Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky jmenuji se Mirča a mám problém,už od Vánoc se snažíme o miminko a do dneška nic…Já vím je to krátká chvíle,ale i tak budu ráda za každou radu či co používat…Nejedná se o první dítě,už mám tříletého chlapečka Martínka,který byl počatý během měsíce…Nevím jestli to může být tím,že mám nepravidelnou menstruaci naposledy jsem měla 13srpna a do dneška zatím nic…a předtím jsem měla 18června…tak to vypadá jednou za dva měsíce…a když jsem neodolala a zkoušela těhotenský test,tak ten byl negativní…Mějte se moc krásně a opatrujte se… ![]()
dojdi si na gyndu at ti upraví MS… pokud nemáš pravidelnou ms,tak je to problém..pokud nemáš ms, nebyla ovulace, pokud není ovulace neotěhotníš…
a zkoušela jsi třeba ovulační testy, aby jsi vedela kdy přesně se máte snažit?? zhruba ten rok snažení se považuje za normální, pak už by bylo dobré nechat se vyšetřit jestli jste oba v pořádku
ještě mě napadá že i gynekolg ti může nějak zjistit kdy máš ovulaci
Asi bych zacala zkoumat trocu sve telo, jestli funguje, zda probiha ovulace…
Dlouhe cykly muzou byt znakem anovulace, tj, ze ovulace vbec neprobiha.
Mela jsi tak dlouhe cykly i pred prvnim otehotnenim, nebo to tak mas az po porodu?
zuzka.mamka:ovulační testy jsem ještě nezkoušela,ale už o tom začínám uvažovat…jaký je nejlepší a jak se používají?
Gladys:ano měla jsem nepravidelnou menstruaci i před prvním těhotenstvím,a navíc jsem měla i zdravotní problémy-zvýšené jaterní testy,tak mi těhotenství nedoporučovali a já přesto otěhotněla a brzy,což jsem si nemyslela.ale je fakt že jsem před tím otěhotněním přestala brat půl roku před tím antikoncepci…a od porodu neberu nic…jestli to taky nebude tím že jsem silnější…mám o 15kg víc než před prvním otěhotněním… ![]()
Ja myslim, ze ovulacni testy by te vysli pekne draho, pokud mas tak dlouhe cykly, pokud teda nemas ani poneti, kdy mas ovu.
Ovutesty jsou curaci, obdobne jako tehotenske testy ukazuji druhou carku, jen pozitivni jsou jen ve chvili, kdy je druha carka stejne silna nebo silejsi jak kontrolni. Ale to uvolneni luteinu, ktery se z te moci sleduje, to je chvilkova zalezitost, muze se i stat, ze nebudes mit nikdy tu carku alespon stejne silnou, kdyz testujes 1× denne, protoze se ten nejvetsi narust odehraje treba par hodin po testovani a nasledujici testovani uz zachyti zase klesajici hladinu.
Podle me je lepsi sledovat cipek, plodny hlen a bazalni teplotu, ovulacnimi testy maximalne potvrdit, ze jde opravdu o probihajici ovulaci. To mereni BT je spis pro peclive lidi, musi se merit, kazdy den nejlepeve stejnou hodinu, tesne po probuzeni, ani clovek nesmi vstat. Ja si zatim vystacila s cipkem a hlenem a na potvrzeni s ovulakem ![]()
to je fakt že nevím kdy mám ovulaci…a jak se to pozná podle děložního čípku a hlenu?a kolik stupnů by mela mít bazální teplota,abych podle toho poznala že ovuluji?
Ano, začni měřit bazální teplotu, k zanášení dat použij třeba www.fertilityfriend.com poku umíš anglicky…a za pár měsíců budeš v obraze, jak to u tebe probíhá.
Já měřila hned po vysazení antikoncepce, jelikož miluju tabulky, grafy a seznamy
, dávala jsem k posouzení vytištěný jeden cyklus DR., ten mě pochválil, jak to mám hezký
a zadařilo se za 4 měsíce - a jelikož jsem měřila, tak jsem si hned 8. den po ovulaci udělala těhotenský test - a byl - sice malinko - ale byl pozitivní.
Abychom to sichrovali, vrhli jsme se na sex 10. den cyklu a skončili 25. den cyklu, kolem ovulace i dvakrát denně…pozorovala jsem i čípek a hlen, zároveň mívám ovulační bolesti, takže to mám jednodušší.
Kdyz si sahnes dovnitr, na konci je cipek. Ten je v obdobi mimo ovulaci a po ovulaci delsi, tvrdy. Pred ovulaci a pred menstruaci se zkracuje, mekne. Pred ovulaci zacne vetsinou pracovat tak 3-5 dnu. Zacne produkovat hlen priblizne jako vajecny bilek, lepkavy, tahly. Nejlepsi je zjistit, kdy u tebe dochazi k ovulaci, priblizne jaky den cyklu a zacit tak tyden pred a skoncit cca den po prokazane ovulaci, frekvence staci obden.
BT se musi merit kazdy den, priblizne pred ovulaci klesne a po ovulaci leze zase nahoru. Ale jde tam fakt o desetiny stupne, plus svou BT ma kazdy jinou, takze se fakt musi merit nejakou dobu, aby clovek videl, co je pro nej typicke.
Diky te BT se da celkem spolehlive dokazat, ze ovulace neprobiha, v tom pripade uz do toho musi vstoupit doktori, a ovulaci treba nejakymi hormony postouchnout.
Ahoj Mirčo,
všechno je hezky srozumitelně popsáno na stránkách http://merenibt.xf.cz/