Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Petjusko, šátek využiješ déle než myslíš
Nám dost pomáhal i při nemocech v roce a půl (tedy tou dobou jsme ještě měli i manducu), než se trápit s řvoucím dítětem a nic nemoct, tak jsem si ho hodila na sebe, on se přitulil a byl klid.
Na staršího jsem se k nákupu neodhodlala, jelikož jsem neznala nikoho kdo by s tím poradil, a dost toho lituju.
jitina píše:
Tak teda ja mam druhy dite a urvat necham-s prvnim synem jsem taky nic jinyho nedelala,nez jen,ze jsem ho mela vecne na rukach a s druhym jsem tohle uz proste podstoupit nechtela!A verte,mam doma 6ti mesicni mimi,ktery nemusim uspavat,na dece si vyhraje sam i hodinu-umi se zabavit.Ano,samozdrejme,ze ho pochovam,ale zadny uspavani-na to si mimino zvykne hodne rychle a potom chce byt na rukach porad!a teda lozenim jeste vsechno zacne-pokud ho nenechas kramovat kuchynskou linku,tak bude vecne hulakat
To je spíš o dítěti než o matce, jestli se zabavuje samo… Majda je první dítě, nejsem si vědoma žádných výchovných opatření ani jsem ji nikdy nenechávala ječet (krom uspávání občas) a jako mimino si klidně hodinu bouchala do hrazdičky, teď si zaleze do pokojíku a hraje si tam… ![]()
Zakladatelko - s lezením si myslím, že se to zlepší - jakože nebude ječet, že se někam chce podívat a neumí se ještě hýbat… je však otázkou, kolik dalších důvodů si k jekotu najde, že ![]()
Já bych řekla, že to není rozmazlenost, prostě se chce tulit, být nablízku. Když se chce ženská přitulit k tomu koho má ráda, tak je taky rozmazlená? ![]()
U nás doma platí, že rozmazlit malé miminko nelze. A už vůbec né chováním.
Touhu po kontaktu bych označila za jednu ze základních potřeb mimin.
Zakladatelko, tyky myslím, že s každou novou dovedností (plazení, lezení, sezení, chůze) se to zlepší. Každý mi děsil, že " AŽ ZAČNE LÉZT, TO TEPRVE UVIDÍŠ, NEZASTAVÍŠ SE…". A ne, fakt se zabaví a je to čím dál větší pohoda.
to je otazka,jestli se da nebo neda miminko rozmazlit!
,kdyz se porad chova-tak chce byt chovane-porad u mamy,ale kdyz je toho chovani na rukach min-tak se zabavi lip samo.
Pokud je naucene na uspavani-tak to vyzaduje.Pokud to nezna-nechce to!
petjuska90 píše:
Asi bych to taky nezvládla no už po nich koukám ale teda ta cena mě odrazuje !!! Jinak hodina byl příklad většinou nevydržím ani 5 minut. Ale je fakt že občas se povede nechat ji pár vteřim pak dám dudlíčka a spinká ale to podle nálady většinou prostě řve dokud si ji nevezmu nechodíme po bytě nebo ji nehoupu.
Dají se koupit i bazarové. Mě cena taky dost odrazovala, ale říkala jsem si, že ji můžu kdykoliv prodat a nebo ji využiji u druhého dítka. KDyž si vezmeš kolik hloupostí člověk nakoupí a ani je nevyužije…
je staršně lehké přehlednout schod mezi tím, co dítě chce a co potřebuje. Jakože se chce nosit, a že potřebuje nosit. Tady apeluju na to „nechat se vyřvat“ - někdy to může pomoci, když dítě začíná být rozmazlené a vynucuje si věci, na které nemá právo (např. uspávání v náručí, celodenní nošení,a td.). Ale někdy je prostě citlivější a nosit a upsávát prostě potřebuje, protože mu to právě dodá klid a eliminuje stres.
Nevím. Ale jestli už jsi citlivě zkoušela dítě „odložit“ a ono to nejde, pak to asi fakt jinak nepůjde.
Mamánek začíná být ten mladší. Už je ho kus a jak se vzdálím, řev jak blázen. Ještě že taky nevyžaduje úplnou fyzickou blízkost (jakože nošení) … no ikdyž někdy … ![]()
Alpaka píše:
Zakladatelko, tyky myslím, že s každou novou dovedností (plazení, lezení, sezení, chůze) se to zlepší. Každý mi děsil, že " AŽ ZAČNE LÉZT, TO TEPRVE UVIDÍŠ, NEZASTAVÍŠ SE…". A ne, fakt se zabaví a je to čím dál větší pohoda.
no,tak u nas prave bylo to,ze jsem se nezastavila,ze to bylo horsi!jak rikam,kdyz si mohl vyhazet hrnce z linky byl klid-o hracky zajem nebyl ![]()
moooc hezký názor…a určitě pravdivý… no jen co přijde manžel znovu prodiskutujem nosítka a pak hurá na bazárky ptz co jsem tak koukala nový si opravdu dovolit nemůžem !!!
jitina píše:
to je otazka,jestli se da nebo neda miminko rozmazlit!![]()
,kdyz se porad chova-tak chce byt chovane-porad u mamy,ale kdyz je toho chovani na rukach min-tak se zabavi lip samo.
O tom není pochyb. Je jen otázka, zda to, že chce být u mámy je rozmazlenost. ![]()
Já se snažím, aby se dítě zabavilo samo. Ale ne tak, že nechám řvát, pokud mě chce. Spíš se snažím využít každé chvilky, kdy je ochotné být samo, do hry nezasahuji. Pokud začně řvát, snažím se mu věnovat. Jak staršímu, tak mladší.
Mladší zatím stačí chování. Na ruce překáží v jakékoli činnosti (hra se starším, psaní na notebooku, vaření, úklid), takže když je protivná, letí do šátku. Tak jsme spokojení všichni.
jitina píše:Alpaka píše:no,tak u nas prave bylo to,ze jsem se nezastavila,ze to bylo horsi!jak rikam,kdyz si mohl vyhazet hrnce z linky byl klid-o hracky zajem nebyl
No a to vadí?
U nás se děti taky odmalička nejlíp zabavily takto … to je špatně?
Ostré a rozbitné věci mám uložené mimo dosah, v „zakázaných zónách“, a do ostatních šuplíků můžou… Není to jedno, jestli dělají binec se svými kostkami a jinými hračkami nebo s poklicemi a plastovými miskami? ![]()
Příspěvek upraven 03.08.11 v 13:33
nečetla jsem odpovědi … malého jsem si dala do babyvaku na bok že seděl a viděl, a tak s ním dělala všechno .. vařila, chodila zatápět a přikládat, zalívala tchánovcům zahradu … sice trošku náročné ale dá se a malej byl spokojenek bo jsem pořád komentovala co děláme a tak
.
Jinak když jsem nemohla zrovna te´d vytřít, no a co .. vytřu později
. Kvůli tomu že nemám doma super vypiglováno se svět nezboří. A rozhodně jsem to nedělala když malej spal po obědě, to jsem si udělala kafe a hodila nohy hore
.
jitina píše:
to je otazka,jestli se da nebo neda miminko rozmazlit!![]()
ano mozna chce byt chovana ale proste podle me v pul roce neni rozmazlena. rozmazlena bude az ji reknu ze dostane susenku po obede a ona si ji stejne vyskemra. to rozmazlenost je to by pak mohla rict ze chce ponika a ja bych sla a koupila ho. ale to ze ji chovam je o tom ze potrebuje blizkost maminky a to neni spatne. nerikam ze je to dobre ale svet se nezbori…jedine co se bori jsou moje zada ![]()
Ahoj-mám třetí dítě,tak můžu srovnávat.První dvě byly uřvánkové-ale ne,že bych je rozmazlila-prostě brečely od narození-jen v kočárku a na ruce byl klid.Ale dobrá zpráva pro tebe je,že lezením to okamžitě přestalo.Jo,musela jsem víc hlídat,aby něco nevyvedly,ale už nechtěly být na ruce apod.A ted mám to úplně nejhodnější mímo-vydrží si hrát sám s chrastítky a světe div se-přímo nerad se chová.To sebou za chvilku začne šít a chce položit.Takže vydrž a ono se to určitě zlepší.Taky bych nikdy nenechala dítě plakat.přesně jak tu někdo psal-za chvíli je tu puberta a pak už budeš jen vzpomínat ![]()