Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
povinnost ma posilat stale, ale jen tu castku, kterou mu pridelil soud, coz asi tech 7000 nebude ne?
ja bych mu doporucila si se synem sednout a promluvit si…snad nebude chtit pul roku sedet na zadku a nemakat
hnala bych ho na pul roku do prace, alespon na nejakou praxi…(to by se mi taky libilo nic nedelat a mit 7000
)
Alsem, proč má povinnost platit dál? Syn se nebude nadále soustavně připravovat na budoucí povolání a tím pádem nemá nárok na alimenty ne? To by pak bylo pro dětičky výhodné být na pracáku a rodiče ať je živí. Problém je ten, že jestli si syn nenajde nějakou brigádu bude doma sedět zadarmo, protože podporu nedostane.
Když nestuduje, nemá vyživovací povinnost. Bohužel, není zrušená soudem, takže by si musel podat návrh na zrušení výživného. Pokud je kluk rozumný, tak se domluví s tátou a je hotovo.
Až do 26 let mají rodiče podle zákona vyživovací povinnost vůči svým dětem. Když po dovršení 18 let potomek sám dobrovolně opustí školu a místo zaměstnání se nechá zapsat na pracovním úřadě, po rodičích už výživné žádat nemůže.
Za situace, kdy vyživovaná osoba starší 18 let ukončí přípravu na své budoucí povolání tím, že o své vůli, bezdůvodně ukončí docházku na střední škole, nenastoupí následně do zaměstnání a zaregistruje se na úřadu práce, pak i za situace, kdy nepobírá žádné sociální dávky, zákonná povinnost takovouto osobu vyživovat pro obžalovaného již skončila,“ uvedl předseda senátu Krajského soudu v Brně Vlastimír Čech.
Více viz článek Potomek zapsaný na úřadu práce po rodičích už výživné žádat nemůže
Kamarádky syn z vážných zdrav.důvodů studia přerušil a jeho otec okamžitě alimenty přestal platit.Povinnost mu vznikne až syn začne opět studovat VŠ.Platil mu 5 tis.je dost dobře situovaný.Nepřijde mi fér,že mu utípnul úplně vše,ale právo na to má.Kdyby to byl lempl tak O.K.,ale je po závažné operaci mozku a je úžasný,že dokázal odmaturovat..
Takže tak ![]()
takhle to bylo zase receno moji mamce na urade (kvuli sestre) taky nema praci a nestuduje (odesla sama) ![]()
Dokud dítě studuje má otec povinost mu alimenty posílat. V případě že dítě studium ukončí otec nemá povinost platit alimenty. A pokud se vrátí zpátky studovat tak má na alimenty nárok jen do 26 let.
Proč by měl otec platit synovi výživné,když ukončí školu?Je to mladý zdravý kluk a pokud nestuduje,tak by měl pracovat a živit se.Přeci otec nebude chodit do práce a skoro polovinu peněz platit synovi,který bude doma odpočívat.Dnes je moderní po střední škole nastoupit na vš-většinou techniku,kde se nedělají zkoušky a kde berou skoro všechny přihlášený.Ale najednou studenti zjistí,že škola je náročná,po prvním semestru odcházejí a honem hledají jinou vš,protože studentský život je zajímavý a pestrý.Ale z velké většiny takových studentů na nové škole po prvním semestru opět končí.Takže skoro dva roky ztracené a výsledek nulový.
Syn je nyní v prváku na vš,tak vím,jak to tam chodí,jak ostatní přistupují k docházce a zkouškám a také že víc jak polovina ze spolužáků říká,že od září jdou na zemědělku,že ta je lehká a tu zvládnou.A co znám kluky o rok starší,tak letos na zemědělce končí,protože ani druhý pokus o vš nevyšel.
ke zmíněné hranici 26 let - neplatí, viz článek
Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, než jsou děti schopny se samy živit. Schopnost samostatné obživy dítě získává tím, že si po absolvování studií nebo jiné přípravy na budoucí povolání najde odpovídající pracovní uplatnění. V zákoně o rodině není uvedena žádná věková hranice, kterou by vyživovací povinnost rodičů k dětem byla omezena. Věková hranice 18 let je významná pouze v tom smyslu, že do dovršení zletilosti dítěte může být zahájeno řízení o určení výživného u soudu i bez návrhu, zatímco po dosažení zletilosti je soudní řízení zahájeno pouze na návrh oprávněného – zletilého dítěte. Přitom platí, že výživné pro nezletilé dítě může soud podle vlastní úvahy proti požadované částce zvýšit, popř. snížit, u zletilého potomka je však vázán žalobním návrhem. Rozhodující nutně není ani dosažení věku 26 let – tato hranice se uplatňuje pouze při výplatě dávek státní sociální podpory.
Anonymní píše:
Dokud dítě studuje má otec povinost mu alimenty posílat. V případě že dítě studium ukončí otec nemá povinost platit alimenty. A pokud se vrátí zpátky studovat tak má na alimenty nárok jen do 26 let.
Souhlasím s tím, co je napsáno. Chce-li mít jistotu, ať se zeptá na úřadě, jak to je, aby se nedostal do problémů.
http://www.penize.cz/…ku-i-potomku
Pokud se dítě přestane na budoucí povolání připravovat dříve a nastoupí do zaměstnání nebo např. na úřad práce, vyživovací povinnost zanikne. Může však znovu vzniknout, pokud se dítě začne znovu připravovat na budoucí povolání.
Tak já to řešila teď u sebe a na sociálce i soudu mi řekli, že otec alimenty platit nemusí (pokud přestanu studovat), ale vyživovací povinnost zůstává mamce, u které mám trvalé bydliště.
Anonymní píše:
Tak já to řešila teď u sebe a na sociálce i soudu mi řekli, že otec alimenty platit nemusí (pokud přestanu studovat), ale vyživovací povinnost zůstává mamce, u které mám trvalé bydliště.
Tohle je taky dobrý, to by mě nenapadlo, i když čemu se divím. Po 10 měsících co jsem pracovala, jsem byla 2 měsíce na pracáku, dřív mě do nové práce nevzali a nedostávala jsem ani korunu, s tím ať mě rodiče živí.
Aspera píše:Anonymní píše:Tohle je taky dobrý, to by mě nenapadlo, i když čemu se divím. Po 10 měsících co jsem pracovala, jsem byla 2 měsíce na pracáku, dřív mě do nové práce nevzali a nedostávala jsem ani korunu, s tím ať mě rodiče živí.
Blbost, vyživovací povinnost mají oba rodiče do doby, než je schopné se samo živit. Je to buď oba zároveň anebo nikdo. V tomto případě nikdo, trvalé bydliště přece s výživným nesouvisí, to může mít význam pouze z hlediska dávek apod.
Holky, poprosím o radu. Můj dobrý přítel je rozvedený, má syna, který má 20 let, je na VŠ, ale nedaří se mu, proto ke konci února studium ukončí. Od 1.března bude vedený na úřadu práce a od září chce zkusit jinou školu, která jej prý bude bavit víc. Do té doby bude na úřadu práce. U soudu se dohodli na výživném 7.000 Kč (ovšem v té době studoval a automaticky se počítalo že studia dokončí.
Jak je to v takovém případě? Má k němu dál vyživovací povinnost, nebo musí někde u soudu hlásit že jeho syn ukončil studia? Bere to tak, že až nastoupí do školy znovu, tak mu peníze samozřejmě bude posílat dál v domluvené výši, ale mezitím, kdy nebude mít takové výdaje, tak mu tak vysokou částku platit nechce (má příjem cca 15.000 Kč) a bude mu dávat vyloženě na to, co potřebuje.
Poradíte někdo?
Omlouvám se za anonym, ale nerada bych aby si to někdo z jeho rodiny přečetl.