USA - dovolená

1064
1.3.20 14:36

USA - dovolená

Ahoj ženy, letos máme dovolenou už naplánovanou, ale příští rok chceme s manželem do USA. Délka dovči by byla 1 měsíc, rozpočet jsme si namysleli na cca 150 tis. Děti nemáme, takže budeme cestovat ve dvou. Máte některá zkušenosti s cestou do USA? Co stojí zato vidět? Jak je to s cenami? Kdy koupit letenky? Na co nezapomenout? Díky za jakýkoliv postřeh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
1.3.20 14:43

Ahoj, doporučuji vše naplánovat dopředu, den po dni. Letenky se vyplatí koupit dopředu, nejlevnější jsou v úterý. Nezapomeňte si vyřídit turistické vízum ESTA, stojí jen 14 dolarů. A taky se pojistit pro případ úrazu nebo nemoci. Záleží jen na vás, co chcete vidět. USA jsou obrovské. Já mám zkušenost jen s jedním státem. Ceny jsou různé, záleží kolik jsi ochotná investovat. Můžeš si dát hamburger za dolar nebo dva v Mekáči nebo za 15 v lepší restauraci. Dobré jídlo, ovoce a zelenina je drahé.

• Citovat
  • Upravit
1064
1.3.20 14:46
@Anonymní píše:
Ahoj, doporučuji vše naplánovat dopředu, den po dni. Letenky se vyplatí koupit dopředu, nejlevnější jsou v úterý. Nezapomeňte si vyřídit turistické vízum ESTA, stojí jen 14 dolarů. A taky se pojistit pro případ úrazu nebo nemoci. Záleží jen na vás, co chcete vidět. USA jsou obrovské. Já mám zkušenost jen s jedním státem. Ceny jsou různé, záleží kolik jsi ochotná investovat. Můžeš si dát hamburger za dolar nebo dva v Mekáči nebo za 15 v lepší restauraci. Dobré jídlo, ovoce a zelenina je drahé.

Díky za reakci. Tak zrovna jídlo je většinou položka, na které relativně šetříme. Jako burg si dáme, ale neberu to jako každodenní záležitost. Chtěli bychom jíst tak nějak normálně, asi bychom nedali měsíc jen fast food :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.20 14:49

@Lovelytrue Jídlo je tam v porovnání s ČR obecně drahé. Nejlevnější jsou ty fastfoody a porce v restauraci jsou pro nás prostě obrovské. Ale jenom klasická snídaně stojí cca 10 dolarů.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.3.20 14:59

Jo a no to nejdůležitější bych málem zapomněla, musíte mít kreditní kartu. Bez té vám nepůjčí auto a nepronajmou pokoj.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.3.20 15:36
@Lovelytrue píše:
Ahoj ženy, letos máme dovolenou už naplánovanou, ale příští rok chceme s manželem do USA. Délka dovči by byla 1 měsíc, rozpočet jsme si namysleli na cca 150 tis. Děti nemáme, takže budeme cestovat ve dvou. Máte některá zkušenosti s cestou do USA? Co stojí zato vidět? Jak je to s cenami? Kdy koupit letenky? Na co nezapomenout? Díky za jakýkoliv postřeh.

Já vždycky kupuji letenky do USA v akci většinou přes některý z portálů. Dají se tak koupit za 5-10 tisíc na osobu. My jsme flexibilní v odletu, příletu i délce pobytu, takže to vždyky přizpůsobíme letenkám.

Určitě nezapomenout vzít si sebou kreditní kartu. Zkoušela jsem tam ze zvědavosti použít i debitku, někdy ji akceptovali někdy ne, kreditku brali vždycky. Já sebou tedy ještě beru hotovost na první den, protože už jsem se ocitla v situaci, kdy jsem kartu ztratila nebo potřebovala drobné, např. na záchod.

Jídlo je v USA dražší než tady. Když jsem tam byla sama, tak jsem klidně několikrát denně dala 20 dolarů za jídlo. Když jsem tam byla podruhé s dětmi a manželem, tak to prostě bylo moc. Původně jsem si chtěla vařit sama, ale nákup základních potravin byl o dost dražší než fastfoody. Takže jsme se 14 dní stravovali ve fastfoodech. Na děti to mělo pozitivní vliv, tak se všech fastfoodů přejedli, že to tady teď nechtějí. Ale měsíc bych to nevydržela. Pamatuji si, že jsem jim každého ráno dělala palačinky, nic to nestojí a jsou hned hotové.

Ubytování jsme měli přes Airnb, vždy na předměstí města. Co doporučuji je být někde blízko autobusu nebo vlaku (pokud v tom místě něco jako MHD existuje), nemusíte tak mít platit auto na celou dobu pobytu. Jinak auto je v USA nezbytnost, bez něj se skoro nikam nedostanete. Z jednoho státu do druhého jsme přejížděli autobusem společnosti Greyhound. Lístky se dají koupit online už z čech, ale absolutně nejezdí na čas, při cestě zpátky jsme kvůli velkému zpoždění skoro zmeškali letadlo. Navíc, pokud nebudete mít vyloženě low badget dovolenou, tak doporučuji auto. Pro mě těch 5 hodin v buse, kdy není absolutně žádná přestávka s lidmi, kteří jsou úplně jiné nátury než já byl strašný zážitek. Navíc systém dálkové dopravy je úplně jiný než zde a pokud nemáte dobrou anglitinu, aby jsme se neustále na něco ptali, tak se budete zbytečně stresovat.

My jsme byli dole v Miami, je to relativně blízko, oproti např. Los Angeles. Je tam krásná příroda, vcelku nízké budovy a celkem klid. Peníze, které jsme ušetřili na jídle a letenkách jsme dali do nafty a vstupného.

Předtím jsem byla na severu v Chicagu. Je to úplně jiný svět, samý mrakodrap, minimum volného prostoru, michiganské jezero v centru města, silná česká komunita, takže jsme každý den slyšeli češtinu. Dokonce jsme navštívili i českou restauraci, ve které se natáčelo Ano šéfe.

Z Chicaga jsme jeli autobusem do Indiany, do jednoho malého univerzitního města, což byl zase jiný svět. Spíše taková vesnice s velkou asijskou komunitou, takže jsme americké fastfoody vyměnili za ty asijské. Co jsem jim záviděla byl krásný unverzitní kampus.

Ještě mě napadá, američani jsou šílenci přes klimatizace. Snad všechny vnitřní prostory mají vychlazené ma maximum, na což mi nejmse zvyklý. Takže mne tak po dvou dnech rozbolelo v krku. Nicméně základní léky se dají volně koupit v každé lékárně a jsou silnější než ty naše. Takže dlouhé kalhoty a svetr sebou, i kdyby jste letěli do tropické části.

Nemám žádnou zkušenost s národními parky, prý jsou pěkné, ale prostě mě to nezajímá, fascinují mne tam města.

Jo a je tam strašně levné oblečení. Letěli jsme pouze s příručními zavazadly, v nich minumum věcí a připlatili jsme si za jeden velký kufr a zpět jsme to vezli plné. Oblékli jsme se tam celá rodina a celkově to vyšlo strašně levně oproti ČR, takže nám to zaplatilo i ty letenky. Při další cestě bereme velké kufry dva.

• Citovat
  • Upravit
45716
1.3.20 16:00

Opravdu jidlo velice drahe, i v obchodech, o restauracich ani nemluve (ceny v jidelaku vetsinou neobsahuji dan a hlavne povinne spropitne 15 procent), takze s takovym rozpoctem na mesic vam nic nez vetsinou fastfoody asi nezbydou, tam je to celkem levne (a hnusne vetsinou). Ubytovani taky hodne drahe, i veskere vstupy. Celkem levne je pujceni auta a super levne je obleceni. Ovsem 150 pro 2 na mesic se mi zda docela malo, asi to zvladnete ale na vyskakovani to nebude, tj jen nejlevnejsi jidlo i ubytko. Jinak doporucuju New York, to je opravdu bomba mesto, ale proste hodne hodne drahe vse. Florida taky neni spatna, ale neni tam moc k videni, to je spis na relax u more. Miami krasne, doporucuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
1.3.20 16:13

A co vlastně chcete vidět? Já byla v USA několikrát, mám zkušenost jak s „městskou“ turistikou, tak s NP. Mně naopak na obě varianty přijde 150 tis. dostatečná částka. Musíš to brát i tak, že přece doma taky kupuješ jídlo, takže tyhle náklady bys měla daný měsíc tak jako tak ;) Jinak doporučuji také vše včas rezervovat dopředu z domova (ubytování, auto, vstupy atd.). Ušetří to čas a energii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
1.3.20 16:14

Jeee super diskuze :potlesk:.

My byli loni s manželem na road tripu na 3 týdny v oblasti tzv. New England plus něco málo kolem. Najel jsme téměř 5000 km. Bylo to boží. Začínali jsme v NY, pak sjeli dolů po pobřeží až do Virginie a pak jsme pokračovali více vnitrozemím až nahoru do Maine. Celkem 12 nebo 13 států. Nevynechávali jsme žádný, protože příště chceme zase dělat jiný okruh. Akorát už to pak bude s dítětem, takže se budeme muset trochu více přizpůsobit.

Chtěli bychom jet jeden okruh jih USA ( Florida a přilehlé státy), pak západ a nějaké parky, pak sever a jezera a pak nějak zbytek vnitrozemí. Máme do důchodu co dělat :dance:

Rozpočet máte cca asi ok. Nás vyšly 3 týdny tak nějak přes 150 k, ale nějak jsme se neomezovali. Byli jsme začátkem května, takže mimo sezónu. Někde stálo ubytko v motelu 50 USD, jindy ve velkém městě jsme byli rádi, když to bylo kolem 250 USD na noc. V průměru za celou dovolenou 100 USD za noc pro dva.

Já teda měla USA plánování jako několika měsíční zábavu. Měla jsem excel s trasou, všemi potenciálními hlavními městy průjezdu, památky, co chceme vidět, další věci co můžeme potenciálně vidět, četla jsem různé blogy o road tripech.

Hlavní pro nás byla kreditka, Esta, dost hotovosti kdyby náhodou, auto booknuté pár měsíců předem (o dost levnější cena), ubytko na první max dva dny, ale proto, že jsme se pořád různě přesouvali a nikdy nevěděli přesně, kdy kde budeme spát. Na ubytko doporučuji aplikaci Hotel Tonight a pak klasika booking, hotels.com, a AirB&B. Na hotels jsme si nasbírali nějaké noci zdarma a ty pak využili na konci dovči. Na Hotel Tonight nám pak skákaly dost zajímavé ceny za super ubytka… Třeba o X set dolarů méně atd.

Kdyby něco, ptej se. Mohla bych psát hodinu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45716
1.3.20 16:16

@BlackTea az na to ze ty naklady na jidlo jsou v USA o hodne vyssi nez u nas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
1.3.20 16:57

Tak pokud si člověk vaří, tak mi to zas až o tolik vyšší teda nepřišlo. Dyť v ČR se v restauraci taky už pod 200 Kč pomalu nenajíš. Chce to vybrat zlatou střední cestu :-) Občas si dopřát, ale někdy zas pošetřit a místo steaku si koupit radši vstup třeba na Empire ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
1.3.20 17:09

@Lovelytrue jedli jsme měsíc jen Fast food, jinak jsme nakupovali v supermarketu a vařili nějaké rychlovky, těstoviny ze sáčku apod., dobré bylo už hotové grilované kuře. Ve skutečné restauraci jsme byli jen 1 nebo 2×, neb byly prostě drahé. Ale vy máte větší rozpočet, tak si budete moci víc dovolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45716
1.3.20 17:57

@BlackTea no pod 200 kc u nas ne ale v USA se najis v restauraci za 8 dolaru? :mrgreen: Jedine v tom fast foodu. My tam chodili dost i do normalnich a 2 dospele a 2 deti byla utrata kolikrat pres 100 dolaru (15 procent musis dat jako tip) a nijak extra dobre jsme se kolikrat ani nenajedly (same holky) :nevim:
Dal jsme hodne nakupovaly v supermarketu, normalne na domaci vareni a bylo to taky o dost drazsi. Ovoce zelenina maso mlecne vyrobky vse o drazsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
1.3.20 20:14

My jsme kombinovali fast food, ale těch je strašně hodně druhů. Jeden den mexický ( Taco Bell) tam byly i saláty a zeleninové tacos například, pak Applebee's ( cca 15 USD cca za Mega obří porce steaku a příloh), Red Lobster ( sea food a spol.), all you can eat restaurace, jedli jsme hodně na benzínkách hotdogy, sandwiches, dobrá levná káva a limonády. Hodně se vyplatí hledat například různé bistra ve městech na internetu a mrknout na ceny a recenze, nebo jaké fast foods nebo řetězce restaurací máte po cestě a jaké mají akce, například v pondělky steaky za 9 USD místo 20, úterky třeba saláty v akci atd. Jak jsem už psala, je prostě potřeba se tomu trochu pověnovat. MC Donald ano KFC jsme nebyli ani jednou… Nebylo proč. Každý den večer jsme se koukali kde cca budeme další den. Co je tam za památky, kdy tam tak dojedeme, co je za možnost cca jídla, ale hodně často jsme fakt našli nějaké super lokální bistro.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112
2.3.20 06:54

Ahoj, v USA zijeme. Nas mesta vubec nebavi, nuda, zadne historicke budovy a historicka centra tak, jak jsme byli zvykli v Evrope. Takze my jezdime narodni parky a prirodni krasy. Kreditku vubec nemame. Co se tyce jidla, mlecne vyrobky a zakladni trvanlive suroviny jako mouka, testoviny atd. jsou nejlevnejsi ve Walmartu. Uplne nejlepvnejsi zelenina a dobra se da koupit v ruznych international marketech (harvest international market, north park produce, kaelins, turkish international market - zadas do map international market a neco ti vyskoci) nebo pak kupovat suroviny v dollar shopech, ale kvalita je nekdy mizerna (family dollar, 99cents only, dollar tree, atd.). Fastfoody se taky lisi hodne kvalitou jidla, nase oblibene Panda express, Carl's jr, In-N-Out. Naopak neoblibene (nechapu, jak neco tak nechutneho mohou prodavat) KFC, jack in the box. Ted si rychle nevzpomenu na dalsi. Auto pujcuji jen na kreditku to je fakt. Ja bych vam poradila si auto od nekoho koupit treba za $ 2-3 000 a pak ho zae prodat, ale kdyz to bude jen na mesic a nevite jak to chodi… My mame velky SUV a kdyz sklopime sedacky, tak normalne spime v aute. Zapichnem to na opustenym miste nebo na odpocivadle u dalnice. Dela to tu tak spoustu lidi. Levne a navic nemusime hodinu sjizdet z cesty, abysme se dostali nekam do mesta do hotelu. Doporucuju nakoupit obleceni victoria's secret, beckham, tommy hilfinger… Outletove znackove obleceni se da levne nakoupit v ROS (dress for less). Z ubytovani urcite doporucuji Air bnb. Na nakup lepvneho benzinu je dobra mobilni appka Gas Buddy. Na vstupy do narodnich parku Annual pass stoji $80, da se koupit u vstupu do kazdeho parku a plati na vstupy do vsech parku na rok (muzete ho pak nekomu strelit). V lete je to tu narvany turistama do vsech parku se stoji fronty aut, nejlepsi je vyrazit brzy rano treba v 6, dokud turisti jeste spi. A co navstivit? Grand canyon, monument valley, dead valley, meteor crater, black canyon, sequoia tree forest, zion, meadow hot springs, yellow stone park, dinosaur monument, red rocks, canyonland, antelope canyon, miami beach, everglade park, petrified forest,… je toho mnohem vic, takove krasy prirody se jinde nevidi, fakt nadhera…Je to dane tim, ze Amerika je nejmladsi kontinent a tak ty prirodni utvary jeste nejsou podnebim, vodou a casem vyhlazene, znicene…boze ja se tak nadchla, ze budeme muset zase udelat road trip 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová