Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojkyy
Mám dotaz. Mám 2 měsíční holčičku. Není to miminko které položíte do postylky a spinká. Potřebuje chovat, dudlat, ale do 23. Hodiny se často budí, až po té 23. Hodině spinká i 6 hodin v kuse. Jde o to, že přítel chodí do práce, a tak uspávám v obýváku, kde si ji pak položím do hnízdečka, a do postýlky ji odkládám až po krmení v těch 11. To pak spinká, a přítele nebudí (vstává do práce ve 3 ráno.) Myslíte že je to problém? Doufám, že časem to bude s tím spánkem lepší, bude usínat dřív, a tak bude moci spinkat v postýlce normálně. Dělal to někdo z vás? Bojím se abych ji nenaučila usínat večer jen v obýváku na gauči ![]()
Zrovna spanek se meni sam behem vyvoje tolikrat, ze i tohle nemusi za mesic fungovat. Neresila bych to a delala to ted takto a pak uvidis, muze se to cele samo zmenit.
Ja si myslim, ze toto zni jeste jako docela fajn spanek miminka ![]()
V klidu tak uspávej, buď ráda, že aspoň něco funguje.
Ono se to ještě x krát změní. Ve dvou měsících se o režimu nedá mluvit.
@Dara90 to moc ráda slyším, od všech maminek okolo totiž poslouchám, jak mají zajetý režim, po koupání položí do postýlky a miminko přesně v 19:00 spinká, to se mi chce vždycky brečet
![]()
@Mika387 Neboj, je to v pohodě. Je důležité, aby se tatínek vyspal do práce. Časem pravděpodobně začne usínat sama a třeba dřív, spánkové potřeby se často mění.
Ja mela jasne nastaveny pravidla, ze miminko nebude usinat a spat jinde, nez u sebe v postylce. To mi vydrzelo do posledniho dne v porodnici
pak si mimco „vydupalo“ to svoje. Takze do roka usinal v naruci, do roka a pul na gymnastickym mici a ted temer ve 3 letech usina s nama v posteli. Pak ho presunu k nemu do postele a v noci se zase presune k nam a spi s nami az do rana. Neresim to. Je to krasny, kdyz me v noci probudi, jak se ke me tuli a je spokojenej
kdybych chtela, jsem si jista, ze by dokazal usnout i u sebe v postylce, protoze takovy obdobi uz tu taky bylo, ale nutit ho proste zatim nechci ![]()
@Mika387 píše:
@Dara90 to moc ráda slyším, od všech maminek okolo totiž poslouchám, jak mají zajetý režim, po koupání položí do postýlky a miminko přesně v 19:00 spinká, to se mi chce vždycky brečet![]()
Každé miminko je jiné, měla jsem některé děti tak, jiné tak. Ty, co usínaly jako miminka dřív a měly dřív tu dlouhou spánkovou fázi, zase velmi brzy vstávaly. Mně to sice vyhovuje víc, jsem typ skřivan, ale i toto se dá zvládnout. Nekoupala jsem nikoho v tomto věku každý den.
Jo, u druhé dcery jsem to dělala úplně stejně, když byla miminko. Rušila starší dceru. Časem už uspat v obýváku nešla, protože tam bylo moc rušivých elementů, plus nebyla ještě dost unavená, aby vydržela ležet v posteli. Nechala jsem ji „žít“, dokud jsem nechtěla jít spát já sama. Pak jsem si jí vzala s sebou a usly jsme spolu. To bylo asi nejhorší období. Teď už je jí 1,5 roku a už jí uspavam naráz se starší v posteli. Nejdřív čtu pohádku a mladší v ideálním případě vytuhne u pohádky nebo pak musím ležet s ní potmě, dokud neusne. Ale na usínání v obýváku si teda nenavykla.
Uspávám kdekoliv zrovna jsem a spinká, kde zrovna mimčo položím. Někdy v postýlce, někdy samé v posteli, někdy spolu s bráškou v posteli, někdy i na zemi v hnízdečku, záleží, jak se mi to hodí a všude spí rovnako. 6h spánku v tomhle věku vkuse je super.
Miminko je tam, kde je jeho mama.
Kasli na rezim a delej to, co funguje.
A v čem bude problém, když bude i nadále usínat v obýváku na gauči, když vám to tak vyhovuje?
Já uspávala u prsa v posteli. Časem se to změnilo, jak děti rostly. Od 2 let spí bez problému sami v pokojíčku ![]()
@Mika387 píše:
@Dara90 to moc ráda slyším, od všech maminek okolo totiž poslouchám, jak mají zajetý režim, po koupání položí do postýlky a miminko přesně v 19:00 spinká, to se mi chce vždycky brečet![]()
Nevěř všemu, co slyšíš ![]()
Tohle je už trochu utopie ![]()
Ja jsem zrovna z tech matek, co ji obe deti usinalily u prsa a spaly s nama v posteli. Ja jsem treba i zastance cteni vetsim detem pred spanim. Momentalne to mam tak, ze mimino se mnou v posteli, skoro 6 letaka uspava tata ve vlastni postylce pohadkou, ale uprostred noci stejne dojde k nám.
@Mika387 ani jedno dite mi ve 2 mesicich nespalo 6 hodin v kuse, budily se obe po hodine. Takze asi tak, muzes byt stastna
a dvoumesicni miminko si dela rezim tak nejak samo ![]()