Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mamušky, mám chlapečka, který bude mít za pár dní 5m. Čím je starší, tím víc se vzteká. Většinou jsem nad to povznesená, ale vzteká se nejvíc při uspávání. Uspávám v šátku nebo na rukách. Vztekle u toho řve. V puse má strčenou ruku a ječí a ječí. Nejhorší je to večer. Dneska tak vydržel hodinu. Je to vyčerpávající, má skoro 9kg.
Už nevím co s ním. Hodně ho nosím, chovám, ale vzteká se a vzteká. Přitom nošené děti jsou většinou docela kliďasové. Už nevím jak na něj. Jinak než „uhrkáním“ mi neusne. Většina dětí, které jsou kolem mě, v šátku okamžitě krásně usínají, ale ten můj těsně před spánkem řve.
Ahoj, také jsem to tak s dcerou měla, usla jedině v náručí, ale pak se začala taky čím dál víc vztekat, až jsem ji, když se v náručí vztekala pokaždé, dala pak do postýlky a ona v ní sice ze začátku se vztekáním začala usínat. Teď je jí přes 7 měsíců a většinou se ani nevzteká, jen se různě kroutí, brebentí, občas si i postěžuje a chvíli to trvá než usne, ale aspoň je to bez křiku. Vždy za ní po chvíli přiju, zkontroluju, urovnám, pohladím a buď usne sama, nebo v mé přítomnosti s hlazením hlavičky.
A proc uspavate? My dame lahvicku a usne sam, kdy chce. Prece nebudu dite uspavat, kdyz se mu treba spat nechce.
Právě tenhle problém řešim taky, ještě před pár dny usínál při kojení a teď u toho usnout nemůže, pak se vzteká a brečí, váži 9 kilo a má 5 měsíců, prostě ho nedokážu dlouho nosit…
Ahoj. Pomohlo zpívání, moje, falešné, ale účinné. Malá zmlkla a poslouchala. Jela jsem lidovky Černé oči jděte spát přes Jožina z bažin až po Gotta. Někdy i skoro hodinu, ale vždycky nakonec usnula.
Jen doufám, že jsem ji nezkazila hudební sluch, zpívám fakt příšerně, ale ráda ![]()
@jarka712 Naše malá to tak taky měla, někdy řvala, někdy spala, a jak jsem ji položila, tak se probudila a řvala, až jsem se jednou naštvala a řekla si, že jestli má řvát u mě v náručí, nebo v postýlce, tak že to bude asi jedno
už několik dní usíná v postýlce a jsou vidět pokroky, většinou už ani neřve, jen si povídá nebo nadává… zkuste to
. Když je potřeba, tak za ni jdu a dám ji dudík a pohladím
. Ono mu ani nemusí být příjemné usínat v klubičku, když je už „velký“. Naše to neměla ráda a musela mít svoji speciální polohu.
Já bych toho využila a naučila usínat samostatně v postýlce. Tím „využila“ myslím, že když už stejně řve, tak je celkem jedno, jestli na ruce nebo v posteli a aspoň si ušetříš bolavá záda, nervy a čas do budoucna ![]()
@Lutonka přesně tak jsem smýšlela i já
ušetří mi to čas a naučí se to sama ![]()
A neni pretazeny? nebo treba u kojeni neusne? plakat samotneho v postylce bych ho nenechala, ale je mozne, ze chce mit na usinani klid-v tom pripade je postylka zadouci.nebo me jeste napadlo zmenit uspavaci polohu…
On unavený je. Šmrdlá oči, zívá. Přes den jak to vidím, tak jde spát. Dopo zatuhne rychle, ale později přes den je to horší a horší a horší.
U prsu už mi taky neusne. Vypije a začne se vzteket, prohýbat do oblouku. Na dece hrací mi jen tak neusne.
Zpěv výrazně pomáhá. Zpívám též jak celá Hvězdná pěchota, ale je mi putna, u toho se hodně uklidní. Jenže to zas nesnáší dcera. Večer je uspávám zároveň a to zas ječí ona, že se jí to nelíbí. Se jí ani nedivím. Výběr též přes lidovky, Gotta, Amy Winehouse, cokoliv co slina na jazyk přinese.
Ještě napíšu, co zabíralo nám u obou dětí, když měly podobné neusínací období-vzala jsem do náruče, pevně sevřela, dala dudlíka a intenzivně houpala. Dokud plakali, dělala jsem hodně nahlas ššš a vlastně to dítě překřičela. Jak se postupně zklidňovalo, ubírala jsem na intenzitě syčení i houpání. Manžel to nesnášel, ale fungovalo to na jedničku ![]()
Muj prvorozeny pred usnutim vzdycky rval, od narozeni nejmin do pul roku. Na ruce, v postylce - uplne jedno. Potreboval si proste poplakat a pak usnul. U nej jsem to brala jako normalni. Pak to nejak samo vymizelo.
@Easinka A jaký je teď? Je v pohodě nebo je takovej impulzivnější. Manžel o tom našem furt říká, že z něho bude nervák a jak bude nezvladatelný a vztekloun a já nevím co ještě. Furt na něj nasazuje, strašně mě s tím štve.