Ukončení pracovního poměru dohodou - nárok na dovolenou?

Anonymní
9.11.12 08:38

ukončení pp dohodou - nárok na dovolenou?

Dobrý den, potřebovala bych malou informaci. Mám pracovní smlouvu do 31.12.2012 když budu potřebovat odejít dohodou a zaměstvavatel mě pustí na moji vlastně žádost mám nárok na dovolenou? Nebo to tímto padá? Děkuji za odpovědi J.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9.11.12 08:46

Dovolenou si můžeš buď vybrat ( ale myslím, že by to mělo být než uplyne prac. smlouva ) nebo si ji můžeš nechat proplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.12 08:55

A teď když už jsem pryč, MUSÍ mi tu dovolenou proplatit? Nebo na ní nemám nárok? Já se předtím nevyjádřila úplně.

• Citovat
  • Upravit
9.11.12 08:58

Ano dovolenou musí proplatit podle denní sazby apod… jak je v zákoníku práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
9.11.12 09:26
@Anonymní píše:
A teď když už jsem pryč, MUSÍ mi tu dovolenou proplatit? Nebo na ní nemám nárok? Já se předtím nevyjádřila úplně.

Jak už si pryč, to nějak nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3894
9.11.12 10:01

Ahoj, nárok na dovolenou máš 20 dní na rok, pokud ti zaměnstnavatel nedá víc. Takže když skončíš dřív, tak se samozřejmě dovolená krátí přiměřeně.

Jestli jsi například skončila k 31.10. tak máš nárok na 20/12*10 - tj. 16,5 dne.
Pokud jsi nevyčerpala všech 16,5 dne tak si zbytek buď vybereš před ukončením pracovní smlouvy nebo máš nárok na proplacení. To jakou formou prac. poměr ukončíš, dohoda nebo výpověď na to nemá vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.15 14:06

Oživuji diskuzi, protože potřebuji poradit. Pracuji ve školství, ale dala jsem výpověď dohodou a v práci končím 28.2.2015, takže v tomto roce budu mít odpracované 2 měsíce. Celkově jsem na tom místě 2 roky. Tak se chci zeptat, na kolik dní dovolené mám nárok? Ve výplatní pásce mám na celý rok 33,5 dne. Když jsem si na netu našla kalkulačku na výpočet nároku poměrné dovolené, tak mi vyšlo, že mám za ty 2 měsíce nárok na 5,5 dne dovolené. Paní ředitelka mi ale řekla, že vychází 1 den na 1 měsíc, tak že bych měla mít 2 dny. Mně se to ale moc nezdá - to by pak vycházelo, že bych měla na rok nárok na 12 dní dovolené a to nemám!… Jak to spočítám, kde to zjistím, jaké jsou vlastně podmínky? Předem moc děkuji za informace a rady!

• Citovat
  • Upravit
8020
4.2.15 14:18
@Anonymní píše:
Oživuji diskuzi, protože potřebuji poradit. Pracuji ve školství, ale dala jsem výpověď dohodou a v práci končím 28.2.2015, takže v tomto roce budu mít odpracované 2 měsíce. Celkově jsem na tom místě 2 roky. Tak se chci zeptat, na kolik dní dovolené mám nárok? Ve výplatní pásce mám na celý rok 33,5 dne. Když jsem si na netu našla kalkulačku na výpočet nároku poměrné dovolené, tak mi vyšlo, že mám za ty 2 měsíce nárok na 5,5 dne dovolené. Paní ředitelka mi ale řekla, že vychází 1 den na 1 měsíc, tak že bych měla mít 2 dny. Mně se to ale moc nezdá - to by pak vycházelo, že bych měla na rok nárok na 12 dní dovolené a to nemám!… Jak to spočítám, kde to zjistím, jaké jsou vlastně podmínky? Předem moc děkuji za informace a rady!

co personální ta neporadí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.15 15:29

@luciekal No, ono v mé současné práci je to takové komplikovanější (ale to by bylo na jinou diskuzi), takže v podstatě ne, neporadí…

• Citovat
  • Upravit
5702
4.2.15 15:37

V případě, kdy zaměstnanec nesplní podmínku pro vznik nároku na dovolenou za kalendářní rok nebo její poměrnou část, tj. odpracování 60 dnů, upravuje zákoník práce poskytnutí dovolené za odpracované dny. Podmínkou pro vznik nároku na dovolenou za odpracované dny je v takovém případě odpracování 21 dnů. Za každých odpracovaných 21 dnů přísluší zaměstnanci jedna dvanáctina dovolené za kalendářní rok. V praxi se tyto případy budou vyskytovat u zaměstnanců, kteří mají sjednán pracovní poměr na krátkou dobu a nebo u zaměstnanců, kteří sice mají sjednán pracovní poměr na dobu neurčitou, ale z různých důvodů (např. pracovní neschopnost) delší dobu nepracovali. Nárok na dovolenou za odpracované dny tedy může vzniknout zaměstnanci v rozsahu jedné nebo dvou dvanáctin dovolené za kalendářní rok (za odpracovaných alespoň 21, nebo 42 dnů), při odpracování dalších 21 dnů by již počet odpracovaných dnů přesáhl 60 a vznikl by nárok na dovolenou za kalendářní rok, popřípadě její poměrnou část.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5702
4.2.15 15:42

Takže jestli je tvúj údaj o dovolené správný 33,5 dne ( což je teda divný ten půl den - není v tom zahrnut převod dovolené z loňského roku?)
Měla by jsi mít nárok za 21 odprac. dnů - 3 dny dovolené, je na tobě spočítat zda ti to dá i na dalších 21dnů, nevím jakou si měla docházku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.15 16:07

@radka101 Děkuji za info!… Teď jsem se dívala na výplatní pásku (z ledna 2014, protože aktuální za tento rok v tuhle chvíli ještě nemám k dispozici) a tam je uvedeno: Dovolená - nárok: 33,50. Pracuji ve školství (učím) a tam je té dovolené víc. Já mám práci na poloviční úvazek a co jsou v rámci toho hodiny, tak ty mám plně odpracované od začátku roku do teď. V lednu to bylo, jak píšeš, 21 prac. dnů + 1 den volna a dívala jsem se na únor, tak tam je pracovních dnů jen 20, takže to mi teda nedá celkem 42… No, u nás v práci je to právě takové komplikované, tak právě proto odcházím.

• Citovat
  • Upravit
2740
4.2.15 16:16

Anonymní, vy máte smlouvu do konce června a pak zase od září?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.15 16:48

@Sojkka Nene, na prázdniny na pracák nechodíme. Mám smlouvu ještě na 3 roky. Ale z práce odcházím z vlastní vůle, mám už jinou.

• Citovat
  • Upravit
2740
4.2.15 17:22

Takže onen nárok 33,5 dnů je na 12 měsíců? Mě to naopak vychází jako 10/12 z onoho nároku 40 dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat