Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
Záleží jaké PGD myslíš… jakou metodou… jestli pomocí FISH, tak to je u žen, které mají prokázané nějaké přestavby na chromozomech, ale to je vzácnost…ty asi myslíš PGD pomocí array (CGH) - to by mělo být pro ženy, u kterých se očekává, že budou mít větší počet patologických embryí (riziko Down apod., tzn. jsou ročník třeba 70, nebo už Downa měly, měly několik potratů nebo několik neúspěšných ET/KET) - rozhodně není určeno pro mladé „bezproblémové“ ženy s velkou přirozenou šancí při normálním IVF - přeci jenom je to zásah, rozvrtává se embryo, mrazí se atd…
úspěšnost je dle centra (zkušenost týmu, počet PGD za rok), stáří matky a její zdravotní karty - právě proto, že na PGD chodí „staré“ a „zdravotně problematické“ ženy, tak ta úspěšnost není nijak astronomická, pořád někde kolem 30%
PGD není primárně určené ke zvýšení úspěšnosti transferu u normálních žen, ale k tomu, aby si rizikové ženy ušetřily čas a utrpení tím, že se jim nebudou transferovat embrya, která jsou v jejich případě velmi pravděpodobně špatná
nicméně realita je trochu jiná, ženy o PGD mají zájem, je to něco nového, čemu úplně nerozumí, stojí to balík peněz, tak jim to centra nevymlouvají - takže na PGD chodí i ženy, které to fakt nepotřebují (mají např. 6 zdravých embryí ze 6-7), tzn. že by tyto ženy normálně uspěly při normálním IVF…
Prosím tě, a jaká metoda se používá, pokud chci výběr pohlaví? Jsem přenašečka hemofilie a chci proto holčičky. Popřípadě jaká metoda se využívá, když chci dítě bez hemofilie, ať už u kluka či přenašečství u holčičky. Děkuji moc.
http://www.sanatoriumhelios.cz/…-a-screening
http://www.sanatoriumhelios.cz/metody-pgd-pgs
tady najdes informace o PGS a PGD ![]()
Já jsem v gennetu v Praze. PGD platí pojišťovna. Doplatek za prodlouženou kultivaci a ICSI 9500,– Pohodička ![]()
@čekáme Nu ju, ale bud jste starsi ar, nebo mte za sebou potraty, nebo spatnou gennetiku atd. Pokud too nesplnujes tak musis calnout sama a to je ak za 33tis..Co jsem cetla.
Mám chromosomální translokaci 9 a 18. Původně jsme za testovací čipy zaplatili 15 tis. ale v mezidobí se objevila nová metoda placená pojišťovnou, takže nám peníze vrátili.
@čekáme Aha tak to je supr, ze Vam penizky vratily. A jaka je to metoda na pojistovnu? To bych
docela chtela.
Metoda ARRAY CGH - umožňuje vyšetření všech 24 chromosomů - víc se dozvíš na stránkách gennetu. Ze 7 embrií testovali 2. Jedno je úplně v pořádku a jedno má to samé co já. Na transfer bych měla jít koncem května.
@čekáme ahoj, jsem ráda že se ozval někdo, kdo už čeká na zavedení
uplně mi jde mráz po zádech…mám z toho velký strach, bojím se hormonální léčby
a také neúspěchu, ani si nechci připustit, že bych to musela podstoupit i vícekrát, tak ať se Ti to pěkně uhnízdí
já se chystám teprve na první konzultaci do Brna…musím ještě bydržet, nebo´t jsem po císaři.
Myslím že nejhorší je to čekání. Nejdřív si pícháš hormony a čekáš jestli z toho něco bude, pak čekáš na odsátí, pak čekáš zda se nějaké chytí…když víš že jo, čekáš na výsledky zda jsou geneticky OK. No a ani tím čekání nekončí…je to úlet. Příští středu jdu na kontrolu a snad mi řeknou kdy zavedení proběhne. No budu čekat. Ozvu se až budu vědět víc. ![]()
@čekáme ach jo, někdy si kladu otázku, co jsme komu udělali, že se nám to tak komlikuje, jako by nestacčilo, že už jsme o dítě přišli
a teď zase toto…včera jsem byla na konzultaci v Repromedě v Brně, přiznám se, opravdu smíšené pocity. Na kolik Vás to celkem vyšlo? nám to bylo naceněno cca 35-40 tis.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.