Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nějak nevím o jakou závislost jde
a kolem sebe mám hodně závislých,i v rodině.
I když jsi nenapsala o jakou závislost jde, tak ultimátum rozhodně není nejlepší řešení. Závislý člověk na tebe zanevře. Raději zvolí tu „to něco“, protože je to snažší a smíří se s tím, že tebe ztratí. Naprosto jednoduché… Bohužel. ![]()
Na to musí přijít sám.I když do něho budeš tlouct rozumy,jak to škodí a bla bla,tak si z toho nic stejnak nevezme.A až si nabije pořádně hubu tak si uvědomí.
Na druhou stranu, když tě díky té závislosti ztratí, tak možná pak teprve mu dojde jak moc je to vážné a čemu vlastně dal přednost.. ![]()
Lizbeth píše:
Na druhou stranu, když tě díky té závislosti ztratí, tak možná pak teprve mu dojde jak moc je to vážné a čemu vlastně dal přednost..
Kdepak… mám zkušenost od (teď už jen) „známých“ , kteří se díky závislosti na drogách vzadli vlastních dvou dětí. Sociálka jim je sebrala, ON si odseděl pár let v lochu za krádeže a ONA 3× utekla z léčebny a teď prý dokonce i drogy vyrábí a prodává. Jejich děti má v péči jejich babička, která je s nimi na mateřské
![]()
Bohužel, závislým lidem je úúúúplně jedno koho ztratí, kamarádi jsou jim úplně u zadku a dokonce i ztráta rodiny je nezajímá. Droga je pro ně rodina a ostatní feťáci jsou ti nejlepší kamarádi. ![]()
Lizbeth píše:
Na druhou stranu, když tě díky té závislosti ztratí, tak možná pak teprve mu dojde jak moc je to vážné a čemu vlastně dal přednost..
Taky fakt, ale pak už je celkem pozdě. A třeba se ufetuje nebo uchlastá - podle toho o jakou závislost se jedná… ![]()
Anonymní píše:
Potrebovala bych poradit, jak postupovat, kdyz mam ve svem okoli zavisleho cloveka a uz to dal nemuzu vydrzet.Vim, ze mu nemuzu pomoct, dokud nebude chtit on sam.
A to je ten problem. Jak mu to vysvetlit a dokazat, ze je zavisly? On si to ani neprizna, tak proc by to mel resit, ze. Kdyz poukazu na nektere veci, tak se vymluvi a svede to na neco jineho. Kdyz mu na netu najdu, jak klasifikovat zavislost a kolik bodu z toho splnuje, zlehci to, ze prece kazdy je na necem zavisly. Navic, kdykoli se snazim ho nejak ovlivnit, motivovat… tak mi rekne, ze jsem zla a snazim se ho ovladat.
Mam mu dat ultimatum, ze jestli to do mesice nezacne resit, tak …, nebo je to spatny napad?
Mate ve svem okoli nejake pripady, kdy se to zvladlo? A jak? Co mu mam rict, aby ho to konecne trklo?
Nepíšeš na čem je závislej. Závislý může být na cigaretách, ahkoholu či drogách, na počítačových hrách či automatech.
Nicméně pokud s tím ten konkrétní člověk sám něco nechce udělat, tak druzí s tím neudělají vůbec nic. Nemá cenu ho přemlouvat, prosit se o změnu, nařizovat nebo dávat ultimáta. Nic nepomůže. Musí na to přijít sám a jen sám ze své vlastní vůle s tím chtít něco dělat. V tom mu nikdo jiný nepomůže pokud sám nemá snahu. Je to prostě boj s větrnými mlýny. ![]()
Nejde o nekterou z trojlistku nejcastejsich a nejvaznejsich zavislosti alkohol, drogy, automaty…
Myslim, ze to dokaze skloubit s praci (jeho otec taky zvlada alkoholismus a praci), ale rodine tim ublizuje moc.
Konkretne se mi to psat nechce. Myslim, ze to neni dulezite - vsechny zavislosti maji podobne projevy (reseni problemu utekem k zavislosti, ztrata pojmu o case, „abstak“ pokud se k predmetu zavislosti nemuze dostat atd.)
To je pak těžké radit, když nejsi více konkrétní. Myslím, že pokud píšeš anonymně, pak bys to klidně více rozvést mohla. Ona každá závislost je trochu jiná i když mají podobné příznaky.
Anonymní píše:
Nejde o nekterou z trojlistku nejcastejsich a nejvaznejsich zavislosti alkohol, drogy, automaty…
Myslim, ze to dokaze skloubit s praci (jeho otec taky zvlada alkoholismus a praci), ale rodine tim ublizuje moc.
Konkretne se mi to psat nechce. Myslim, ze to neni dulezite - vsechny zavislosti maji podobne projevy (reseni problemu utekem k zavislosti, ztrata pojmu o case, „abstak“ pokud se k predmetu zavislosti nemuze dostat atd.)
Ultimátum mu klidně dej, jestli je pro Tebe jeho závislost důvodem odejít. Tzn. pokud chceš dostát toho co mu v ultimátu řekneš. Např. do měsíce budeš řešit svou závislost na pc hrách nebo se odstěhuju - musíš se tedy po měsíci odstěhovat. Píšeš, že nejde o alkohol drogy či automaty. Tím líp. Pokud jeho závislost nejsi ochotná snážet, tak mu ultimátum klidně dej ALE dodrž ho.
A ještě za mou osobu. Osobně bych ultimáty nic neřešila, podle mě to k ničemu nevede. Pokud chci člověku pomoct snažím se jinými metodami a né „výhružkou mého odchodu“-např. Nelze zobecnit na všechny případy samozřejmě. A k tomu „nedodržení ultimát“. Spousta lidí dává nesmyslné ultimáta, která potom nedodrží, takže zvaž jestli to co mu chceš říct myslíš upřímě vážně.
Ahoj, dovol abych ti rekla i svou vlastni zkusenost:-)
On neni rozdil o jakou zavislost jde..i clovek zavisli na jidle dokaze delat neuveritelne veci,stejne jako clovekna tvrdych drogach. Ja jsem si ejhorsim obdobym prochazela pred 5ti lety. Dostala sem tehdy od rodicu i partnera ultimatum..kvuli nim se sla lecit a za 4 mesice z komunity utekla a sla dal fetovat. Proto vim ze prvni krok musi dotycny zavislii udelat sam za sebe a jen kvuli sobe,jinak mu abstinence nevydrzi.-( Na druhe leceni jsem sla po uplynuti roku a pul,jelikoz sem uz nesnesla svuj odraz v zrcadlke a konecne sem si priznala ze sem zavisla a to byl prvni krok k uspechu:-) Dneska mam uzasnou rodinu a 20kg navic
a sem stasta:-) Bohuzel si myslimmze tvuj pritel by si pri ultymatu pravdepodobne vybral svuj druh zavislosti. Nech to,mu volny prubeh,popripade zkus zkontaktaktovat nejakou obcanskou agenturu,kde te nauci,jak mu postupne otevrit oci,ale ic vic pro nej bohuzel udelat neuzes..Je to tvrdy boj a malokdy se da vyhrat. a to je smutne:-( ale i tak drzim pesti a kdyby nahodou by jsi byla v beznadeji ebo to chtela probrat vic osobne,pisni mi do sprav a ja ti rada odepisu:-)
LUCIPERKA-ddub píše:no me zajimaji zkusenosti z jakoukoli zavislosti proste
To je pak těžké radit, když nejsi více konkrétní. Myslím, že pokud píšeš anonymně, pak bys to klidně více rozvést mohla. Ona každá závislost je trochu jiná i když mají podobné příznaky.
Kallkapa, a jak jinak to resit? Jake jine metody?? Ono se to tahne pres 5 let a zhorsuje se to. Napady dochazeji.
Jinak ultimatum samo jen takove, jake dodrzim.
weissinko dik moc za napsani zkusenosti
kdyz budu potrebovat, napisu…
Potrebovala bych poradit, jak postupovat, kdyz mam ve svem okoli zavisleho cloveka a uz to dal nemuzu vydrzet.
Vim, ze mu nemuzu pomoct, dokud nebude chtit on sam.
A to je ten problem. Jak mu to vysvetlit a dokazat, ze je zavisly? On si to ani neprizna, tak proc by to mel resit, ze. Kdyz poukazu na nektere veci, tak se vymluvi a svede to na neco jineho. Kdyz mu na netu najdu, jak klasifikovat zavislost a kolik bodu z toho splnuje, zlehci to, ze prece kazdy je na necem zavisly. Navic, kdykoli se snazim ho nejak ovlivnit, motivovat… tak mi rekne, ze jsem zla a snazim se ho ovladat.
Mam mu dat ultimatum, ze jestli to do mesice nezacne resit, tak …, nebo je to spatny napad?
Mate ve svem okoli nejake pripady, kdy se to zvladlo? A jak? Co mu mam rict, aby ho to konecne trklo?