Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dobrý večer
Nevím, zda se potřebuji vypsat nebo poradit a nebo slyšet, že to má tak více žen.
Máme téměř 2 leté dítě. Syn je docela neopatrný a člověk ho musí neustále hlídat. Je schopný narazit do zdi atd. Takže přes den nic moc s ním v domácnosti neudělám. Máme velký dům po rodičích. Rodiče asi věděli, že nám ho dají a poslední roky nic neopravili atd. Za poslední 3 roky jsme skoro nikde nebyli, jelikož veškeré finance jdou na opravy. Já začínám být nějaká frustrovaná. Pořád doma s malým. Obrovský dům na úklid. Manžel nechápe, co obnáší malé dítě a péče o dítě a domácnost atd. Pořád jen slyším frází: a jak to zvládají jiné maminky s více dětmi?
Nevím prostě celý den běhám jen za malým, člověk navaří a každý den uklízí a v 10 večer uspim malého. A prostě nemám pak čas ani chuť na intimnosti s manželem. Ráda bych zvládala dokonalejší úklid, nebo začala cvičit a hubnout a měla chvíli na manžela. Ale prostě nevím, nějak mi to nevychází.
Jsem opravdu tak neschopná? Prostě malý časem bude větší parťák, ale teď je opravdu jako neřízená střela a jen skáče
Hele možná za tohle dostanu sekec, ale neschopný je tvůj manžel. Můj od začátku se podílí na výchově/péči. A taky toho máme dost. Takže ať si vezme malého na celý den a ty si dej odpočinkový den. Pak uvidíš, možná budeš mít náladu i na ty intimnosti. Zajdi si zacvičit. Upřímně malou miluji nejvíc na celém světě, ale byt s ní každý den..? Tak jsem v kazajce😂 👍.
No jestli chce manžel sex, tak ti prostě musí zajistit prostor pro sebe a ne vyčítat. Tečka. Není jiná cesta.
Jestli se mu to nedaří pochopit, tak ať si to nechá vysvětlit třeba tady https://www.muzazena.cz/
Proč se o syna nestará i on? Minimálně většinu soboty, rozhodně večery. Při nejbližší příležitosti mu synka vraž na celý víkend a prostě odjeď - velmi rychle pochopí proč jsi vyčerpaná.
A jeslti máte v okolí nějaké mateřské centrum a nebo dětskou skupinu, zkus, jestli by fungovalo na pár hodin nabídnout synovi program s někým jiným.
Ja bych si taky chtěla stěžovat na to, že nám někdo dal velký barák
Ne sorry, ale to jsem si nemohla odpustit.
Každopádně do uklízení zapoj dítě a i s vařením může pomáhat, donese něco do koše, vyndá hrnec nebo misku. U nás už samo chodí a ptá se s čím může pomoci. A chlapovi navrhni, že se na rodičáku prohodíte ![]()
Rano vypadnete ven na vylet. Tim se vyresi problem, ze jsi furt s malym doma a doma se neudela bordel, takze se nemusi tolik uklizet. Navic po celodennim letani venku dite usne vecer driv.
@Anonymní píše:
Máme velký dům po rodičích. Rodiče asi věděli, že nám ho dají a poslední roky nic neopravili atd. Za poslední 3 roky jsme skoro nikde nebyli, jelikož veškeré finance jdou na opravy.
Tak to od nich nebylo pěkné, dát vám nerekonstruovaný dům. To bych reklamovala.
Tak to bych ten dům vrátila a šla radši do podnájmu.
To se vyplatí.
Ne, fakt - stěžujes si, přitom nemáš na co.
Určitě je v okolí mateřské centrum, nebo maminka s podobne starým dítětem.
Udělej si program i s malým.
Netvrd, že denně uklízís celý dům.
Ale no tak, ženský. Jasně, že je super mít barák po rodičích (zakladatelka určitě není nevděčná, jen tím vším ubitá, že?), ale aby se člověk doma cítil dobře, tak by bydlení nemělo být ani moc velké, ani moc malé (což může být pro každého jinak).
Zakladatelko, určitě nejsi sama, kdo je vysátý z malého děcka a velkého baráku. Zvlášť když nemáš kde načerpat energii a nemůžeš si od malého odpočinout. A jak to zvládají mámy s více dětma? No, musí, no. Ale myslím, že rozdíl mezi nemít dítě a mít jedno je větší než mít jedno nebo víc. A taky je velký rozdíl, jestli máš někoho, kdo ti dítě občas pohlídá, aby sis mohla trochu vydechnout. Malé děti jsou velký nápor na nervy, protože jsou ještě malé, neustále se dožadují pozornosti, samy se moc neobslouží…
Mam skoro dvouletaka a uklizi semnou. Mam aku vysavač, tak ho dostane do ruky a jezdi sem a tam. Spokojeny, že pomáhá a ja jdu delat neco jineho. Kdyz peru tak taky dava veci do pracky zapne pračku. Vse trva déle, ale je to hhotové. Vařím vzdy večer na další den až dva a to se stará manžel. Dnes obě děti spaly v 20:00, takže mame čas na sebe. Jenže chlap mi dává i prostor pro sebe a když chci, tak si sama vyrazim na aspoň hodinovou procházku a on je s dětmi.
Zrovna to samé prožívám. Domek máme teda malý, 2 děti. Starší mi nechce chodit do školky. Věčně je kvůli tomu řev a k tomu batole. Všude leze, padá, už několikrát tekla krev z pusy. Pořád dokola jen hřiště, úklid, děti.. Večer chodím spát kolem 8h. Občas jsou světlejší chvilky a často to na mě hrozně padá. Manžel vcelku i pomáhá, ale s nechutí a strašně mi bojkotuje snahu o vyřazení ze stereotypu. Nejradši by byl doma. Já bych potrebovala občas na výlet, krátkou dovolenou nebo něco.. Ale peněz taky není na zbyt, protože předěláváme starý domek.
@Anonymní píše:
Dobrý večer
Nevím, zda se potřebuji vypsat nebo poradit a nebo slyšet, že to má tak více žen.
Máme téměř 2 leté dítě. Syn je docela neopatrný a člověk ho musí neustále hlídat. Je schopný narazit do zdi atd. Takže přes den nic moc s ním v domácnosti neudělám. Máme velký dům po rodičích. Rodiče asi věděli, že nám ho dají a poslední roky nic neopravili atd. Za poslední 3 roky jsme skoro nikde nebyli, jelikož veškeré finance jdou na opravy. Já začínám být nějaká frustrovaná. Pořád doma s malým. Obrovský dům na úklid. Manžel nechápe, co obnáší malé dítě a péče o dítě a domácnost atd. Pořád jen slyším frází: a jak to zvládají jiné maminky s více dětmi?
Nevím prostě celý den běhám jen za malým, člověk navaří a každý den uklízí a v 10 večer uspim malého. A prostě nemám pak čas ani chuť na intimnosti s manželem. Ráda bych zvládala dokonalejší úklid, nebo začala cvičit a hubnout a měla chvíli na manžela. Ale prostě nevím, nějak mi to nevychází.
Jsem opravdu tak neschopná? Prostě malý časem bude větší parťák, ale teď je opravdu jako neřízená střela a jen skáče
Ne vážně, já tě chápu. Mě zase deptala ta odpovědnost. 24/7 hlídat malé dítě, mít za něj odpovědnost, furt být ve střehu.
Věk od roku do dvou považuju za nejhorší. Pak už se to jen zlepšuje.
Pomohlo mi dát dceru na jeden den v týdnu do miniškolky. Udělala jsem nějakou svou práci, zařídila si věci, trochu si orazila.
Zakladatelko já tě chápu. Mám taky dvouletého chlapečka který je hodně divoký a teda nemáme dům ale máme velký byt 5 + 1 a někdy už toho taky mám dost. Ale víš co já si myslím že se to časem bude zlepšovat. Podle mě dva roky jsou strašně blbý věk protože už to není rozkošné spící miminko ale ani prostě dítě které si samo pohraje a trochu se obslouží je to prostě něco mezi a je to na prd. ![]()
Dobrý večer