Úřad práce nárok na mateřskou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Nemůžeš si jen tak platit sociální pojištění, to v ČR nejde, takže pokud nebudes pracovat, tak narok mit nebudeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Simi77 píše:
Dobrý den, Jsem vedena už skoro rok na úřadě práce. Mám pouze občas brigádu na dpč a chtěla jsem se zeptat když si začnu sama odvádět sociální pojištění jestli pak po nějaké době budu mít nárok i na mateřskou když budu vedena na úřadu práce? Kolik měsíců musím odvádět sociální pojištění a jak by byla vypočtena mateřská?
Takto to nefunguje.
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství vzniká pouze za splnění dvou daných podmínek. Žadatel o peněžitou pomoc v mateřství musí být v době nástupu na dávku nemocensky pojištěn (tj. z příjmu ze zaměstnání je odváděno pojistné na sociální zabezpečení), nebo musí trvat ochranná lhůta ze skončeného nemocenského pojištění. K tomu musí splňovat druhou, specifickou podmínku – být nemocensky pojištěn minimálně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku (to je zhruba 9 měsíců nemocenského pojištění v rozložení dvou let)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobře když to tedy nejde i když někde jsem četla že si mohu platit sama sociální pojištění pokud jsem na úřadě. Pokud bych byla OSVČ nebo podnikatel tak by to ale šlo… Dlouho o tomto taky uvažuji…
- Citovat
- Upravit
@Simi77 píše:
Dobře když to tedy nejde i když někde jsem četla že si mohu platit sama sociální pojištění pokud jsem na úřadě. Pokud bych byla OSVČ nebo podnikatel tak by to ale šlo… Dlouho o tomto taky uvažuji…
Asi si to pleteš s doplacenim důchodového pojištění pro započítané roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Simi77 píše:
Jo, to by rozhodně šlo… odhlaš se z UP, založ si ŽL a pak platíš:
- zdravotní, minimálně 2968,–
- sociální, minimálně 3852,–
- nemocenské, minimálně 168,–, optimální k sociálnímu cca 277,–
A jo, pokud to budeš dělat alespoň 9 měsíců, tak ti vznikne nárok na mateřskou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Simi77 píše:
Když jsi v evidenci na UP, duchodove si můžeš platit cca 3000 měsíčně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius píše:
Asi si to pleteš s doplacenim důchodového pojištění pro započítané roky.https://www.mpsv.cz/…ni-pojisteni
O tom píšu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jejjej píše:
Když jsi v evidenci na UP, duchodove si můžeš platit cca 3000 měsíčně.
Ale ona se nepta na duchod, ale na mateřskou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Simi77 píše:
Dobrý den, Jsem vedena už skoro rok na úřadě práce. Mám pouze občas brigádu na dpč a chtěla jsem se zeptat když si začnu sama odvádět sociální pojištění jestli pak po nějaké době budu mít nárok i na mateřskou když budu vedena na úřadu práce? Kolik měsíců musím odvádět sociální pojištění a jak by byla vypočtena mateřská?
To nemuzes, musela by ses odhlasit z pracaku a platit si zdravotní, sociální a nemocenské sama, aspoň 9 měsíců. To se ti moc nevyplati, kdxz Bureš platit nejnižší částku, tak stejně dostaneš mateřskou par korun. Buď jdi do práce a nebo se smir, ze dostaneš jen rodicak a ne mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Ale ona se nepta na duchod, ale na mateřskou…
Jj vím dobrovolne duchodove si platit může když je na UP ale mateřskou nedostane
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Simi77 píše:
Placení duchodove má význam pokud jsi má UP déle než jeden rok.
Pro starobni duchod se vezme maximálně jeden rok v evidenci na UP do 55 let + k tomu 2 roky od 55 let + doby kdy jsi pobirala podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Příspěvek upraven 12.11.24 v 08:39