Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
jsem tu nová a aktuálně jsem v 8tt (je to moje první). Na základě doporučení lékařky jsem se objednala na 1. screening, který se dělá ve 12tt a který má odhalit pravděpodobnost případných vad plodu.
Už nejsem nejmladší (30+), takže vím, že u mě je pravděpodobnost nějakých vad vyšší, než u mladý holky. Nicméně mě trochu zaráží to časování. 1. screening se dělá ve 12tt (mě dokonce objednali v nějakým 12+6, ale zároveň UPT je v ČR dovoleno do konce 12 týdne. Ve druhém trimestru pouze ze závažných vývojových vad nebo ohrožení života matky.
Je to tak ale v pořádku? Co když se ukáže, že dítě má o chromozon navíc, nebo jiné vady, které nejsou „závažné“, ale já postižené dítě nechci. Navíc ten 1. screening je spíše pravděpodobností a případné další vyšetření, které by vady potvrdilo jsou další dny navíc… Popřípadě to lze ukončit na doporučení lékaři i po 12tt? Nevíte někdo, jak to tedy je? Hledala jsem na internetu, ale bohužel jsem nic kloudného nenašla. Jsem v tom nováček a tak nějak jsem čekala, že tyto věci se odhalí v době, kdy je možnost UPT bez problémů. Vím, že asi zbytečně plaším, ale chci mít ve všem jasno.
Díky.
Těhotenství lze ukončit kdykoliv. Do konce 12tt na přání matky, do konce 24tt z důvodu genetických a vývojových vad, ty ovšem musí být spolehlivě prokázané. Po 24tt se těhotenství ukončuje z důvodu ohrožení života plodu nebo matky.
Nevěřím, že jsi tohle na internetu nenašla.
A takto screening je v pořádku, UTZ je možný provést do 13+6. Mně ho teď dělali dokonce 14+2 a šlo to taky ![]()
@Janli píše:
Těhotenství lze ukončit kdykoliv. Do konce 12tt na přání matky, do konce 24tt z důvodu genetických a vývojových vad, ty ovšem musí být spolehlivě prokázané. Po 24tt se těhotenství ukončuje z důvodu ohrožení života plodu nebo matky.
Nevěřím, že jsi tohle na internetu nenašla.
Zakladatelka asi myslí, do kdy je možný potrat. Po 12tt se těhotenství ukončit dá, ale musí se už rodit.
@Markéta188 píše:
Zakladatelka asi myslí, do kdy je možný potrat. Po 12tt se těhotenství ukončit dá, ale musí se už rodit.
Ona se ptá, jestli jde těhotenství ukončit na doporučení lékaře po 12tt.
Ahoj,
screening vychází dost často falešně pozitivní (hlavně pak kvůli věku). Je to pořád jen pravděpodobnost. Dělají ho plošně všem.
Ano, je to zcela běžné, většinou kolem 11 týdne se odebere krev a ve 13 týdne máš první screening, který má dvě části - ultrazvuk a biochemii z krve matky. Dřív se neobjednává, nebo neslyšela jsem, že by někdo byl na 1. screeningu nějak dřív a vybočoval z řady, podle mě to laicky ani nemá smysl.
1. screening ti určí pravděpodobnosti na tři nejčastější chromozomální odchylky (Down, Edwardsův syndrom a Pattau), také míru preeklampsie a růstovou retardaci plodu po 36 týdnu (pokud se nepletu). Po výsledcích se řeší dál dle doporučení.
Co můžeš absolvovat i dřív jsou genetické testy z matčiny krve, které si ovšem hradíš (možná již v dnešní době něco proplácí pojišťovna - ale na to se informovat), nicméně pořád je to stejně jako 1. trimestrální screening takové vyšetření co do pravděpodobnosti.
Jistotu dává až odběr genetického materiálu dítěte a to buď odběr choriových klků (myslím, že lze od 13 týdne dál) a nebo amniocentéza )od 17 týdne dál). Tady je výsledek 100%, tedy ukazuje to, co lze z genetiky zjistit (musíš vzít v potaz, že některé věci - např. autismus zatím zjistit nelze a také se může ledasco stát i při porodu atd.)
U mně bylo zjištěno v 1. těhotesntví, že je podezření na Edwardse, kde UTZ ok, ale měla jsem strašně nízké hodnoty markerů PAPP a HCG v krvi. Následovala bezprostřední genetická konzultace, kde jsme řešili další postup, pro mě amniocentéza. Která bohužel potrdila genetické odchylky, ale jiné než Edwards (on opravdu ten první screening ukazuje pouze ty tři výše zmíněné). Genetička mi vypsala lejstro k ukončení těhoteství a to proběhlo v cca 22 týdnu. Věkem jsem byla 35, aktuálně (36 let - aspoň ještě chvíli) čekám druhého potomka, kde screeningy a jiné testy ukázkové.
Takže věk je sice jeden z faktorů jak pro vyšší pravděpodobnost, tak také přísnější posuzování dle screeningu, ale těch okolností, které mají vliv na těhotenství je spousta a ne vždy lze vše ovlivnit.
Nestresuj se dopředu.
Jeden z důvodů, jak mi říkali na genetické konzultaci, proč se ten screening dělá „až“ v tom 13tt je to, že do té doby ultrazvukem moc nejde vidět případné začínající deformace, které jsou často u těchto nejzávažnějších vývojových vad přítomné. Prostě to má miminko všechno malé a málo vyvinuté.
Jinak ty vývojové vady se opravdu zjišťují až při odběru plodové vody, ikdyby rizika po prvním screeningu byla vysoká. Ta jsou jen indikace k tomu odběru potom. A až na základě odběru se řeší další postup. Naštěstí, nám odběr plodové vody vyšel negativní, takže prakticky jsem nutnost ukončení těhotentsví po 12tt nemusela řešit. Genetička mi, ale při konzultaci říkala, že nepoznají všechny možná vrozené vady, jako příklad uvedla třeba to, že poznají zda miminko má genetické pohlaví mužské nebo ženské, ale třeba už nepoznají, zda bude mít reprodukční orgány v pořádku a zda budou odpovídat těm, které má dítě mít podle genetického pohlaví.