Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Včera se mi ulomil kousek zubu, stoličky. Neboli to, ale mám tam ostrý hrot, o který se mi hrozně rozdírá jazyk. Nemate radu, co s tím? Jazyk už dost bolí. Zítra zavolám k zubaři, ale nějaké řešení na ten ostrý zbytek zubu? Děkuji
@lauraka Toho bych se právě bala. On me ten zub neboli, „jen“ mi to odírá jazyk a to bolí jak kráva ![]()
@vykyluci Jo ja ti verim, ze to je neprijemne, ale pro pohotovost to neni akutni. Pokud by to nebylo tragicke, tak bych sla za zubarem zitra rano. Jako oni by ti to asi udelali na pohotovosti kdyz uz bys tam dojela, ale meli by hromadu reci ![]()
Ahojte holky nedavno mi vypadla plomba nejak asi v zaři, nijak me to ani neboli nic, u zubare jsem byla naposledi minuly rok, jsem objednana tedka v 6.11.23. Myslite že mam počkat mam celkem ostrý zub
Ale bolest nicitim Děkuji jestli mi poradite.
@Denisa088 píše:
Ahojte holky nedavno mi vypadla plomba nejak asi v zaři, nijak me to ani neboli nic, u zubare jsem byla naposledi minuly rok, jsem objednana tedka v 6.11.23. Myslite že mam počkat mam celkem ostrý zubAle bolest nicitim Děkuji jestli mi poradite.
Ahoj, zkus k zubaři zavolat, jestli by tě nevzali dřív. Třeba nevezmou, ale alespoň budou vědět, že až tam v listopadu přijdeš, tak bude třeba něco řešit. Pokud jsi totiž objednaná jen na preventivku, tak by také nemuseli mít na opravu výplně čas a musela bys čekat ještě na další termín.
Jinak zub bez plomby, který nebolí, měsíc vydrží, ale chce to pořádně čistit a hlavně ti tam nesmí zůstávat zbytky jídla. To ostré je nepříjemné, chápu. Dalo by se to vyřešit dočasnou výplní, ale tu ti také neudělá nikdo jiný, než tvůj zubař.
Za mne taky radši porod, jak zubař. U porodu za týden v pohodě, u zubaře jsem trpěla, jak kůň.
Ahoj potřebuji poradit před pár dněma se mi ulomil kus zubu. vubec neboli ani při jidle, pití nebo čištění zubů jen je to nepříjemné na počít
Je to poprvé co se mi tohle stalo kaz jsem nikdy doteď neměla právě že si zuby někdy čistím až moc. V minulosti jsem s zubařem řešila jen to že na tom samém místě co se mi právě ulomil kus zubu tak tam mám zahnedlej kousek zubu ale doktor mi řek že je to normální a v pořádku že to žádný kaz není momentálně se mi kus zubu odlomil a já mám teď strach jestli mě to budou nebo nebudou vrtak a jestli mě to bude nebo nebude bolet.
Zde ještě přidávám fotku.
@Riki121 píše: Více
Ahoj, ta fotka je tak nekvalitní, že se z toho dá sotva něco poznat. Je super, že jsi ještě nikdy neměla kaz. Kolik ti je? Tohle místo rozhodně není oblast, kde by se kazy nějak často tvořily. Takže příčinou vylomení toho kousku bude snejspíše něco jiného. Možná eroze. Nepiješ hodně kyselých věcí - džusy, freshe, cola?
Jestli to bude potřebovat ošetření, a případně jaké, to musí posoudit jedině zubař. Záleží hlavně, jak je ten defekt hluboký. Pokud je to jen ve sklovině, může třeba jen lehce zabrousit okraje, aby to nebylo nepříjemné na dotek jazykem. A to by prakticky nemělo bolet vůbec.
@karlabroth děkuji za zprávu to mě dost uklidnilo. Co se týče pití kyselých věci tak jak moc colu, nebo limonády a džusy nepijí spíše jen kávu.
@Riki121 píše: Více
Tak to mě těší
Věř mi, obavy ze zubního ošetření, když s ním člověk nemá zkušenosti, dobře znám. Já sama jsem byla bez kazu až do 28 let. Ale obecně, dnes už je přístup většiny zubařů, jejich vybavení i třeba možnosti lokální anestezie mnohem dál než, kdysi. Taže se fakt zkus nebát ![]()