Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky,
posledni dny mam hrozne bolesti pri kojeni. Jsem z toho zoufala. Strasne me to pali a nemuzu ani vymenit prso, protoze u druheho je to to same. Pouzivam mesicek lekarsky a bepanten a pomaha to hrozne malinko ![]()
Pouzivam meduzku, ale i pres ni me to boli.
Poradte prosim, z vlastni zkusenosti nejaky lek ci masticku na tak bolave bradavky. Mam je na povrchu bile a puchyrky ![]()
uf, uf, uf
Iri
Teď jsem četla něco na www.rodina.cz..ale nevím kde…No,já jsem měla zas tak ohlodané bradavky,že jsem se při každém přicucnutí kousala do polštáře…když jsem se z toho trochu dostala,chytla jsem vleklý zánět do jednoho prsu,následně v něm nebylo mléko a finále bylo přechod na Nutrilon,protože mě to kojení z 1prsu a následné dokrmování Nutrilonem pěkně deprimovalo
.....už jsem o tom psala…Přeji úspěšné rozřešení tvého problému… ![]()
Ahoj Iri, viem pochopit, ako sa citis, prezivam nieco podobne. Mne sa po porode spravili neprijemne ragady-trhlinkyaj napriek spravnej technike kojenia, nakolko moj maly ma silny saci reflex. Pomohla mi laktacna poradkyna. Vzdy pred kojenim si treba vytlacit trochu mlieka a potriet s nim bradavku. To iste aj po kojeni. Pred kojenim, aby bola vlacna a nedopraskala-dost to pomaha. Kojim tiez cez silikonove klobuciky od medely. Dobre je prikladat dieta, ked je este relativne kludne, menej potom kuse. Vzdy po kojeni si dam na tu bradavku Bepanthen. Neumyvat prsia mydlom-vysusuje. najlepsie chodit doma uplne navolno, prsia von s nocnej kosele, aby sa netreli o latku a mohli „dychat“. Treba aj striedat polohy pri kojeni-dobra je futbalova poloha-dieta si prikladas zboku. Hlavicka z vnutornej strany, telicko z vonkajsej. Ja som si to tiez odtrpela, ale stalo to za to. Ale neviem, ci v tvojom pripade nejde o nieco ine, lebo trhlinky sa vacsinou urobia hned po porode, kym si bradavky zvyknu, urobi sa potom chrasticka a ked odpadne, tak si „za vodou“.Zelam vela uspechov a pripadne sa skontaktuj s nejakou laktacnou poradkynou.
Ahojky. Mohla by to být moučnivka. Není to nic vážného ale dojdi si co nejdřív k doktorce. Může se to udělat i mimi v pusince. Neboj bude to dobrý!
Ráda bych tě povzbudila, že to přejde. Už si ale nepamatuju kdy se mi to stávalo, u všech dětí a nakonec jsem kojila poměrně dlouho. Hlavně třetí a čtvrté dítě, u kterých jsem navíc zjistila, že před tím jsem neměla správnou techniku kojení, mimča mě brala moc za bradavku. Dřív se kojení neučilo jak dneska. Zkus zkonzultovat s laktační poradkyní. A ta moučnivka, dali mi vodičku, kterou dr. vymazala nejdřív pusinku mimča a pak jsem si ji ještě mazala na bradavky.
Dekuju vsem za rady. Mala moucnivku v pusince nema. Ale zustala mi ta fial. vodicka, tak se budu mazat. Zkusim tu lakt.sestricku.
Iri
Ahoj Iri,
jestli máš bradavku a dvorec úplně bílý, na něm zarudlé puchýřky, které se dají vymáčknout a kojení tě pálí a svědí mohla by to být mykóza. Měla jsem to samé. Především vyměň vložky do podprsenky - mě se osvědčily od Chika, přestaň používat Bepanten a zajdi si k doktorce ať Ti předepíše nějaké antimykotikum (Canesten - ten pomohl mě, nebo Clotrimazol - prý jsou to stejné mastičky, ale od jiného výrobce ). Nevýhodou je, že musíš prsa před kojením pečlivě omývat. Nenechávej na prsu po kojení zaschnout kapičku mlíčka, ale utři ho nebo umej do čista.
Za dva dny jsem měla klid a už se to nevrátilo.
Páá Budulínek
Ahojky,
já měla ten samý problém, prsa mě bolela při každém pohybu, při kojení jsem brečela bolestí. Doktorka mi předepsala mastičku Candidabene (Candibene, teď nevím), ale ještě ten den se mi ulevilo a do 3 dnů bylo po bolesti úplně. Bepanthen na mykozu nezabírá. Moje tehcnika kojení byla správná. Takže neváhej a skoč si k doktorovi. Mojí holčičce je teď skoro sedm měsíců a stále plně kojíme a já si to nemohu vynachválit - předtím jsem se modlila před každým kojením. Smaozřejmě se už chystáme přikrmovat. Tak at si kojení užíváš.
Kami