Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
PROSÍM ANONYM
já je chytla v práci na wc a nebyla jsem jediná
Tak ono stačilo, jestli jsi měla kdysi nějakého partnera a on taky a soulož probíhala bez kondomu a už jste jeden z vás nakažený. Ale je to pohlavně přenosná nemoc, tak ti asi dojde, jak se přenáší. Nějaké chycení z veřejných záchodů je velice nepravděpodobné, zvlášť, pokud si třeba nesedáš
@Anonymní píše:
PROSÍM ANONYM
mně doktor kdysi řekl, když jsem se ptala zda je možný přenos chlamydií, ureoplasmy a těhle nemocí z wc, že je to blbost. Ale lidi to rádi na to svádí, aby nevypadali promiskuitně. HIV taky nechytíš ze záchodů ani z veřejných bazénů.
I my s manželem jsme to měli. Zjistilo se to, když jsme byla těhotná. Oba jsme věrní a do té doby jsme si věřili. Po zjištění si pak myslel, že jsem mu zahnula a mě to taky nahlodalo. Hlavně jeho doktor do něho ryl. Na netu jsem pak zjistila, že se to dá chytnout i jinak.
@linda755 jiného partnera jsem samozřejmě měla, ale to bylo před těmi 20 lety - tak myslím, že kdyby mě nakazil, tak by se to projevilo už v těch testech před půl rokem
Zakl.
@Anonymní píše:
mně doktor kdysi řekl, když jsem se ptala zda je možný přenos chlamydií, ureoplasmy a těhle nemocí z wc, že je to blbost. Ale lidi to rádi na to svádí, aby nevypadali promiskuitně. HIV taky nechytíš ze záchodů ani z veřejných bazénů.
chlamydie jen pohlavním stykem ale ureoplasma i jinak
Manžel samozřejmě tvrdí, že nechápe, kde jsem k tomu přišla, i je z toho špatný, ale červík ve mně samozřejmě hlodá - do včerejška bych za něj dala ruku do ohně (i když vím, že se to nemá).. Doufám, že nám to nepokazí dlouholetý vztah…
Zakl.
@Anonymní píše:
@linda755 jiného partnera jsem samozřejmě měla, ale to bylo před těmi 20 lety - tak myslím, že kdyby mě nakazil, tak by se to projevilo už v těch testech před půl rokem
Zakl.
zeptej se ho, narovinu at ti to řekne a budeš vědět na čem jsi, nespoléhej na to, co tady píšou ostatní, že bys to chytila ze záchoda atd.
tady máš zkopírovanou odpověd jedné doktorky: přenáší se pohlavním, orálním stykem či jinými sexuálními praktikami, nákaza ze znečištěného veřejného záchodu je velice nepravděpodobná, snižuje jí i řádné omytí rukou, nesedání na prkýnko během potřeby.
@Anonymní píše:
PROSÍM ANONYM
Trápím se s U. už 3/4 roku, běžná antibiotika mi nezabírají. Doktoři se v tomto neshodnou, nicméně většina venerologů popírá jinou možnost než pohl. stykem.
Tady názor jiného mudr
MUDr. Jan Diviš
Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Centrum zdravotních služeb, Přáslavice
Dobrý den,
Ureaplasma parvum je podmíněně patogenní mikroorganismus vyskytující se v urogenitálním traktu. Slovo podmíněný znamená, že se může vyskytovat i u zcela zdravých jedinců a nemusí zde být absolutně žádný projev. Situace, kdy začne působit obtíže bývá například při poklesu imunity organismu, kdy dojde k přemnožení bakterii. Poté může způsobovat močové infekce až i poruchy plodnosti. Proto jste mohla být nakažená již podstatně delší dobu, akorát jste o tom nevěděla, stejně tak i Váš přítel. A jak Vám uvádí Vaše lékařka nákaza mohla proběhnout i v bazénu či sauně. Nyní je nutné přeléčit jak Vás, tak i Vašeho přítele, aby jste si již nákazu nepředávali.
S přáním pěkného dne JD
@Anonymní píše:
Trápím se s U. už 3/4 roku, běžná antibiotika mi nezabírají. Doktoři se v tomto neshodnou, nicméně většina venerologů popírá jinou možnost než pohl. stykem.
A jen tak na okraj, Ureaplasmu má až 80% lidí žijících pohlavním životem, ani o tom neví. Pokud není přemnožená, stěry se vyhodnocují jako negativní. Při kultivaci roste hrozně pomalu, takže když je jí málo, tak se nevykultivuje. Ale právě při nějakém oslabení imunity se přemnoží a teprve pak vyleze jako pozitivní. A někomu může dělat problémy.
Zaléč sebe i parnera antibiotiky a pak oba jděte na stěry, jestli ureoplazma zmizla. A ta nákaza z wc a sauny je opravdu minimální, pokud člověk nepoužije třeba stejný ručník jako nakažená osoba, bude v tom z velké pravděpodobnosti nevěra.
@Anonymní píše:
Zaléč sebe i parnera antibiotiky a pak oba jděte na stěry, jestli ureoplazma zmizla. A ta nákaza z wc a sauny je opravdu minimální, pokud člověk nepoužije třeba stejný ručník jako nakažená osoba, bude v tom z velké pravděpodobnosti nevěra.
jak už jsem psala chytla jsem to v práci na wc a nejen já sama takže nákaza i jinde možná je
Nákaza čehokoliv ze záchoda mi vždycky přišla velmi nepravděpodobná, jako i když už si člověk na to prkénko sedne, tak se tam dotýká stehnama a jako že by ty baktérie vyšplhaly pěkně po kůži nahoru? Nicméně ureaplasmu jsem taky měla a jsme s partnerem svoji vzájemně první. Doktoři to neřešili, prý zrovna konkrétně tahle věc se dá chytit třeba v bazénech, ve vířivkách s teplou vodou (o záchodech teda nemluvili
). Ano, je to pohlavně přenosné, ale pohlavní přenos není jediný způsob nákazy. Ptala jsem se na to několika doktorů a o pouze pohlavním přenosu nemluvil nikdo, dokonce jeden říkal, že to má v populaci spousta lidí, ale většině to nezpůsobuje žádné problémy. Takže já to přeléčila a dál neřeším a hotovo.
Potřebuji se poradit. Dnes mi na gynekologii zjistili pohlavně přenosnou infekci - ureaplasma. Mám již 20 let stálého manžela, jsem mu věrná. Do dneška jsem byla přesvědčena i o jeho věrnosti…
Dr říkala, že můžu mít ureaplasma už dýl a až teď při stresu a oslabení se přemnožila, ale pak zjistila, že v květnu byly stejné stěry dělány a vše bylo negativní. Takže jsem k tomu musela přijít někdy v poslední době. Potíže nemám já ani manžel, stěry byly dělány spolu s cytologií.
Musím říct, že jsem z toho docela rozhozená. Znamená to automaticky, že mi byl manžel nevěrný?
Měl někdo podobnou zkušenost?
Moc prosím o zachování anonymu, děkuji