Uzavírání diskuzí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66815
12.4.22 21:38
@Lenka_Hal píše:
„Oblasti ležící mezi velmocemi, ano i Česká republika, by se pak ocitly v dilematu, kým se nechají podmanit, respektive by zřejmě takovou otázku ani nesměly položit, bylo by o nich rozhodnuto jednáním mezi velmocemi. Tyto megalomanské vize předpokládají, že země ležící mezi Ruskem a Německem nemají historické právo na samostatnou a svobodnou existenci.“
To bylo teda „prijemne“ cteni, ti povim…

Ano, ano. Myslenky typu tu ukrajinu putinovi dame a bude klid, nato nas ochrani…jsou kratkozrake. Putin riskl zpretrhani vazeb temer s celym svetem, krome ciny, komunistickych a obskurnich statu. Vi, ze nema kde se zastavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
12.4.22 21:55
@sirikit píše:
Znovu.
Ano, asi všichni chápou, že skupinka nových, jinojazyčně mluvících dětí ve školním kolektivu, sotva se vzpamatovavším z dvouleté přerušovaně distanční výuky, není nic, co by původnímu kolektivu výrazněji prospělo, nebo alespoň nesnížilo kvalitu výuky.
Nikdo to neplánoval a nikdo to nechtěl.
Rusko vtrhlo na ukrajinu před ještě ne sedmi týdny.
Nejkatastrofičtější odhady počtu válečných uprchlíků z Ukrajiny počítaly s 20 000 lidmi. Realita je víc, než 10× horší.
Naše země, stejně, jako několik okolních, se pokouší příval ze všech sil absorbovat (stejně, jako se podobnou vlnu od roku 2015 pokouší absorbovat státy západní Evropy - a ruku na srdce, my jsme jim v tom nepomohli sebemíň. Ne teda, že by mě to mrzelo. :oops: :oops: )
Máme nějakou jinou možnost, krom "néé, neubytujeme, neošetříme, nepřispějeme, do škol nepustíme a mazejte zpátky, Ukrajina je velká a všude se nestřílí :cert: :cert: "?
Nebo jak by si to ti realističtější, nesluníčkoví prakticky představovali? :nevim:

Asi jsi necetla diskuzi, ze? V prvni rade, ja mam dve sve rodiny v nasem domecku, dalsi deti okolo integruju do naseho zivota, uz se mi podarilo, ze mi tady okolo baraku spolu s nasimi detmi pobihaji i ty ukrajinske z okoli, jsou proste jedna parta. Ja stale temer kazdy den dobrovolnicim v nasem inegracnim centru. Takze na me neni uplne potreba chodit s podobnym mazejte zpatky. Ale to skolstvi je proste spatne, to nemam ze sve hlavy, jak uz jsem. psala, jsem v rade skoly, je to rada slozena z reditele, zastupcu ucitelu, zastup u zrizovatele a me jakozto rodice. Ten problem se resi napric skolama. U nas se to ted resi s krajem a hledaji se fondy na financovani mezd ukrajinskych ucitelu. Vis, kdyby to melo prinos pro alespon jednu stranu tech deti, tak fajn. Ale nema, o nasich detech ani nepisu, ale nema to vetsinove prinos ani pro ty ukrajinske. A jeste se ani neocekava, ze by se zapojovali. Oni potrebuji inrenzivni vyuku cestiny, kterou u nas maji az po vyucovani, potrebuji kolektiv svych deti, aby byly trochu ve svem a ne hozeni jeste nekde, kde nerozumi. A potrebuji nepretezovat. Nase koncepce, reditel chce vytvorit adaptacni tridy a tam je stahnout, v ceskych tridach necha jen ty, kteri to budou psychicky zvladat a kteri se domluvi anglicky. My jsme jazykovka, u nas se domluvi celkem obstojne uz ctvrtaci tak, ze si zvladnou jednoduse pokecat s jinym anglucky mluvicim. A i ti z ceskychvtrid budiu mit vyuku cestiny v rozsahu dve hodiny denne, ale v ramci vyucovani, na az po. K tomu krom nasich cestinaru a anglictinaru budou mit k dispozici nekoho, kdo mluvi ukrajinsky. Dneska mi rikal reditel, ze to zvladne do 14ti dnu. Jen jeste nevi, jak ufinancuje toho ukrajinskeho ucitele. O nasich 100 deti, ktere jsou strop, bude postarano. Pres prazdniny se uvidi, jak to bude vypadat, kolik deti tu zustane, kolik uz bude schopno zvladnizt pripadnou dalsi vyuku v cestine. Na cizince jsme pripraveni, nikdy s tim nebyl problem, tridy s vice cizincema maji asistenta a jsou delene na zakladni predmety. Ale tohle masivni meritko je zahul i pro nas. Takte takhle za nas. U nas to pujde, ale my mame skvele vedeni.

Příspěvek upraven 12.04.22 v 21:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
12.4.22 21:56

Jezis pardon, za delku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
12.4.22 22:06
@Arboretka píše:
Asi jsi necetla diskuzi, ze? V prvni rade, ja mam dve sve rodiny v nasem domecku, dalsi deti okolo integruju do naseho zivota, uz se mi podarilo, ze mi tady okolo baraku spolu s nasimi detmi pobihaji i ty ukrajinske z okoli, jsou proste jedna parta. Ja stale temer kazdy den dobrovolnicim v nasem inegracnim centru. Takze na me neni uplne potreba chodit s podobnym mazejte zpatky. Ale to skolstvi je proste spatne, to nemam ze sve hlavy, jak uz jsem. psala, jsem v rade skoly, je to rada slozena z reditele, zastupcu ucitelu, zastup u zrizovatele a me jakozto rodice. Ten problem se resi napric skolama. U nas se to ted resi s krajem a hledaji se fondy na financovani mezd ukrajinskych ucitelu. Vis, kdyby to melo prinos pro alespon jednu stranu tech deti, tak fajn. Ale nema, o nasich detech ani nepisu, ale nema to vetsinove prinos ani pro ty ukrajinske. A jeste se ani neocekava, ze by se zapojovali. Oni potrebuji inrenzivni vyuku cestiny, kterou u nas maji az po vyucovani, potrebuji kolektiv svych deti, aby byly trochu ve svem a ne hozeni jeste nekde, kde nerozumi. A potrebuji nepretezovat. Nase koncepce, reditel chce vytvorit adaptacni tridy a tam je stahnout, v ceskych tridach necha jen ty, kteri to budou psychicky zvladat a kteri se domluvi anglicky. My jsme jazykovka, u nas se domluvi celkem obstojne uz ctvrtaci tak, ze si zvladnou jednoduse pokecat s jinym anglucky mluvicim. A i ti z ceskychvtrid budiu mit vyuku cestiny v rozsahu dve hodiny denne, ale v ramci vyucovani, na az po. K tomu krom nasich cestinaru a anglictinaru budou mit k dispozici nekoho, kdo mluvi ukrajinsky. Dneska mi rikal reditel, ze to zvladne do 14ti dnu. Jen jeste nevi, jak ufinancuje toho ukrajinskeho ucitele. O nasich 100 deti, ktere jsou strop, bude postarano. Pres prazdniny se uvidi, jak to bude vypadat, kolik deti tu zustane, kolik uz bude schopno zvladnizt pripadnou dalsi vyuku v cestine. Na cizince jsme pripraveni, nikdy s tim nebyl problem, tridy s vice cizincema maji asistenta a jsou delene na zakladni predmety. Ale tohle masivni meritko je zahul i pro nas. Takte takhle za nas. U nas to pujde, ale my mame skvele vedeni.

Tak super ne? Úplně bez ironie, strašně ráda čtu, že si s tím někde dokážou takhle poradit. :palec: :potlesk:
Jasně, že někde líp, někde hůř, ale nějak to zkrátka jít musí.
Co já vím, třeba by tedy bylo lepší nechat malé Ukrajince pobíhat po ubytku (maminky potřebují jít do práce…), případně je nechat pod dohledem některé starší paní ze skupiny - pokud tedy v nějaké skupině bydlí, že jo.
Ale zas, když si představím, že mi spadla bomba na barák, chlapa zabili nebo bojuje, jsem ze dne na den v cizí zemi, nerozumím, netuším, co bude dál…, a mám se celodenně starat o věkově smíšenou skupinu cizích dětí a být za ně zodpovědná…? :think:
No a i kdyby, co mají dělat ukrajinské rodiny, které jsou umístěné v hostitelských městech po jedné, dvou, a hlídat jim nemá kdo?
Maminy by musely zůstat doma u dětí, past vedle pasti.
Případně tedy zřídit ukrajinská centra - něco jako sběrné tábory, v nich ukrajinské demo školy, alespoň, než se děti naučí česky natolik, aby se od září mohly zařadit do běžných tříd (naučí se česky v ukrajinsky mluvícím kolektivu?) Zase, i kdyby…, tohle řešení podle mě vyžaduje při vší snaze dost času, navíc expedování od registrace rovnou do stálejšího ubytování je, myslím si, pro uprchlíky lidštější a míň traumatizující. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
12.4.22 22:11

@sirikit jenomze ono by to slo v ramci nasich zakladek, formou malotridek. A ti ukrajinsti pedagogove by sli. V tom je ten zakopany pes, ono totiz nejak nefunguje financovani. Ja jsem uplne nepichopila proc, ale nemuze je platit jako bezneho kantora. A druhy aspekt, spousta tech deti jede jeste online vyuku v jejichbukrajinskych skolach. Pry aby mely ukoncene rocniky v pripade navratu. Je to nejak hrozne nelogicky, ty deti jedou dopoledne nasi skolu a odpoledne jejich skolu. Padaj na hubu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
12.4.22 22:19
@Arboretka píše:
@sirikit jenomze ono by to slo v ramci nasich zakladek, formou malotridek. A ti ukrajinsti pedagogove by sli. V tom je ten zakopany pes, ono totiz nejak nefunguje financovani. Ja jsem uplne nepichopila proc, ale nemuze je platit jako bezneho kantora. A druhy aspekt, spousta tech deti jede jeste online vyuku v jejichbukrajinskych skolach. Pry aby mely ukoncene rocniky v pripade navratu. Je to nejak hrozne nelogicky, ty deti jedou dopoledne nasi skolu a odpoledne jejich skolu. Padaj na hubu.

Jo takhle.
A jak jedou odpoledne jejich školu? :think: Rodiny utíkaly s notebooky a ve všech ubytcích jede rychlý internet? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
12.4.22 22:21

Tomu problému s financováním se ale celkem nedivím.
Zřizovatel mohl v rozpočtu těžko počítat s dalším učitelem, navíc cizím státním příslušníkem, že jo. A pořád se bavíme o časovém horizontu několika málo týdnů, co bude dál, těžko plánovat.
Komu to chceš zazlívat? :nevim:
Zásah vyšší moci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
12.4.22 22:23
@sirikit píše:
Jo takhle.
A jak jedou odpoledne jejich školu? :think: Rodiny utíkaly s notebooky a ve všech ubytcích jede rychlý internet? 8o

Jestli jsem to pochopila správně, spis dostávají úkoly a musí je odevzdávat, aby jim uzavřeli rocnik

• Citovat
  • Upravit
3600
12.4.22 22:25
@sirikit píše:
Jo takhle.
A jak jedou odpoledne jejich školu? :think: Rodiny utíkaly s notebooky a ve všech ubytcích jede rychlý internet? 8o

No, pry jejich skoly vysilaji online a trvaji si na tom, ze pro ukonceni rocniku to ty deti musi absolvovat. My ma tablety a notebooky z dob covidu, co se pujcovaly detem nemajetnym, takze jsou ted napujcovane Ukrajincum., kdonpotrebovsl. Jak to delaji jinde, to nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
12.4.22 22:26
@jahuhudka píše:
Jestli jsem to pochopila správně, spis dostávají úkoly a musí je odevzdávat, aby jim uzavřeli rocnik

Ne vysilaji online jejich ucitele. Tedy alespon ti moji se fakt pripojuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
12.4.22 22:28
@sirikit píše:
Tomu problému s financováním se ale celkem nedivím.
Zřizovatel mohl v rozpočtu těžko počítat s dalším učitelem, navíc cizím státním příslušníkem, že jo. A pořád se bavíme o časovém horizontu několika málo týdnů, co bude dál, těžko plánovat.
Komu to chceš zazlívat? :nevim:
Zásah vyšší moci.

No, melo se na to hned myslet, a proste mely kraje skolam zafinancovat alespon nejake minimalni mnozstvi ukrajinskych pedagogu, kdyz uz ti soupnou do skoly petinu deti navic, musi se to pokryt i personalne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
12.4.22 22:33
@Arboretka píše:
No, pry jejich skoly vysilaji online a trvaji si na tom, ze pro ukonceni rocniku to ty deti musi absolvovat. My ma tablety a notebooky z dob covidu, co se pujcovaly detem nemajetnym, takze jsou ted napujcovane Ukrajincum., kdonpotrebovsl. Jak to delaji jinde, to nevim.

Tak ale to zní logicky, ne?
Co je na tom špatně? :think:
Psala jsi, že v naší škole jsou ta děcka víceméně do počtu, nebudou klasifikovaná, takže si představuju, že spíš jenom poslouchají a chca nechca nasávají češtinu. Jsou v kolektivu a mají nějaký režim. Nejsem dětský psycholog, ale když tu jela covidová distančka, šel jeden hlas, jak moc dětem vytržení ze skupiny vrstevníků škodí.
Mladí Ukrajinci byli nuceně vytržení komplet ze svého životního stylu, změnilo se všechno… mají tedy sedět na ubytku sami, vystavení vzpomínkám a neřešeným traumatům? Není pro ně lepší zapadnout mezi ostatní děti a…žít dál?
Ale i kdyby tedy měli být „doma“ a soustředit se na dokončení ukrajinského ročníku -
O. k., druhostupňoví by třeba mohli být sami na ubytku, zatímco jejich maminky pracují, ale maloše samotné nenecháš. Tak kam s nimi? :think:

Příspěvek upraven 12.04.22 v 23:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
12.4.22 22:35
@Arboretka píše:
No, melo se na to hned myslet, a proste mely kraje skolam zafinancovat alespon nejake minimalni mnozstvi ukrajinskych pedagogu, kdyz uz ti soupnou do skoly petinu deti navic, musi se to pokryt i personalne.

Myslíš ty kraje, které se nedostanou na krajské prachy, uložené ve Sberbank? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13004
12.4.22 22:51
@sirikit píše:
Jo takhle.

Nejaky vzdelavani je pres televizi (asi neco jako tady delala CT pri prvnim lockdownu) plus dost ukrajinskych skol jede online (i ty ze zapadu, leckdy jsou v nich ubytovani uprchlici, takze deti tam chodit nemuzou). Vyuka je ale osekana, neuci se vsechny predmety. Jak moc je to povinny, nevim, to me nenapadlo se ptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
12.4.22 23:11
@Arboretka píše:
@sirikit jenomze ono by to slo v ramci nasich zakladek, formou malotridek. A ti ukrajinsti pedagogove by sli. V tom je ten zakopany pes, ono totiz nejak nefunguje financovani. Ja jsem uplne nepichopila proc, ale nemuze je platit jako bezneho kantora. A druhy aspekt, spousta tech deti jede jeste online vyuku v jejichbukrajinskych skolach. Pry aby mely ukoncene rocniky v pripade navratu. Je to nejak hrozne nelogicky, ty deti jedou dopoledne nasi skolu a odpoledne jejich skolu. Padaj na hubu.

Formou malotřídek? Promiň, ale jsi úplně mimo. Toto jde možná tam, kde je těch dětí dost. U dcery na škole jsou např. 2 děti ve druhé třídě, 3 ve čtvrté, 2 v šesté, 1 v sedmé, 3 v deváté… jakože bys je všecky šupla do jedné třídy a šupla k nim ukrajinskou učitelku? 8o 8o
A proč, jaký by to mělo smysl, že tam sedí prvák s deváťákem, když můžou chodit normálně s vrstevníky?
Navíc pokud ty děti nechtějí chodit u nás do školy, tak nemusí, když padají na hubu. Tu nabídku dostaly a asi mají nějaký důvod, když toho využívají. Kdyby padaly na hubu, tak se do těch našich škol tak necpou a klidně se učí z domu. Uvědomuješ si, že třeba v některých oblastech Ukrajiny je situace taková, že on-line výuka vůbec není možná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová