Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
já si monitor dechu pořídila u dcery…jednou mi zapípal,a le malá se mi probudila anázor, že monitor dechu nedokáže zabránit SIDS nezastávám…pokud dojde k zástavě dechu, monitor vás upozorní do 20 vteřin a smrt nastává o něco později…mám kamarádku, kterou upozornil monitor na to, že její syn nedýchá, bylo to SIDS, protože neměl v dýchací trubici žádný zvratky a klidně spal a rozdýchali ho a byl poté na pozorování tři týdny v nemocnici, kde k tomu došlo ještě jednou…chlapeček má dnes skoro osm let…takže já dávám palec nahoru pro monitor…u všech váh, malá se anrodila s 3800g a v porodnici tvrdili, že to dávají miminkům s nízkou porodní váhou…dala bych to všem, protože se může miminko byť jen zadusit zvratkama a maminka nic nepozná…takhle bude vždycky vědět, že se něco děje…ať jde o cokoliv…
Miarei píše:
Kde berete jistotu, že je to sids?
To každé úmrtí miminka v minulosti je hnedka zašuplíkováno do položky sids?Osobně si myslím, že je to velký strašák pro maminky
Znáte osobně někoho ze současnosti, kdo měl zdravé, donošené dítě a zemřelo?
Tím chci říct, že výskyt sids není tak velký, tzn. i pravděpodobnost je malá
někdo sem zezačátku dal odkaz na wikipedii, kde bylo, že rizikovým faktorem je i přenášení a následný vyvolaný porod a císařský řez, a taková miminka jsou přece donošená… ![]()
jo ten odkaz jsem dávala já a přiznám se, že jakmile jsem viděla zmínku o výskytu úmrtí dříve v rodině, dál jsem to nepročítala…
ať už monitor dechu může nebo nemůže zachránit dítě před sids či ať to úmrtí v rodině bylo nebo nebylo sids, jistě nic tazatelka nepokazí, když monitor mít bude a o tom úmrtí lékaře poinfomuje a pokud je již domluvená s dětskou lékařkou, že jí dítě přijme do péče, může se jí zeptat již nyní, jak to mudra vidí…
nám monitor zahulákal 2×, když eliška hodně cestovala a byla zamáčklá úplně v nohách postýlky a i kdyby bylo falešných poplachů víc, neva
Opět diskuze kde pár žen neví o čem mluví.Sids je umrtí proto že si matka nevšimne že dítě nedýchá.Když má monitor muže pro dítě něco udělat.
V rodině sem zjistila že máme 2 umrtí až po tom co náš matyášek 13 denní v noci přestal dýchat.Než přijela rychlá tak už byl rozdýchanej,takže monitor určitě kupte a budte v klidu ![]()
zuzka84 píše:j.a.n.i1 píše:ja nevim, v televizi kdyz o tom bylo, tak rikali ze tu zastavu dechu u sids zpusobuje nejaky vypnuti v mozku proste a ze pak nepomuze ani prvni pomocMichaelakkk píše:Ano, když nastane SIDS, tak už nic nepomůže - to proto, že se jedná o úmrtí z neznámých příčin (tj. pokud dítě nezemře, protože monitor zařval a někdo ho rozdýchal, tak to není SIDS, ale kdyby tam monitor nebyl, tak by se o SIDS třeba jednalo), ale než k úmrtí dojde, tak musí dojít k zástavě dýchání, tudíž monitor upozorní i na to a je možné dítko ještě rozdýchat.Pájinka25 píše:je to pravda, monitor před SIDS neuchrání, signalizuje ti zástavu dýchaní a spoustu jiných příčin, ale když nastane SIDS nepomůže nic…
monitor dechu máme, ten jsem chtěla tak jako tak, ale slyšela jsem, že na SIDS je i monitor krátkej
Takže se nedá říct, že proti SIDS monitor nepomůže…
Ale mozna jsem si to spatne vylozila, fakt ted nevim, jen to tam tvrdila nejaka lekarka co se tim zabyva.
To si vyložilo špatně hodně lidí,ale i ta paní doktorka to pak vysvětlovala ještě jednou že to nebylo myšleno tak že se funkce už nedají navrátit.
Taky to co běží na nově bych nebrala jako že to tak je.Taky jsme byli ve zprávách na nově a vše bylo uplně jinak
Miarei píše:
To každé úmrtí miminka v minulosti je hnedka zašuplíkováno do položky sids?Osobně si myslím, že je to velký strašák pro maminky
Bohužel mám, kamarádovi takhle umřel 8m donošený syn. Prostě ho dali v noci spát a ráno byl mrtvý.
Tak si vyber?!
Těch rizikových faktorů je tam víc, nedonošenost, přenošenost, císařský řez, nízká porodní váha, ale i děti rodičů kuřáků.
Každý má jiný názor a je to na každém, jestli si monitor pořídí nebo ne.
urcite si monitor porid ,,, zjisti si co a jak delat pri poplachu jak diteti pomoct ,, myslim si ze oni se jako by zapomenou nadechnout v tom tvrdem spanku a nekdy i ten hluk je muze probrat nez opravdu uplne prestanou dychat,,, teen interval je rychly takze si myslim ze pomuze,, rozhodne je lepsi vedet okamzite ze se neco deje nez si rict jak uz tu nekdo psal ze to nepomuze stejne,, aha tak asi je lepsi spat v klidu a az rano najit dite ,, to me prijde silene ,, drive moznosti nebyly ale dne jevse jinaci,, monitor jsme meli ,,, falesny poplach byl jednou ano malej jsme si zlomili nohy , ale chytla jsem maleho prevratila a ujistila se ci dycha ,, atd,, nevim ci se neco delo nebo ne ale byla jsem spokojena ze o vsem vim,,, nevim nedokazu si bez toho predstavit klidnou noc a den ,,,
Monjie píše:
ja myslim,ze poplach monitoru dechu rodice nestresuje, naopak vedi jak v teto situaci lepe reagovat
no, mě teda v porodnici 2× zakřičel dvě noci po sobě monitor, samozřejmě falešně, normálně jsem se z toho zhroutila a bylo po mlíku. Takže mě falešnej poplach rozhodně stresuje.
Laaja píše:Miarei píše:Bohužel mám, kamarádovi takhle umřel 8m donošený syn. Prostě ho dali v noci spát a ráno byl mrtvý.
Tak si vyber?!
Těch rizikových faktorů je tam víc, nedonošenost, přenošenost, císařský řez, nízká porodní váha, ale i děti rodičů kuřáků.
Každý má jiný názor a je to na každém, jestli si monitor pořídí nebo ne.
obrovská tragédie, to si ani nedokážu představit, a to se říká, že nejrizikovější je první půl rok.
Jak můžeš vědět, že to bylo falešně???mě taky v šestinedělí jednou zapískal monitor, ještě ani nezačal houkat alarm, vylítla jsem z postele jen co na mě blikal červený šklebák a moje dítě na mě koukalo s vykulenýma očima, co se děje…ale klidně mohla dvacet vteřin bojovat ve spánku se zvratkama, který spolkla, když začal pískat červenej šklebák…víš houby…nic nemuselo být jen poplach…mohlo to třeba proběhnout stejně jako u nás a to už ti doktor na prohlídce neřekne, že to mohli být zvratky…je to na každé mámě, jestli si ho chce koupit, ale já ho doporučuju, dá se tím předejít to mu nejhoršímu, co už plno maminek potkalo, nehledě na to, že je lepší v klidu spát s tím, že na vás začne něco v noci hulákat, že se něco děje, než ráno hulákat nad tím, že jste únavou usla tak tvrdě, že jste nepomohla svýmu dítěti…a vím o čem mluvím…znám plno maminek a jsem dokonce jednou z nich, které o svoje děti přišly…není nad pocit relativního bezpečí než celý život plný slz a bolesti, protože už dítě není…
a odpověď na původní otázku, myslím, že to není dědičné…ale nejlíp by odpověděl nějaký specializovaný doktor než my… ![]()
zitorka píše:
Jak můžeš vědět, že to bylo falešně???mě taky v šestinedělí jednou zapískal monitor, ještě ani nezačal houkat alarm, vylítla jsem z postele jen co na mě blikal červený šklebák a moje dítě na mě koukalo s vykulenýma očima, co se děje…ale klidně mohla dvacet vteřin bojovat ve spánku se zvratkama, který spolkla, když začal pískat červenej šklebák…víš houby…nic nemuselo být jen poplach…mohlo to třeba proběhnout stejně jako u nás a to už ti doktor na prohlídce neřekne, že to mohli být zvratky…je to na každé mámě, jestli si ho chce koupit, ale já ho doporučuju, dá se tím předejít to mu nejhoršímu, co už plno maminek potkalo, nehledě na to, že je lepší v klidu spát s tím, že na vás začne něco v noci hulákat, že se něco děje, než ráno hulákat nad tím, že jste únavou usla tak tvrdě, že jste nepomohla svýmu dítěti…a vím o čem mluvím…znám plno maminek a jsem dokonce jednou z nich, které o svoje děti přišly…není nad pocit relativního bezpečí než celý život plný slz a bolesti, protože už dítě není…a odpověď na původní otázku, myslím, že to není dědičné…ale nejlíp by odpověděl nějaký specializovaný doktor než my…
To je mi líto…
Znám ze svého okolí také 2 miminka, která zemřela ve spánku. Já monitor pořídila a dodnes ho zapínám (8 m). V šestinedělí a v prvních měsících jsem si neuměla představit (asi bych neusnula), že bych ho neměla. Myslím si, že to je nenahraditelný výrobek. Nikdy bch si neodpustila, kdyby mi dítě zemřelo a já tomu mohla třeba zabránit (třeba taky ne, ale vyčítala bych si to určitě). Ty 2 000 Kč mi za to stojí. I kdyby stál 10 000 Kč, tak ho pořídím. Pak ho třeba prodám nebo daruji pro méně majetné.
Vím, že dnes už je to o dost levnější, dcera má pět let a tehdy jsem ho sehnala za 4700Kč, půjčovala jsem ho známým…i já byla takový poctivec, že jsem ho malé dávala skoro do roku i když vylučují riziko po šestém měsíci…něvěřila jsem, ale mohla jsem v klidu spát s tím, že za mě něco hlídalo moje dítě…pípání červenýho šklebáka se nedá přeslechnout o to víc huláká ten alrm…jsem az to vděčná a tak jak napsala přispěvek nade mnou(omlouvám se, ale nezapamatovala jsem si jméno
)i kdyby to mělo stát deset tisíc, je to k nezaplacení… ![]()
Pájinka25 píše:Miarei píše:někdo sem zezačátku dal odkaz na wikipedii, kde bylo, že rizikovým faktorem je i přenášení a následný vyvolaný porod a císařský řez, a taková miminka jsou přece donošená…
Bohužel znám
jsem to já a má zkušenost.V roce 2008 se mi narodil chlapeček v 40týdnu těhotenství.Takže donošený a váha 3.50kg takže i váha v pořádku.Stalo se to 4den po porodu ještě v porodnici (byla jsem po císařském řezu)Z pitvy bylo prokázáno že nevěl žádnou vrozenou vadu(a v rodině žádný umrtí před tím)prostě se napapal ráno a usnul a po 45minutách ho neoživily.Byl to SIDS.Proto máme monitor dech i doporučený na druhého syna a je mu 11měsíců a zapnul se nám asi 3krát a to díky tomu že si lehnul do kouta postýlky a podložka byla daleko od něj.A to se stalo poprví když mu byo 8měsíců. ![]()
Taky jsme měli
sice žádné problémy u nás nebyly ale dostali jsme to jako dárek od švagrové a já jsem za to neskutečně vděčná, v noci jsme měli asi 4× po sobě planý poplach ale to bylo tím že byla moc hrubá matrace !! takže monitor šel na matraci,na něj deka a malý na to.. a vpohodě spinkal tak do roka, nejvíc jsem to ocenila při horečkách po očkování, zoubcích, dokonce když jsem jela pryč brala jsem ho sebou, když malý spal snámi v posteli tak i tak jsem ho vzala knám do postele s monitorem, co kdyby…
U dalšího dítěte si ho určitě pořídím, nedá se tím nic zkazit,ba naopak !!