Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
Záleží jaké PGD myslíš… jakou metodou… jestli pomocí FISH, tak to je u žen, které mají prokázané nějaké přestavby na chromozomech, ale to je vzácnost…ty asi myslíš PGD pomocí array (CGH) - to by mělo být pro ženy, u kterých se očekává, že budou mít větší počet patologických embryí (riziko Down apod., tzn. jsou ročník třeba 70, nebo už Downa měly, měly několik potratů nebo několik neúspěšných ET/KET) - rozhodně není určeno pro mladé „bezproblémové“ ženy s velkou přirozenou šancí při normálním IVF - přeci jenom je to zásah, rozvrtává se embryo, mrazí se atd…
úspěšnost je dle centra (zkušenost týmu, počet PGD za rok), stáří matky a její zdravotní karty - právě proto, že na PGD chodí „staré“ a „zdravotně problematické“ ženy, tak ta úspěšnost není nijak astronomická, pořád někde kolem 30%
PGD není primárně určené ke zvýšení úspěšnosti transferu u normálních žen, ale k tomu, aby si rizikové ženy ušetřily čas a utrpení tím, že se jim nebudou transferovat embrya, která jsou v jejich případě velmi pravděpodobně špatná
nicméně realita je trochu jiná, ženy o PGD mají zájem, je to něco nového, čemu úplně nerozumí, stojí to balík peněz, tak jim to centra nevymlouvají - takže na PGD chodí i ženy, které to fakt nepotřebují (mají např. 6 zdravých embryí ze 6-7), tzn. že by tyto ženy normálně uspěly při normálním IVF…
Prosím tě, a jaká metoda se používá, pokud chci výběr pohlaví? Jsem přenašečka hemofilie a chci proto holčičky. Popřípadě jaká metoda se využívá, když chci dítě bez hemofilie, ať už u kluka či přenašečství u holčičky. Děkuji moc.
http://www.sanatoriumhelios.cz/…-a-screening
http://www.sanatoriumhelios.cz/metody-pgd-pgs
tady najdes informace o PGS a PGD ![]()
Já jsem v gennetu v Praze. PGD platí pojišťovna. Doplatek za prodlouženou kultivaci a ICSI 9500,– Pohodička ![]()
@čekáme Nu ju, ale bud jste starsi ar, nebo mte za sebou potraty, nebo spatnou gennetiku atd. Pokud too nesplnujes tak musis calnout sama a to je ak za 33tis..Co jsem cetla.
Mám chromosomální translokaci 9 a 18. Původně jsme za testovací čipy zaplatili 15 tis. ale v mezidobí se objevila nová metoda placená pojišťovnou, takže nám peníze vrátili.
@čekáme Aha tak to je supr, ze Vam penizky vratily. A jaka je to metoda na pojistovnu? To bych
docela chtela.
Metoda ARRAY CGH - umožňuje vyšetření všech 24 chromosomů - víc se dozvíš na stránkách gennetu. Ze 7 embrií testovali 2. Jedno je úplně v pořádku a jedno má to samé co já. Na transfer bych měla jít koncem května.
@čekáme ahoj, jsem ráda že se ozval někdo, kdo už čeká na zavedení
uplně mi jde mráz po zádech…mám z toho velký strach, bojím se hormonální léčby
a také neúspěchu, ani si nechci připustit, že bych to musela podstoupit i vícekrát, tak ať se Ti to pěkně uhnízdí
já se chystám teprve na první konzultaci do Brna…musím ještě bydržet, nebo´t jsem po císaři.
Myslím že nejhorší je to čekání. Nejdřív si pícháš hormony a čekáš jestli z toho něco bude, pak čekáš na odsátí, pak čekáš zda se nějaké chytí…když víš že jo, čekáš na výsledky zda jsou geneticky OK. No a ani tím čekání nekončí…je to úlet. Příští středu jdu na kontrolu a snad mi řeknou kdy zavedení proběhne. No budu čekat. Ozvu se až budu vědět víc. ![]()
@čekáme ach jo, někdy si kladu otázku, co jsme komu udělali, že se nám to tak komlikuje, jako by nestacčilo, že už jsme o dítě přišli
a teď zase toto…včera jsem byla na konzultaci v Repromedě v Brně, přiznám se, opravdu smíšené pocity. Na kolik Vás to celkem vyšlo? nám to bylo naceněno cca 35-40 tis.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď