Uveďte Váš spořící jídelníček
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Uveďte Vas "spořící"jídelníček
Mile mamci, na tema jak usetrit atd v domacnosti je zde jiz spousta temat, presto si dovolim zalozit jeste jedno a poprosim Vas, kterym nevadi napsat vice radku o p
rispevek. muzete uvest konkretni tydenni jidelnicek, ktery si naplanujete, podle ktereho nakoupite vetsi nakup a cely tyden varite? moje mysleni toto proste nezvlada..
vzdy mam nejakou predstavu(ne na papire, pouze v hlave),pak mi neco chybi, tak to zmenim a zajdu treba koupit cerstve maso a udelam neco uplne jineho, jsem v tomto takova neprakticka a rada bych se to naucila.samo i s cilem usetrit na jidle.je pravda, ze ovoce a zeleninu nakupuji ve velkem, toto menit nechci a ty ceny nejsou nizke, a taky hodne utratime za ml. vyrobky typu jogurty, maslo, vajcka, gerve, lucina,..najde se nekdo, kdo poradi? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já to dělám tak že nakoupím máslo v akci a dám ho do mrazáku hodně se tím ušetří
jinak taky nakupuju maso ve velkém ted jsme koupili krůtu před vánoci 15kg a stálo mě to 1000 ale máme masa plný mražák a na polévku taky takže žijeme z toho tak 6 měsíců
jasně sem tam koupím kousek jiného ale spíš tak 2× za měsíc
vařím tak aby to bylo na 2 dny ---naštěstí to manžel neřeší ![]()
spíš udělám 2× do měsíce nákup a pak chodím jen na pečivo a nějaký ten salám a zeleninu
nějak nemám teda seznam jídel na týden jak někdo ale i tak to jde
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musis si to naplanovat tak, abys vyuzila uplne vsechno a nemela si zadny zbytky co pak vyhodis. super priklad je kure, naporcujes ho a mas: dva rizky, dve kridla, dve nozky a kostru do polivky.
rizky si treba jeste rozpulis mas 4 krasny tenky rizecky, nebo s nejakou tortilou, tam je moznosti hromada.
nozky udelas treba jako kure na paprice, nebo je normalne upect i s kridlama, pripdne kridla si muzes schovavat do mrazaku a az se jich sejde vic tak si je vecer jen tak upeces nebo obalis a osmahnes ve stylu KFC.
kostru bud obetujes i s tim zbytkovym masem na polivku, nebo to oberes do nejakyho rizota a ze samotny kostry udelas silnej vyvar co si zamrazis jako zaklad pro nejaky dalsi jidla (nekdo to dava do tvoritka/sacku na led a pak to pridava misto bujonu).
u nas se docela vyuziva mrazak, pac u nas se celej knedlik nebo neco proste nesni, takze ja si udelam jednou za cas treba 4 houskovy knedliky ktery si nakrajim a treba po 6ti platcich hodim do pytliku do mrazaku a pak to postupne vyndavam.
je toho spousta, ale to kure mi prijde jako dobrej priklad, z toho udelas nekolik jidel a neni to tak nakladny. i kdyz u nas to neni az tak o penezich jako spis, ze me bavi pitvat kurata-mam hroznou radost kdyz jsou nulovy zbytky
![]()
- Citovat
- Upravit
Máslo, mléko jen v akci. Mléko vydrží hodně, máslo do mrazáku.(mléko kupuji minimálně po čtyřech kartonech, ale dáme tak dva, tři litry denně) Jogurty kupuji jednou týdně (nemáme u nás ve vesnici obchod) a stejně vydrží tak dva, tři dny a to je kupuji minimálně po deseti.
U nás je největší problém že jsme masožrouti, i když koupím 4 kila krkovice že si to schováme do mrazáku, tak to za týden sníme
ale jinak se nás snážím ošidit velkým hrncem omáčku na dva dny
zrovna dneska jsem to zkusila
ale zítra je zabijačka, takže nikoho omáčka zajímat nebude, tak snad v neděli
budu mít dobrý pocit že vydrželoa tři dny ![]()
- Citovat
- Upravit
Hodne vyuzivam mrazak, slevy a nastesti nam nevadi jidlo dvakrat za sebou.
Taky se mi osvedcily teple vecere, ktere trosicku sidim tim, ze je polivka, kdyz delam vyvar, pridam hodne zeleniny, at to „nakyne“.
Hodne se nam taky osvedcilo rodinne nakupovani (kdyz je nekde neco v akci, vezme se to pro celou rodinu, aby do obchodu nemusel kazdy za sebe).
U hodne jidel jsem nahradila ryzi testovinami, ale ne u vseho to jde ![]()
Pomohly velke nakupy s dokupovanim pouze nejnutnejsiho peciva.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@žampionka Základ je vymyslet si jídelníček na celý týden, jídla na 2 dny, nákup si napsat na papírek, jet podle něj a nic navíc nebrat(maximálně nějakou drobnost)
Pokud je máslo v kaci vezmu jich povolené množství na osobu a nastrkám do mrazáku, mlíko taky nakupuju v akci. Šťávy kupuju ty drahé, ale husté, protože dýl vydrží…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@žampionka chce to mít promyšlený jídelníček dopředu. Jinak já třeba koupím maso (2-3 kg) a rozdělám si ho na konkrétní porce, popíšu si to a pak mám z čeho vařit, to samé kuře - prsa zvlášt, stehna, křídla a skelet, a hned máš na 4 jídla. Jinak mléko, máslo, žervé a podobně kupuju ve velkém - buď makro /tam mi jezdí kámoš/ nebo prostě v akci v nějakém nákupním centru. Sleduju akce, dají se koupit i kvalitní jogurty za rozumnou cenu - kupuju půlkilovky a pod… další věc, že jsou dny, kdy je jen polévka, nebo studená večeře - kluk má teplé jídlo ve škole.. já a syn máme na jídlo měsíčně cca 2500 tis a zvládám v pohodě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to dělám tak že mám základní seznam potravin co mám, nebo chci mít doma. Abych nemusela pro každou prkotinu do krámu když si rozmyslím že nebude rajská ale třeba kuře na paprice. No a ten každý měsíc doplním + maso. Hodně zamražuju takže po výplatě nákup třeba za 2-3 tisíce a pak už dokupujem jen pečivo nebo když někdo chce nějakou mňamku.
Hodně se ušetří kupovat maso ve větším a v akci a jak holky psaly rozdělit do pytlíků popsat co z toho a pak jen sáhnout a vyndat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A kolik tak měsíčně utratíte za potraviny? A jak početná jste rodina?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás těžko říct jelikož máme své brambory, zavařujeme okurky a když se zadaří tak koupíme celé prase…
ale jinak 5tisíc+ 1200 stravenky
ale mám v tom všechno, takže třeba plínky a humanu
jsme 3, dva dospělí a téměř dvouletý drak
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě se dá trošku ušetřit na dětských kašičkách, když se koupí např. kukuřičná krupice, jáhlové vločky atd. a vaří se z vody + do toho na konci přišlehám umělé mléko (malé je už rok, tak přidávám z DM).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já dám za jeden nákup na týden 1000 Kč (někdy ani ne) a to kupuju jogurty, sušenky pro přítele, něco slanýho, ovoce, zeleninu, maso, vody, drogérii. ![]()
Tenhle týden máme jídelníček:
květáková polívka
lívance
nádivka+brambor (2dny)
rizoto
květákové placičky+brambor
kuř. maso s nivovou omáčkou+těstoviny řízek a šťouchandy
A ktomu upečený makovec na víkend.
Pak přijede mamka a jede se na další nákup na dalších 7-8 dní. A já zas vymejšlim co zas udělám.
napíšu si přesnej seznam co na to potřebuju a pak už nikam pro nic nejdu. Maximálně pro brambory nebo pečivo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maso kupujem v akcii a to kludne celu nohu z prasata. Doma hodim igelit na stol a porcujem uz ako do hrnca. Ked som dotiahla domov 3 kilove pliecko, dokazala som z neho vykrajat rezne
Nic ma nebrzdilo, kludne som sla do prostriedku masa, netrapila sa odkrajkami. Tie som potom zhrnula do pytlicka gulas.
Ked boli v akcii prekrmene prasata, hodne mastne, obrala som vsetok ten tuk a vytopila z neho za pol deca masti ![]()
Ked sa mi podari kupit balicek polievkovej zeleniny a nedam ju celu do vyvaru, co zvysi postruham, podusim na oleji a sup do mrazaku na horsie casy. To robim aj so sampinonmi.
Jedalnicek nezostavujem, ale mam par jedal co varim spolu. Kysla kapusta +polievka/omacka z vody z kyslej kapusty. Vyprazana zelenina + polievka z vody v ktorej sa zelenina obvarala. Sekana + bolonska omacka na cestoviny.
Ked peciem maso vypek z pekacku „vymyvam“ do sosovice alebo zemiakoveho gulasa.
Kazdy den mam v chladnicke masovy vyvar. Ked „konci“ uvarim na nom nejaky privarok.
Ked nie som leniva, robim zo zeleniny z vyvaru slany puding na veceru.
Vraciam sa k jedlam co varevali babicka - zvladli vystravovat rodinu s detmi v oboch vojnach.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak můžu napsat náš jídelníček na příští týden:
- Palačinky, bramboračka
- Rajská omáčka, vařené maso, knedlík (těstoviny), bramboračka
- Rajská omáčka, vařené maso, knedlík (těstoviny), vločková polévka
- Francouzské brambory, vločková polévka
- Francouzské brambory, fazolová polévka
- na víkend Segedín s knedlíkem a zbytek fazolačky
Jak vidíš, dělám většinou hlavní jídlo a polévku na 2 dny, snažím se mít i něco bez masa. Knedlík je samozřejmě nejlepší dělat domácí, i tím ušetříš.
Jinak jak píšou holky, hodně nakupuji v akcích, hlavně máslo, olej, mouky, cukry, šampony a další drogerii. Např. před měsícem jsem koupila Pampersky o 100 Kč levněji na balíku, brala jsem 5 balíků, takže 500 Kč ušetřených, vlhčené ubrousky kupuji jen v akci po 4 balíčcích, to vyjde na 120 Kč.
Jinak jelikož máme zahradu, tak máme velkou výhodu, v létě pěstujeme všechno čemu se tu daří, takže máme svou cibuli a česnek, z rajčat dělám domácí protlak, zavařujeme si vlastní okurky, papriky plněné zelím, patizony na uskladnění, kořenovou zeleninu mám nastrouhanou v mrazáku, pěstuju i fazole atd. Brambory bereme od zemědělce na celý rok, 1kg nás vyjde na 6 Kč. Máme slepice, chováme králíky na maso a líhneme si vlastní kuřata. Vepřové nekupuju, bereme tak jednou za půl roku celé prase, takže máme maso + sádlo, škvarky, tlačenku, jitrnice, jelita atd…takže pokud máš možnost pořídit si větší mrazák a máte na to prostory, tohle je ohromná úspora, mám to propočítané a kdybych vepřové a ty další výrobky musela kupovat v obchodě, stálo by to cca o 5000 Kč víc než to prase… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vařím vždycky polévku na dva dny a k tomu každý den čerstvý druhý chod. Polévky střídám:
- kulajda (uvařím brambory s bobkovým listem a novým kořením, po odstavení osolím a přidám zakysanou smetanu, případně se tam dávají vajíčka - malý se po tom může utlouct

- zeleninový vývar s nočkami
- hovězí vývar s nočkami/případně písmenky nebo jinou zavářkou
- sytou hráškovou polévku s osmaženým chlebem na kostičky (k té už druhý chod nevařím)
A druhý chod střídám třeba:
- zapečené brambory s brokolicí (předvařené brambory naskládám do pekáčku, na to předvařenou brokolici, osolím, zaleju osolenou smetanou s rozmíchaným vajíčkem a posypu sýrem, zapeču dozlatova) - je to strašně dobré a syté

- těstoviny s brokolicí nebo zeleninou s lehkou omáčkou ze smetany, pokud dělám hovězí vývar, tak tam oberu i trochu masa z polévky
- jáhlová kaše
- jahodové knedlíky z tvarohového těsta
- brambory s cibulkou a se zelím
- knedlík s vajíčkem
- rajská omáčka s masovými kuličkami a těstovinami
- halušky s bryndzou
atd.
-
- načítám...
- Citovat
- Zmínit