Úřad práce nárok na mateřskou

Anonymní
26.2.24 05:34

Úřad práce nárok na mateřskou

Dobrý den, Jsem vedena už skoro rok na úřadě práce. Mám pouze občas brigádu na dpč a chtěla jsem se zeptat když si začnu sama odvádět sociální pojištění jestli pak po nějaké době budu mít nárok i na mateřskou když budu vedena na úřadu práce? Kolik měsíců musím odvádět sociální pojištění a jak by byla vypočtena mateřská?

Příspěvek upraven 12.11.24 v 08:39

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101754
26.2.24 05:44

Nemůžeš si jen tak platit sociální pojištění, to v ČR nejde, takže pokud nebudes pracovat, tak narok mit nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15174
26.2.24 05:57

Jdi makat a nevymyslej kraviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
26.2.24 05:59
@Simi77 píše:
Dobrý den, Jsem vedena už skoro rok na úřadě práce. Mám pouze občas brigádu na dpč a chtěla jsem se zeptat když si začnu sama odvádět sociální pojištění jestli pak po nějaké době budu mít nárok i na mateřskou když budu vedena na úřadu práce? Kolik měsíců musím odvádět sociální pojištění a jak by byla vypočtena mateřská?

Takto to nefunguje.

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství vzniká pouze za splnění dvou daných podmínek. Žadatel o peněžitou pomoc v mateřství musí být v době nástupu na dávku nemocensky pojištěn (tj. z příjmu ze zaměstnání je odváděno pojistné na sociální zabezpečení), nebo musí trvat ochranná lhůta ze skončeného nemocenského pojištění. K tomu musí splňovat druhou, specifickou podmínku – být nemocensky pojištěn minimálně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku (to je zhruba 9 měsíců nemocenského pojištění v rozložení dvou let)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.24 06:22

Dobře když to tedy nejde i když někde jsem četla že si mohu platit sama sociální pojištění pokud jsem na úřadě. Pokud bych byla OSVČ nebo podnikatel tak by to ale šlo… Dlouho o tomto taky uvažuji…

• Citovat
  • Upravit
20905
26.2.24 06:46
@Simi77 píše:
Dobře když to tedy nejde i když někde jsem četla že si mohu platit sama sociální pojištění pokud jsem na úřadě. Pokud bych byla OSVČ nebo podnikatel tak by to ale šlo… Dlouho o tomto taky uvažuji…

Asi si to pleteš s doplacenim důchodového pojištění pro započítané roky.

https://www.mpsv.cz/…ni-pojisteni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
26.2.24 07:04
,–
@Simi77 píše:

Jo, to by rozhodně šlo… odhlaš se z UP, založ si ŽL a pak platíš:

• zdravotní, minimálně 2968,–
  • sociální, minimálně 3852,–
  • nemocenské, minimálně 168,–, optimální k sociálnímu cca 277,–

A jo, pokud to budeš dělat alespoň 9 měsíců, tak ti vznikne nárok na mateřskou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2368
26.2.24 07:33
@Simi77 píše:

Když jsi v evidenci na UP, duchodove si můžeš platit cca 3000 měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2368
26.2.24 07:33
@Cenarius píše:
Asi si to pleteš s doplacenim důchodového pojištění pro započítané roky.https://www.mpsv.cz/…ni-pojisteni

O tom píšu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
26.2.24 07:50
@jejjej píše:
Když jsi v evidenci na UP, duchodove si můžeš platit cca 3000 měsíčně.

Ale ona se nepta na duchod, ale na mateřskou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
26.2.24 09:07
@Simi77 píše:

To nemuzes, musela by ses odhlasit z pracaku a platit si zdravotní, sociální a nemocenské sama, aspoň 9 měsíců. To se ti moc nevyplati, kdxz Bureš platit nejnižší částku, tak stejně dostaneš mateřskou par korun. Buď jdi do práce a nebo se smir, ze dostaneš jen rodicak a ne mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2368
26.2.24 11:39
@j.a.n.i1 píše:
Ale ona se nepta na duchod, ale na mateřskou…

Jj vím dobrovolne duchodove si platit může když je na UP ale mateřskou nedostane

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2368
26.2.24 11:42
@Simi77 píše:

Placení duchodove má význam pokud jsi má UP déle než jeden rok.
Pro starobni duchod se vezme maximálně jeden rok v evidenci na UP do 55 let + k tomu 2 roky od 55 let + doby kdy jsi pobirala podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24716
26.2.24 12:34

A co si takhle najít konečně práci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie