Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím zkušenější maminky o jejich zkušenosti.
Ríšulku jsem si „rozmazlila“ tak, že neumí usínat sám. Doma mi usíná jedině u prsa, a to i ve dne. Měla jste to tak některá u většího dítěte a jak jste je to odnaučili? Nechtěla bych to řešit drasticky a řevem.
Ale zároveň bych chtěla, aby mi unavený usnul v postýlce sám, třeba po pohádce. Dá se toho nějak dosáhnout?
Zároveň mám ještě jeden problém. Chodí spát různě a celkem pozdě, většinou až kolem 22, záleží, jak hodně je unavený a vyspalý přes den. Ale denní spánek jsem nechtěla krátit násilím, to by pak byl nesvůj. ![]()
Zavařila jsem si, poradíte, jak z toho ven? A v jakém věku bych měla začít panikařit? ![]()
grace a má malý dudlíka? No já bych mu prso asi vzala a zkusila bych třeba chvíli chovat a zpívat a potom dát do postýlky a postupně chování zkracovat. No a nebo zkracovat kojení, než ho odbouráte úplně ![]()
To jsem zapomněla napsat, dudlíka nemá. Nikdy ho nechtěl, podařilo se mi ho odudlíkovat asi v 5 měsících, ale tak na měsíc. Takže dudlík u nás máme jen na hraní. Na řetízku je to nejlepší hračka, to zase jo. ![]()
ahojky
Tak nevím,jestli tě potěším - moje starší dítko bylo kojené a bez cumlu (snad nejhorší kombinace) - usínala zásadně u prsu. Nejdříve jsem to usínání u prsu odbourávala večer (v 18m) - ale trvalo třeba hodinu než usnula (ležely jsme k sobě přitulené) - postupně se doba usínání zkracovala a pak byla většinou tuhá do 5 min. - doteď usíná schoulená buď ke mně nebo manželovi,pak spinká sama celou noc v pokojíčku (prostě potřebuje pocit bezpečí). Jakmile jsem utla kojení přes den (ve 22m), tak mi přestala po obědě spát ![]()
To kdybych věděla. Malý je 15 měsíců a kousek a přes den neusne jinak
Hrozně blbě nese růst stoliček, celé týdny pláče, je nevrlá a nervózní, blbě spí i v noci, tak jí nechci brát to jediné, u čeho je spokojená
Večer obyčejně vytuhne po sedmé u sunaru, to jsem řekla, že už jí kojit nebudu, právě proto, aby neusínala u prsa. Ale zase jenom do doby, než jí začnou zlobit zuby
Nevim, jak z toho ven. Já vlastně ani nevim, kdy jí opravdu něco bolí a kdy mě chce jen přečůrat…
Dokud jsem kojila, usínal mi starší prcek u prsa, takže do 18 měsíců… To dostal novou postýlku (větší) a v ní se usínalo bez mlíka, pár dní uspával taťka a malej to vzal bez problému, bez řevu…
Blbý je, že tím přestal usínat během dne… ![]()
Mladší (k mýmu zklamání
) v 90% u prsa neusne, ten usíná sám v postýlce s dudlíkem, ale to se může taky změnit…
Pro mě to uspávání u kojení bylo ideální, ten starší u toho vytuhnul do 5 minut a já pak měla klid. K tomu mladšímu musím chodit, dávat dudlík, … ![]()
Asi tě nepotěším, prostřední dcera tak usínala přes den i v noci až do roka a půl. Pak mě to přestalo bavit, navíc už byla dost velká, takže jsem ji úplně odstavila. Sbalila jsem se, odjela a na víkend ji nechala samotnou s manželem.
Po návratu usínala normálně se synem při čtení pohádky. Sem tam si vyžádala flašku mlíka nebo čaje ještě těsně před spaním.
Nečetla jsem zatím diskuzi..
Co se týče usínání u prsu,desetiměsíčnímu dítěti bych to tolerovala, pokud to i mě samotnou těší a neomezuje, neusíná příliš dlouho..
Moje děti se toto odnaučili sami od sebe mezi 15 až 18 měsíci..Potom jsme zavedli jiné rituály a na usínání u prsu nelpěli. Nakojila jsem je před tím, kojila jsem oba přes 2 roky. Co se týče dudlíků, starší do 10 měsíců, taky se ho zbavil sám, mladší neměla vůbec..
Co se týče pozdního usínání, taky mám přeučenou noční sovu, nedalo se svítit..My jsme „skřivani“ a i k vůli staršímu, který chodí do školky a příští rok bude chodit do školy, není možné, aby mladší dítě ponocovalo a potom vyspávalo..Bylo období, které bylo těžké, protože věřím, že je to člověku dané, úplně přeučit tento „temperament“ nejde..
Já jsem vyzkoušela všechno, budit, rušit denní spánky, někdy s větší či menší vůlí, někdy byla malá hodně vzteklá..Nakonec se to srovnalo, ale nedokážu říct, do jaké míry díky zásahům nebo přirozeně..
Teď má 2 a třičtvrtě roku, pokud spí po poledni, což je většinou, ještě to nedá, je potom hodně protivná a přetažená, tak usíná kolem 9 večer.Po poledni asi po hodince budím.Pokud nespí, usíná už kolem půl osmé večer..
Toto mi nevadí..Ráno, když je potřeba, bez výčitek vzbudím.
Nikdy nebude stejná, jako syn, který je „skřivan“, od miminka chodil velmi brzy spát, velmi brzy vstával, přes den spával jen do roku a třičtvrtě..Teď v 5 letech v 8 zalehne a spí..
Ahoj,
mně malá také usnínala u prsa ![]()
Zlomilo se to okolo 1.narozenin, kdy začala usínat sama nejprve přes den. Noční usínání trvalo déle, ale zhruba ve 14-15m začala i večer. Ze začátku trošku protestovala (ale neplakala, jen si stěžovala
), ale držela jsem ji za ručičku a snažila uklidnit a zabralo.
Usíná teď krásně sama v postýlce, když ji trápí zoubky, tak mě nebo taťku drží za ručičku, jinak stačí chvilku zpívat nebo vyprávět pohádku. Přes den ji nechávám samotnou a odcházím - to usne v pohodě sama.
Ale v 10m ji opravdu ještě žádná pohádka nezajímala
Vydrž (pokud to zvládneš) do toho roka, ony děti často po tom roce začnou spinkat mnohem lépe
Jo a také právě po tom roce začala více „brát“ tatínka a může ji i uspávat on, což je super ![]()
To pozdní spaní je mrzuté, napadá mě jedině - změnit 2 denní spinkání na 1 denní ![]()
Moc děkuju za reakce. ![]()
S tím spaním přes den je to složitý, záleží dost na odpoledním programu a dokud je hezky a dá se být hodně venku, tak si usne, kdy se mu zachce. ![]()
Doufala, jsem že budu kojit tak do toho roka, přes den už tomu moc nedáme, takže jen na to usínání a v noci - různě, taky si myslím podle zubů. Každopádně celou noc mi ještě neprospal.
Tak budu věřit, že s tím věkem se to vyřeší samo a zatím to nebudu lámat přes koleno. Zároveň mě napadlo, že dokud budu kojit, nebudu mít pravidelný cyklus a o to horší budou šance na další mimčo, ale to je jasný, že hodně předbíhám. A zítra to určitě dostanu. ![]()
Malá mi taky usínala zásadně při kojení. Dost jsem se obávala, jak to bude do budoucna. Kojím stále, ale malá už mi při tom neusne (ani ve dne ani večer). Až se pustí, tak ji vezmu, dám pusinku na dobrou noc, uložím, nabídnu dudlík (občas ho nechce) a odcházím. Většinou celkem rychle usne, ale chodím kontrolovat.
Je pravda, že bylo (asi 2týdny) období, kdy po uložení řvala, skákala v postýlce, usínání trvalo třeba hodinu. V té době ji rostly horní jedničky, tak to mohlo být i tím.
Vše se vyřešilo samo a věřím, že až zrušíme kojení, tak to bude stejně nenásilná a přirozená změna.
Usínání s tatínkem jsme taky vyzkoušeli, ale nebylo to ono, prostě mlíčko od mámy je před spaním nejlepší uklidňovák
(ikdyž neuspává)
ahoj, malý usínal taky u prsa a to až do doby, než jsem ho odstavila (13 měsíců). Pak si zvyknul usínat u lahve s UM a teď mu stačí, že je na ruce a usne…taky chodil různě spát, ale večer ho vezmeme s manželem venčit psa, pak jde do vany, nají se a usne. Když ještě nechodil, tak jsme s ním dělali blbinky a hráli si. Pak jsme mu nechali čas, aby se uklidnil a usínal líp. Snažili jsme se to směrovat přibližně do stejného času
. Každý den stejný režim a sám si zvyknul. Ale nic jsme nelámali přes koleno.
Grace píše:
Moc děkuju za reakce.![]()
S tím spaním přes den je to složitý, záleží dost na odpoledním programu a dokud je hezky a dá se být hodně venku, tak si usne, kdy se mu zachce.
Doufala, jsem že budu kojit tak do toho roka, přes den už tomu moc nedáme, takže jen na to usínání a v noci - různě, taky si myslím podle zubů. Každopádně celou noc mi ještě neprospal.
Tak budu věřit, že s tím věkem se to vyřeší samo a zatím to nebudu lámat přes koleno. Zároveň mě napadlo, že dokud budu kojit, nebudu mít pravidelný cyklus a o to horší budou šance na další mimčo, ale to je jasný, že hodně předbíhám. A zítra to určitě dostanu.
Hele, já vidím u našeho, že zas takovej vliv to odpolední spaní na usínání večer nemá … U něj se musí vychytat, kdy je už unavenej, ale ještě ne přetaženej, jakmile se přetáhne, vydrží vzhůru i dýl, než kdyby přes den spal…
a jsme z toho na nervy pak všichni… ![]()
Jinak já trochu sázela na to, že při kojení jsou „horší“ šance na mimčo a ono houby…
U mě stačila 1 ms a druhá už nepřišla…
![]()
Kate, Kubíkovi všechno nej k narozkám! ![]()
Tak se zdá, že to zatím nechám koňovi a uvidím po těch prvních narozeninách nebo Vánocích… Zase začneme chodit na plavčo, to je změna režimu téměř jistá, tak snad se to podaří, tak jak by se to hodilo nám dospělákům. ![]()
Nějakou MS už jsem měla, snad 2×, ale pravidelnost se tam najít nedá. Ale těhotenství se teda nebojím, vzhledem k režimu našeho chlapečka. ![]()
Grace píše:
Kate, Kubíkovi všechno nej k narozkám!![]()
Tak se zdá, že to zatím nechám koňovi a uvidím po těch prvních narozeninách nebo Vánocích… Zase začneme chodit na plavčo, to je změna režimu téměř jistá, tak snad se to podaří, tak jak by se to hodilo nám dospělákům.
Nějakou MS už jsem měla, snad 2×, ale pravidelnost se tam najít nedá. Ale těhotenství se teda nebojím, vzhledem k režimu našeho chlapečka.
Pokud ti to nějak zvlᚍ nevadí, nelámala bych to přes koleno, já to uspávání u prsa zrušila kvůli sobě, byla jsem těhotná a začlo mi to šíleně vadit, byla jsem podrážděná, do toho strach z toho, jak Kuba usne beze mě, když budu v porodnici… Navíc jsem mlíko už v podstatě neměla… Naštěstí to zvládnul v pohodě… ![]()