Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den.
Prosím o radu. Máme téměř dvou a půl letou holčičku a stále jí musíme uspávat. Má postýlku, malou, u nás v ložnici, vedle mě. Od malinka usínala sama do deseti minut. Stačilo dát pusinku, popřát dobrou noc a spala. Málokdy se stávalo, že vyžadovala společnost. Zařídili jsme jí pokojíček. Měla v něm přestěhovanou svou malou postýlku a spala tam úplně v pohodě asi 4 měsíce. to jí byly cca 2 roky. pak nekdy v půlce prázdnin začla v noci plakat a musela jsem tam zůstávat s ní, na matraci vedle postýlky. začla vyžadovat i uspávat. Stačí jí něčí přítomnost. Usíná pak do půl hodiny. takhle to bylo 14 dní. vždycky jsem se v noci musela stěhovat s matrací přes celý byt. po 14 ti dnech jsem to vzdala a přestěhovala si jí zpátky do ložnice. Od té doby znova uspáváme. Kolikrát i 45 minut. Když se zvednu dřív, spustí hysterák. Zkoušeli jsme nechat vyřvat. Nezabírá. Řvala hodinu v kuse
Teď má v pokojíčku už velkou postel, pro velký holky, byla z ní nadšená, pomáhala malovat kytičky kolem postele na zeď… ale spát tam nechce. Poraďte prosím jak bysme měli postupovat. S uspáváním a se samostatným spaním v pokojíčku. Nějak si nevím rady, jak na to. Snad jsem to nenapsala moc zmateně. Děkuji ![]()
@Lonna jejda,tak to je do puntíku stejné jako u nás. Věk taky stejný jen u nás je to kluk.Uz jsem to vzdala a víš co? už mi to ani nevadí a užívám si to. Říkám si ze si to ještě užiju dokud o mě má zájem. Však do puberty ho u spavat nebudu. Usíná u mě v posteli a pak ho prenesu do jeho. Tak kolem 4 ráno je zas u nás. Lehne si a hladí me na hlavě a zase usne.tak je to pravidelně už 3 měsíce. ![]()
I já mám dvouletou a usínání je snad den ode dne horší, nevím, kde se co zkazilo, ale dneska už dostala fakt vynadáno, až mi to bylo líto
ale je to hrůza a děs, pořád vymýšlí, jak spaní oddálit, čůrat, kapesník, napít, pohádku, přikrýt, odkrytí a stále dokola. Nechávám to zatím plynout, stejně nemám zatím možnost ji odstěhovat z ložnice. Ale s dovolením si počkám na rady ![]()
U nás to začalo před týdnem. Nechtěl usínat sám, jak byl od narození zvyklý. Tak ho uspáváme, já v poledne, manžel večer. Spí do 15minut. O půlnoci se budí na mlíko a pak je to různý, ale najednou je u nás v posteli. Já se nevyspim. On kouká do stropu a žmoulá peřinku. Netušim, jestli usne vůbec. Když spal sám v pokojíčku, budil se třeba kolem 8., ted je nadšeně vzhůru v 6.
Me ne zeby to vadilo, ale nechci to tak
Az bude druhe dite, tak tam pujde tak jako tak, ale nechci, aby mela, pocit, ze je tam strcena kvuli miminu. Navic je myslim dost stara na to, aby usinala sama. Asoon v te loznici. Zkouseli jsme vse. ritualy, zpivat, cist pohádku, povidat si, nedelat nic, nechat otevrene dvere, privrene, pousteli uklidnujici hudbu, nechavali vyrvat, vysvetlovali… uz fakt nevim ![]()
@Lonna píše:
Me ne zeby to vadilo, ale nechci to takAz bude druhe dite, tak tam pujde tak jako tak, ale nechci, aby mela, pocit, ze je tam strcena kvuli miminu. Navic je myslim dost stara na to, aby usinala sama. Asoon v te loznici. Zkouseli jsme vse. ritualy, zpivat, cist pohádku, povidat si, nedelat nic, nechat otevrene dvere, privrene, pousteli uklidnujici hudbu, nechavali vyrvat, vysvetlovali… uz fakt nevim
A ty spíš ráda sama nebo radši s někým? Nechápu tohle vystrkovani dítěte do vlastního pokoje, když evidentně chce a potřebuje něčí přítomnost.
Taky mam budicka v sest. A taky driv psbala do osmi a dele
a vecer taky: pusinku, naoit, curat, prikryt, napit, curat, chci plysaka, nechci plysaka..
se po*eru.
tak holt maj obdobi no asi
@lucenka a az budeme mit druhe dite, tak co? Budeme vsichni pohromade v jedne mistnosti, protoze nase dvouleta si to tak preje, ac ma svuj pokojicek se svoji postylkou? ![]()
@Lmít a píše:
@lucenka a az budeme mit druhe dite, tak co? Budeme vsichni pohromade v jedne mistnosti, protoze nase dvouleta si to tak preje, ac ma svuj pokojicek se svoji postylkou?
A kdy budete mit druhé?
@lucenka sice to nebylo mířeno na mě, ale já jsem tedy asi výjimka, já spím raději sama, nemám ráda, když se na mě (krom dcery, ta má samozřejmě výsostné právo na rušení spánku své matinky) někdo lepí, potřebuji dost prostoru okolo sebe, tmu a úplné ticho. Toho se nejlépe dosáhne ve velké posteli bez dalšího nocležníka ![]()
Ai vůbec nerada uslyšíte to, co Vám napíši, ale Vaše holčička (přes všechny reálné argumenty) není zralá na to, aby spala odděleně. Je zcela PŘIROZENÉ, že takhle malé dítě POTŘEBUJE cítit svoji Maminku, která mu zajišťuje svoji blízkostí pocit lásky, bezpečí, jistoty…
Není to projevem toho, že by byla rozmazlená, apod…ale vychází to z její PŘIROZENÉ POTŘEBY, to, že to budete uměle nahrazovat umělými věcmi (uklidňující hudba, dveře otevřené…atd) tuto její potřebu nenaplníte, nýbrž v ní vyvoláte ještě větší NENASYCENÍ a hlad po Vaší přítomnosti, což se obvykle až v pozdějším věku dětí projevuje jako celé spektrum obtíží…
O hlubokém opuštěnosti, frustraci a hořké zničenosti, kterou dítě, které se nechává vyplakat ani mluvit raději nebudu…
Zvažte, zda je pro Vás skutečně tak neúnosné spolu s dcerkou spát v ložnici…naciťte se na struny mateřské lásky ve svém srdci a tam čerpejte své odpovědi…
Ps. můj dvouletý syn spinká stále s námi, je to normální, zdravá vývojová potřeba a bude tak dlouho, jak bude potřebovat až sám přirozeně DOZRAJE, tak bude ten pravý čas…každé dítě to má jinak:-)
Mnoho síly, radosti ve Vašem mateřství a především nekonečně mnoho citlivé empatie k Vaší holčičce a dalším dětem…
![]()
@Lonna tak druhý dítě ještě nemáš, navíc hi nejspíš budeš mít nějakou dobu v ložnici. Takže bych je pak přestěhovala do pokojíku společně.
Mě to malá začala dělat ke konci srpna(v prosinci jí budou 2roky), měla berličku že usínala s lahvičkou s vodou a musela usínat u nás v posteli, s tou vodou usnula sama, ale už bych řekla že je na takovéhle berličky velká, takže jsem na to šla přes pohádku o tom kam lahvička odešla. No a prostě sní musím v tý posteli ležet než usne, potom jí přenášíme, občas se tedy v noci stane že se vzbudí a přenášíme si jí zpět. Přestala jsem to řešit, do puberty to nebudu dělat a aspoň si to užiju než vyroste, taky toto nebyl můj sen že to budu dělat, ale prostě jsem přizpůsobila svůj časový harmonogram tak, abych už večer nemusela nic dělat a nebyla v tý posteli nervozní a užívám si to. Zkuz to a uvidíš že to bude lepší, i malá se zklidní a usne dřív
@athenaa a proč tam tedy podle vas 4 měsíce v pohodě spala? nechci rypat, jen me to zajímá.
@jita22 vím že to není otázka na mě, ale naše malá taky od půl roku spala sama v pokojíčku naprosto v pohodě a teď má problém tam usnout, já to přičítám celkové vývojové změně. Ty děti nejenom že rostou fyzicky, ale i emocionálně a prostě mě přijde že to je období kdy to prostě potřebují. Taky dítě které prochází obdobím vzteku to dřív nedělalo a nikdo neřeší proč to předtím nedělalo a teď najednou ano, prostě období vzdoru je a každý čeká až bude úspěšně za ním
alespoň takhle jsem si sama v sobě tuhle změnu vysvětlila