Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Napíšu svou zkušenost. Studovala jsem zdravku (VOŠ), kdy o mně učitelka na praxi všem okolo říkala jak jsem hrozná (ostatní spolužačky si to samozřejmě nenechaly pro sebe
), tímpádem i já jsem měla pocit, že mi to fakt nejde. Z odstupem času můžu říst, že to bylo jednak tím, že jsem neměla absolutně žádný základ oproti spolužačkám, které přišly ze SZŠ. Navíc na tu učitelku pak nadávali všechny…ale to se člověk dozví až z odstupem času
Školu jsem dokončila, 2 roky pracovala jako sestra - vedoucí byla s mou prací velni spokojená, ale měla jsem potřebu si dodělat ještě VŠ…nakonec jse zkončila v oblasti, kde se kombinuje zdravotnictví a právo, jsem spokojená a myslím, že i úspěšná. Tím chci dodat odvahu i Tobě, hlavu vzhůru, školu dodělej a jdi za tím kam tě
táhne. Držím moc palce.
Jo a přítel je blb, toho bych poslala do kytek rovnou a neztrácela čas ![]()
Pokud vydržíš a budeš mít maturitu, klidně vysokou zkus. Co ti brání? Rodiče? Příťa? Ten by tě měl spíš povzbudit, ne tě zakopat ještě víc pod zem. Kde bys jako ve 20 mohla být sexuální mašina? Teprve sbíráš zkušenosti a on asi taky nebude „guru“, když tě to s ním moc nebaví.
@jun Můžu se zeptat, co přesně děláš za práci? Zní to skvěle
. Taky jsem studovala zdravotnický obor, úplně si mi připomněla kravičku, kterou jsme měli na první praxe
. Řvala po mě jak pominutá.
S pritelem bych se na tvem miste rozesla, neprijde mi to jako dobry vztah. Zamerila bych se na sebe, nasla si nejakeho dobreho psychoterapeuta a zjistila nejdriv, kdo jsem a co vlastne v zivote chci.
Zakladatelko a jak to máš ty? Umíš lidi kolem sebe včetně přítele upřímně pochválit anebo se zaobíráš jen sama sebou?
Proč studuješ obor, který tě nebaví?
Máš ve škole kamarádky nebo jedeš sólo?
Které cizí jazyky umíš? Na jaké úrovni? Jaké máš koníčky?
Proč tě sex s přítelem nebaví? Ostatní aktivity s ním tě baví?
Já nejsem absolutně ambiciózní (sice mám školu, ale před kancelářskou prací jsem dala přednost prodávání za poloviční výdělek
), kreativní taky vůbec nee, což mě docela mrzí, sex mě nebaví a i přes to mě manžel podporuje a snad i miluje
Jsme spolu 8 let (od mých 20 let) a máme spolu 3 děti. On je můj pravý opak, hlavně co se týká sexu
a kariéry. Tam už se slušně vypracoval a jde dál. Přesto nám to ve všech směrech klape. Za ty roky si nevybavuji jedinou hádku. Sama jsem taková citlivá, úplně si nevěřím, nemám moc kamarádek okolo sebe i se lehce nechám ovlivnit. Proto jsem hledala partnera vyrovnaného, klidného a hlavně optimistu, aby mi dodával sílu a důvěru. Doma do mě rodiče pořád hučeli, muselo být vždy po nich. Přesně jako tvůj přítel. Táta je tvrdá palice. Proto pro sebe jsem hledala pravý opak a povedlo se
S přítelem bych znovu promluvila a vysvětlila mu, jak se cítíš
O změně oboru si nepřemýšlela? Pokud tě baví a jdou jazyky, určitě bych toho využila
(Sestra třeba studovala VŠ v anglickém jazyce a také až o rok později). Manžel obor také měnil. Je ti teprve 20, můžeš dělat cokoliv ![]()
Prosim te, s takouvym moulou se rozejdi. V tomto veku mas byt s borcem, ktery te zere a povzbuzuje. Tento te akorat ponizuje
. Poradila bych ti nejake karierni poradenstvi, myslim, ze se na to specializuji urciti psychologove, jsou na to poradny. Tam te trochu nasmeruji. Kolik ti chybi do maturity? Ted by asi bylo fajn tu skolu doklepat, at mas maturitu a pak bych se rozhodovala podle karierniho poradenstvi, podle toho co ti jde a bavi te to. Jsi mlada, nic neni ztraceno.
Pro své dobro, pošli přítele do háje. Další idi^ot mezi námi. Jdi za svými sny a běž studovat, co tě baví.
Největší patologii vidím v příteli, to je otřesný, jak s tebou mluví, nepodpoří, nepomůže. Poslala bych ho do oběhu a věnovala se tomu, co chci v životě dělat. Pokud tě baví marketing, jdi ho studovat. Nejdůležitější v životě je dělat to, co tě baví, pokud se neumíš nastavit do módu baví mě to, co dělám. Jsi mladá, můžeš si život zařídit po svém.
Život máš celý před sebou, můžeš dělat cokoli. Jen se sama musíš najít. Ale co bys měla udělat mezi prvními věcmi, tak se rozejít s přítelem. Není ti oporou a jenom tě shazuje. To nemáš zapotřebí, ne?
Přece nebudeš mít ve svém životě člověka, který tě taky kritizuje…když té kritiky máš kolem sebe dost. A to, že ti říká, že jsi neschopná, třeba ohledně marketingu…tak každý není přirozený talent a musí se to naučit nebo přijít, jak na to a to může chvíli trvat a něco si musí nacvičit apod. A on tě hned shazuje…
Ty sama se musíš zamyslit nad tím, jestli je to fakt neoprávněná kritika nebo má přítel pravdu. Taky to jen může být o tom, že se ti snaží vysvětlit, že na něco opravdu nemáš a bylo by dobrý najít si jinou cestu a jiný cíl a ty to pociťuješ jako útok. Zrovna marketing se opravdu naučit nedá, to musíš mít v sobě. Chtělo by to najít si nějakýho dobrýho kouče a ujasnit si, co v životě dělat chceš, na co máš vlohy a najít si svou cestu.
Já bych ti doporučila dodělat školu a odjet někam do zahraničí. Umíš jazyk, domluvís se, postavís se na vlastní nohy, zjistíš, že nejsi nemožná, že se zvládneš sama uživit, nacerpas zkušenosti, odriznes se od přítele a rodiny a zjistíš, co ty sama chceš, v čem je to dobře a že vše zvládneš.
Zdravím, jdu se sem vyzpovídat a snad mi tu někdo pomůže. Poslední rok mám pocit, že mě všichni kritizují. Především co se týče školy a mé povahy. Co se týče praktické výuky na škole, že jsem úplně nemožná a nic neumím (co se týče praktických činností), prostě mi to nejde, i přestože mám praxe už dva roky. Chodím na ně a stejně si stále nepamatuji co jsem se za ty dva roky naučila. Plus moje organizace práce je otřesna. Sama učitelka řekla, že nechápe, jaktoze mi to nic nedává.
Obor co studií mě prostě absolutně nebaví. Jako další problém bych zmínila svého přítele. Včera jsme měli takovou malou hádku, co nám v tom vztahu vadí a co mu vadí na mně. Zmínil, že náš sex po půl roce vztahu je naprosto otřesný. Což je pravda, vůbec v tom sexu nejsme kompatibilní a ani jednoho nás to už ani nebaví. Sex jsme omezili na 1-2× týdně. Jeho řešení bylo, že si koupíme hračky a třeba nám to pomůže. Pak zmínil, že nejsem vůbec kreativní. Nabídl mi přivýdělek jako redaktorka. Přidávání novinových článku na fb a na jeho stránku co má.. Chtěla jsem jít studovat marketing, včera mi sdělil, že na marketing nemám, že neumím napsat zajímavý nadpis, aby to ty lidi zaujalo. Už kdysi mi sdělil moc bolestivou větu, že nic neumím
Když se nad tím zamyslim, tak jediné co mi vždycky šlo byly cizí jazyky a geografie a psychologie. Pak mi řekl, že mám být víc ambiciózní a rozhodnout se pro nějakou kariéru. Já vlastně ani vůbec nevím co chci dělat a mám pocit, že mi prostě nic nejde a tím, že mě za toto kritizují se to ještě víc zhoršuje - pocit méněcennosti a že jsem mám maximálně na to dělat někde za pásem. Mimochodem je mi 20.