Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Mám dvě děti z DV. Po třech neúspěšných IVF s vlastními. Miluju je jako vlastní a taky je tak 100% beru. DV se uchytla na 1. pokus, dvojčata. Těhotenství normální až do konce, porod v termínu. Nikdy jsem nelitovala.
A nechyzli se vubec nebo treba biochemicke, ZT?
A genetika je spatna u tebe ci u manzela? Jestli to s tim nemuze souviset?
A vysvetlili ti, proc ani ze 3 otrstovanych se zadne nechytlo? Bala bych se, aby to s DV nebylo stejne, kdyz embryjka byla v poradku
Jedno se chytlo, ale potratila jsem v 5tt. Genetickou vadu mám já. Doktor mi říkal, že mi nedokáže říct, proč se nechytlo. Že je to běžné a někdy je potřeba mít více embryí, aby se nějaké chytlo. Což chápu, když je úspěšnost ivf cca 50% a u ket ještě trochu nižší. U 1.ivf jsem neměla z 10 emybrií ani jedno vhodné k zavádění, tak se bojím, aby to u 4.ivf nebylo stejně, nebo bude zase jen jedno. Proto u darovanych vajíček je u mě vyšší šance, že se to povede, mělo by být víc embryí = více pokusů.
@Anonymní píše:
Mám dvě děti z DV. Po třech neúspěšných IVF s vlastními. Miluju je jako vlastní a taky je tak 100% beru. DV se uchytla na 1. pokus, dvojčata. Těhotenství normální až do konce, porod v termínu. Nikdy jsem nelitovala.
Děkuji, to je super výsledek! A mohu se zeptat kolik jste měli embryí? Máte ještě nějaké mrazáčky?
@Anonymní píše:
Jedno se chytlo, ale potratila jsem v 5tt. Genetickou vadu mám já. Doktor mi říkal, že mi nedokáže říct, proč se nechytlo. Že je to běžné a někdy je potřeba mít více embryí, aby se nějaké chytlo. Což chápu, když je úspěšnost ivf cca 50% a u ket ještě trochu nižší. U 1.ivf jsem neměla z 10 emybrií ani jedno vhodné k zavádění, tak se bojím, aby to u 4.ivf nebylo stejně, nebo bude zase jen jedno. Proto u darovanych vajíček je u mě vyšší šance, že se to povede, mělo by být víc embryí = více pokusů.
Ja bych hlavne chtela vedet, proc se nechytli, jestli to nesouvisi s tvou vadou. Protoze bych se opravdu bala, aby se s DV nebylo stejne. Klidne zajdi na konzultace i jinam. Jinak uspesnost KETu s PDG je 70% (40% pokud nejsou vysetrena). Takze ze 3 by se aspon jedno melo chytit a mela bys dojit dal nez do 5 teho tydne
No a pri cyklu s DV mas garanci max pouze 2 blastocyst a musi byt v poradku SPG. Muze byt i vic, ale stava se, ze jsou jen ty 2
Jo, my co musíme mít PGD jsme značně v nevýhodě. Taky nám zbylo jediné použitelné embryo po otestování, takže soucítím
Nám se teda chytlo. Máš všechny testy? Imunologii, hematologii,…?
@Toluma S tou vadou to vůbec nesouvisí, na to jsou právě testovány a ty které mají moji vadu se vyřazují. Předchozí 2ivf jsem absolvovala v jiném caru a u těch se vysetrovala pouze moje vada 3.den vývoje, takze mohly mít i jine vady. Až v novém caru se vysetrovala kompletně 5.den vývoje a z toho zbylo pouze jedno.
@Serpentini Ano to jsme, ale nedá se nic dělat. Další vyšetření mám a všechno v pořádku. Já věřila, že to 3.ivf už prostě vyjde. Je mi to líto, že musím uvažovat o darovaném vajíčku, když vím, že na stimulaci reaguji dobře, vajíčka se mi krásně tvoří a spermie máme kvalitní, teď jsem měla 35 vajíček z toho 22 oplodnenych. Do 5.dne zbylo pouze 5, tak jsem se modlila, aby aspoň jedno bylo dobré. Nakonec bylo, ale nestačilo to. Tak vůbec nevím jak se rozhodnout..
Ja myslela, jestli tvoje vada nemuze mit souvislost s neschopnosti otehotnet nebo embryo udrzet
je minjasne, ze kdyz jsou na tvoji vadu vysetrena, ze jsou ok. Take podstupuji ivf kvuli geneticke vade, tak o tom neco vim. Ja ale i blbe reaguju, takze ze 2 ivf ani jedno embryo, ktere by vubec na genetiku slo ![]()
Chyba byla, ze je nechali jen do 3 dne a na tvoji vadu jen. Tak bych mozna jeste sve zkusila, ale urcite az po dukladnem vysetreni. Nebo ty DV, pokud je to pro vas ok, i tak bych chtela ta vysetreni. Zejmena kdyz je to posledni pokus na pojistovnu. Poradnou imunologii, hematologii mas?
@Toluma Jo tak, já to blbě pochopila. Ale stejně ta vada s tím nemá nic společného. Mám reciprokou translokaci chromozomu a s tím se dá otěhotnět i přirozeně a nijak to neovlivňuje udržení embrya. To mě mrzí, že máš taky gen. vadu a nereagujes moc dobře na stimulaci. Jak to budeš řešit dál? Půjdeš do 3.ivf? Jak dlouhé pauzy si mezi ivf dáváš? Ano tyto vyšetření mi dělali před 3.ivf. To nebyla chyba ivf. centra oni nemají vybaveni na tu druhou metodu testování embryi, vsechny se testují tou starší metodou. Ale zase mi to doktor mohl říct, že je novější a lepší metoda. Moje chyba byla, že jsem si to nezjistila, ale bylo to moje první ivf, tak jsem jim duverovala a nezjistovala další info kolem.
Mam taky translokaci. 1 ivf v lednu, druhe v kvetnu a ted v zari bude treti. Po tom druhem nam nabizi DV - to zatim nechceme.
My uz jednu dceru mame prirozene, druha tez prirozene - ovsem ta byla nemocna a loni v lete nam jako sedmileta zemrela
proto ted ivf, ale vubec to nejde
No vetsina center stejne posila na testy jinam, velmi casto do prazskeho Gennetu. My ted prechazime jinam a vzorek prave poslou tam a i v druhem centru, kde jsem byla na konzultaci, to tak delaji.
V jakem jsi byla centru? Protoze to, co predvedli je teda amaterina - tridenni uz se vpodstste nikde nezestuji a pokud i delaji petidenni, ale neumi otestovanou danou vec, tak poslou jinam
Nooo, není to jednoduché. Já reagovala taky hezky, všechno vypadalo dobře a když mi po testech zbylo jediné embryo, tak jsem to obrečela a to bylo 1. IVF. Neumím si představit jak musí být tobě
Asi blbá otázka, ale jak jste na tom finančně? Když byste i ten poslední pokus na pojišťovnu zkusili tvoje vajíčka a když by to nevyšlo, tak šli do dalšího již placeného IVF s DV bylo by to pro vás hodně finančně náročné?
Asi bych se rozhodla podle toho. Pokud víš, že si plně hrazeny pokus nebudete moct hned dovolit, tak bych nejspíš už nezkoušela svoje vajíčka, ale dárcovská. Aspoň pro pocit, že už jsme udělali maximum co jsme mohli. Jestli peníze nejsou problém, tak bych naposledy zkusila svoje.
@Toluma Já si o tom právě četla, že se dá přirozeně, ale je tam vyšší riziko potratu a postižení miminka. Tak to mi strašně moc mrzí
musí to být strašná bolest. Ale to nebylo kvůli té genetické vade nebo ano? Já přirozeně otěhotnět nemůžu, nebo můžu ale byl by to zázrak, protože nemám ovulaci, MS mám jednou za 2-3 měsíce a ještě mám pcos vaječníky. Bydlím ve Varech, tak jsem byla ve Fertility Karlsbad a opravdu to tam nedělají. Taťka mi pak domluvil konzultaci s jeho známým genetikem, který pracuje v Plzni a jezdí do KV 1× týdne na genetiku, která je ve stejné budově jako ivf, tak to tam zná a říkal, že to tam nedělají. Proto na jeho doporučení jsem přešla do Plzně a domluvil mi přímo primáře. A s ním jsem spokojená, věřím, že dělá vše proto, aby se to povedlo.
Terezka prave zemrela kvuli te geneticke vade - byla od narozeni hodne nemocna, mela mnohocetne vyvojive vady a tak byla hodne oslabena. Pak stacil dalsi z mnoha zanetu stredniho ucha, horecka a telicko uz dalsi infekci nezvladlo
prrsto to bylo nase slunicko, porad usmevava a mic jsme ji milovali. V mezicase jsme zili normalne - brali ji pid stan, na lyze atp
Ono neva, ze to tam nedelaji, vzorek muzou poslat jinam, jak to delaji i jinde. Ale ted uz to mas poresene
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Ahoj holky, jak jste se smířily s darovaným vajíčkem a jaká byla úspěšnost? Kolik Vám vzniklo embryí? Mám za sebou 3 neúspěšné ivf s vlastními vajíčky, bohužel kvůli geneticke vade, mi po pgd zbyde 1-2 embrya a ze 3 zavedených embryí se žádné nechytlo. Tak se teď rozhoduji zda ten 4.pokus poslední hrazeny pojišťovnou nezkusit radši s darovanými.