Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
moji holcicce bude 8 mesicu, zajimalo by me, jestli mam pridat dalsi prikrm. Zatim ma k obedu zeleninku, nekdy s masem, na prvni odpoledni svacinku kojeni, na druhou ovocnou presnidavku. Vecer ma kasi+kojeni, rano, dopo a v noci taky kojeni.
Mam pridat dalsi prikrm treba dopoledne, nebo to jeste dalsi mesic staci?
A pripadne co ji mam davat?
Dekuju,
Lucka + Klarka 7,5m
Ahoj.
Ja ti asi nereknu co bys mela nebo nemela davat, jen ti chci napsat, ze ma 8,5 mesicni holcicka ji uplne to stejne. Jen to maso mela asi jen dvakrat. Dal ji pridavam treba kukuricny nebo pohankovy krupky (bez soli a tuku, je to jen nadychana mouka, takze 20 krupek muze vazit asi tak jeden gram) treba kdyz se mi zda, ze by mohla mit hlad (ale to se nikdy nepotvrdilo, kdyz jsem zkusila dat neco navic, stejne to nechtela).
Takze jde spis o to, jestli uz jsi zkousela davat i dopoledni svacinu - jestli ji bude jist, tak ji klidne davej. Me to moje Anie neji (3 lzickam nerikam jidlo
). Sama asi vis, jak to vypada, kdyz uz je tva holcicka cela nervozni hlady a i po kojeni by si jeste neco dala… tak se rid instinktem a bude to dobry
nebo se porad s pediatrickou, kdyz si nebudes jista…
pa
Hromix
Ahoj, dělej to tak, jak vám to vyhovuje. Jestli někdo jí 4× a někdo 6× je jedno,hlavně aby to bylo dle chuti a potřeb dítěte. Nám docela trvalo, než jsme ze 4 dávek přešli na 5, rozhodně ale neumíme ranní, polední a večerní dávky velké, dopolední a odpolední svačinky malé..
Ráno baští malá 250 mléka, pak tak 200ml ovoce - nevím, sní co udělám,j e toho fakt dost, pak obídek nic moc.. zelenina u nás nejede, tkaze odpolední „svačinka“ je velká porce kaše s ovocem, večer zas 250ml mléka. Je to jinak, než bych to podle tabulek měla dělat, ale nám to tak vyhovuje. Takhle odpolední kaši = kalorickou bombu - aspoň trochu ještě vyběháme, mlíčko jí stačí, v noci se hlady nebudí. Takže si to fakt udělej tak, jak si mimi „řekne“..
E. a E. 10m
ahoj,
mojí holčičce už brzy bude rok a jíme takhle:dopoledne kojení,oběd masozeleninový nebo zeleninový příkrm,odpoledne jogurt nebo přesnídávka a večer a v noci kojení.když dám svačinku i dopoledne tak až do večera nechce jíst(3-5 lžiček není jídlo,hihi).za 24hod kojím 5-6×.moje dr.říká,že je to v pohodě,koneckonců náš drobeček vážil v 11m 10,80kg.takže já se řídím svým dítětem a ne knížkami(dlouho jsem si říkala,jestli to dělám správně…).
luka
Hromix, ( a ostatní)
píšeš, že se pozná, jak je dítě nervozní, že by si po kojení ještě něco dal. já to teda asi nepoznám, nebo nerozumím mýmu dítěti.
Můj syn 9m se stále nechává kojit cca po 2-3 hodinách, tahá udatně, ale tak většinou 5minut. Pak už nechce ani prso ani nic. Kdybych mu nabídla v tu jeho dobu jiné jídlo, bude řvát. Pro něho je jídlo, když má hlad, MM. Tak já mu zkouším dávat příkrmy (už 3 měsíce!!) třeba půl hodiny před tím jeho mlíkovým časem. Ale skoro žádnej úspěch. Ze lžičky už vůbec nechce nic, nejradši si sám něco ožužlává - kousek chleba, brambory, jabka, vařenou mrkvičku. Jinak nevím, co bych mu tak do ruky dala, i tak je zapatlaný všechno okolo - on, autosedačka (ještě sám nesedí), zem. Trošku toho i sní, ale nevydalo by to za víc než 2 plné čajové lžičky. Krmení ze lžičky úplně odmítá. Sahá na tu lžičku, zamkne pusu, odvrací hlavu a řve. Ještě mu tak můžui přímo do pusy dávat drobečky - třeba banánu, ale zase toho je jen trošku, rozhodně nikdy nevynechá kojení. Doktorka mi radila, ať ho nechám vyhladovět, ale do toho se mi nechce. Navíc si myslím, že až by byl úplně uřvanej, tak by taky ze lžičky nejedl.
Co , myslíte, že mám zkusit? Hodně lidí mě straší, že nebude chtít nic jíst normálního a že čím dál to bude horší ![]()
Michi, já myslím, že on z toho vyroste. Podle mě to děláš dobře, prostě myslím, že je důležitý respektovat dítě. Co nás se nastrašili, že když nedám malé dudlíka, bude si cucat palec, no tak si ho cucala, ale před čtrnácti dny, jako když utne. To samé s jídlem, prostě to zkoušej a ono to jednou půjde.
Holky, doktor mi řekl, že už bych pomalu měla dát příkrm s mase. Je nám 6,5 měsíc a 6 měsíců jsem plně kojila. Teď dávám ovocné příkrmy 2×denně. Není to trošku brzo na maso?
Klarisa
Ahoj Klariso, to záleží fakt na tom, kdo Ti radí. Někde píšou, že maso klidně 6× týdně od 6 měsíců, jinde zase, že je lepší počkat do 8. měsíce. Tak se asi musíš rozhodnout sama. Myslím, že na maso není třeba tolik spěchat. Já dávám našemu stejně starému Máťovi jen zeleninku a s masem chci začít tak za měsíc, až si všechnu zleleninu vyzkouší a já budu vědět, co mu chutná a co ne. Naše doktorka mi řekla, že maso až tak od 8. měsíce, ale mojí kamarádce zas ta její doktorka poradila už 6. měsíc. Babo raď ![]()
Já bych s masem rozhodně nedivočila, už proto, že jsou na to rozdílné názory a ani doktoři se na tom neshodnou, takže bych se držela zlaté střední cesty.
Začala jsem maso dávat někdy v 9měs a dávám ho jen tak 1-2× týdně. Určitě bych nedávala 6×týdně maso a 1×týdně žloutek, jak někteří dr doporučují. Myslím, že to je pro mimi dost velký nápor bílkovin.
Ahoj,
my budeme mít příští týden 8m a jíme taky hodně podobně. Ráno MM, předtím se snažím 1/2 přesnídávky nebo jogurt, pak zase MM, v poledne polívčičku nebo pokud nemám čas tak ohřátý masozeleninový příkrm, odpoledne zbytek přesnídávky a pak jen MM.
Nejlepší je, když ten oběd začne prskat......
Zdraví,
Mydlinka
Michi,
já jsem měla taky takového špatného jedlíka jako ty. Přesně jak píšeš. Pak jsem zkoušela mu dát nejdřív MM a potom trošku příkrmu, tak to jedl, ale ne moc, protože už neměl hlad. Začínali jsme s příkrmy v 6,5 měsících a je to tak 14 dní (takže mu bylo lehce přes devět měsíců), co konečně začal jíst a dokonce docela dost. Prostě takřka z ničeho nic po těch peripetiích s několika málo lžičkami do sebe jeden den nasoukal asi 125 gramů (malá sklenička od Hippu) a za pár dní i velkou skleničku (190 gramů). Teď ji většinou sní, ne vždycky samozřejmě. Vařím tedy většinou doma, ale dávám to do těch skleniček, abych právě věděla, kolik toho sní. Takže neboj, on se ten Tvůj taky časem rozjí. A že to bylo trápení pro oba, než konečně přišel na to, že ta zelenina je vlastně dobrá. Takže teď jí k svačině přesnídávku (tak půl velké nebo malou od Hippu), k obědu velkou skleničku zeleninové kaše (někdy s masem), odpoledne malý jogurt Activia a večer buď kaši nebo zase zeleninu (po kaši hůř spí, myslím, že ho bolí bříško). No a mezitím sem tam kojení (někdy si tedy celý den nevzpomene) a v noci bohužel kojení dost často (4 x a víckrát). Takže vydrž!!!
Ulrika a Andrýsek (skoro 10 měsíců)
Ahoj Michi, my este len zaciname s prikrmom, ale maly mi to nechcel vobec jest. Tak som skusala. No a nakoniec som prisla na to, ze jemu sa este aj ten prvy prikrm od HAmi zda moc husty. tak mu teraz varim zemiak do toho tak lyzicku mrkvy od Hami a odstriekam mu do toho moje mliecko a on to saje z lyzicky.Myslim, ze tam to mliecko citi.
Skus par dni prikrmy vynechat a potom toto.
Prajem vela uspechov
Ahoj Lucko,
male 9m a davam ji jen poledni jidlo. Brambory nebo ryzi se zeleninou, obcas zloutek a maso. Behem dne ji davam pit cajik.
Papa rano, pak vydrzi do obeda. Pije tak 4-5× za 24h.
V 7m mi na kontole rekla dr, ze mala musi jist, aby se naucila prijimat potravu ze lzicky, abych ji pak pry nemela stale u prsa. a mela i vice vlakniny a vitaminu
.
V 9m na kontrole jsem se dr zeptala, jestli ji mam davat i svacinky a ona mi odpovedela, ze dokud mam mliko a kojim, tak zadne svacinky nepotrebuje a mliko je prednejsi.
Tak se pak v tom vyznej
![]()
I pres to ji obcas tu svacinku dam, jinak stale kojime. ![]()
Michi, zkus byt trpeliva. Je to tezke, chces aby uz papal, ale vydrz. Casem zjisti, ze mu nic jineho nezbyva a zacne papat. Asi se nemuze odloucit od tveho mlicka ![]()
Zkus co radila Gothic, zni to dobre.
Moji kamardce nepapal 1m, pak se zacal rozjidat a do 2m uz papal normalne.
U kazdeho mimi je to ale jine, hlavne, ze jsou nasi prckove zdravy
![]()
Myslim, ze to jsou starosti, ale male…
Hlavne, ze rostou a jsou stastny. I kdyz je to jen s mamincinym mlickem, ne
![]()
Tak hezke papani
Iri+Mery 9m
Zdravim, mame vcelku oblibeneho pediatra a ten nam v 6,5 mesicich rekl, ze mame davat dopoledne jogurt (ted uz ho prcek zblajzne i cely v necelych 8m), obed maso+zelenina+vsechny druhy priloh, svacina ovocna presnidavka, vecer kase nebo zbytek od obeda. K tomu cele vajicko tak 2× tydne. To tedy nesnime, vetsinou sni behem dne jedno a vic mu v tydnu nedavam. Takze uz papame ryby, testoviny, vsechny druhy zeleniny, vsechny druhy masa krome veproveho atd. Stale kojim temer po kazdem jidle i v noci.