Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@větvička1 píše:
Nejaky vzdelavani je pres televizi (asi neco jako tady delala CT pri prvnim lockdownu) plus dost ukrajinskych skol jede online (i ty ze zapadu, leckdy jsou v nich ubytovani uprchlici, takze deti tam chodit nemuzou). Vyuka je ale osekana, neuci se vsechny predmety. Jak moc je to povinny, nevim, to me nenapadlo se ptat.
Ja nevim, ale u nas holka v devitce ma se tridou plny rozvrh, i odpoledka. To moc nevim, kdy by se pripojovala. A ty mladsi jsou ve skole tak do pul druhe, druhe, nekdy i dele. Nez dojdou domu, to by musela byt vecerni skola.
„naši“ Ukrajinci jedou plný rozvrh a na konci roku klasifikováni budou. Co se docházky týče, platí pro ně stejná pravidla - jsou žáky školy, v případě absence musí mít omluvenku. Žádné může chodit nebo nemusí. Jestli ti naši jedou i ukrajinskou školu, to nevím.
Ad ukrajinská učitelka:
Naše vedení se dotazovalo na ministerstvu, jestli může takovou osobu zaměstnat, když je cizím st. příslušníkem a nemá uznané pedagogické vzdělání pro naši republiku - tak ano, zaměstnat ji můžeme, ale zaplatit ji musíme z odměn a osobního ohodnocení, protože peníze na ni nedostaneme.
@neumisa píše:
„naši“ Ukrajinci jedou plný rozvrh a na konci roku klasifikováni budou. Co se docházky týče, platí pro ně stejná pravidla - jsou žáky školy, v případě absence musí mít omluvenku. Žádné může chodit nebo nemusí. Jestli ti naši jedou i ukrajinskou školu, to nevím.Ad ukrajinská učitelka:
Naše vedení se dotazovalo na ministerstvu, jestli může takovou osobu zaměstnat, když je cizím st. příslušníkem a nemá uznané pedagogické vzdělání pro naši republiku - tak ano, zaměstnat ji můžeme, ale zaplatit ji musíme z odměn a osobního ohodnocení, protože peníze na ni nedostaneme.
v pracovni poste mam popsany podminky, za kterych je mozno ukrajinky zamestnat. Pokud by ucily jen ukrajince, nemel by byt s jazykem a vzdelanim problem. Ale neni tam ani tuk o financovani.
Takze presne tak, jak pises.
@vokishka píše:
Ja nevim, ale u nas holka v devitce ma se tridou plny rozvrh, i odpoledka. To moc nevim, kdy by se pripojovala. A ty mladsi jsou ve skole tak do pul druhe, druhe, nekdy i dele. Nez dojdou domu, to by musela byt vecerni skola.
Asi jsem to napsala blbe, ja znam deti, co se uci prave jen ten oklesteny rozvrh online, do ceske skoly nechodi, jsou tu u ceskych pribuznych, takze neco malo cesky umi uz ted. Do skoly by sly pripadne az v zari, ale oni porad doufaji, ze tou dobou uz budou zpatky.
@Upirek123 Kdyby hloupost nadnášela, tak už obiháš zeměkouli.
@edding400 píše:
Prosím o zdroj, díky. O Unii od Lisabonu po Vladivostok slyším prvně.
Napriklad tady https://www.forum24.cz/…-mame-jasno/
Pise se o tom v ruznych zdrojich.
@Borrealis píše:důchody zvedneme třikrát ročně, protože jasně, celá populace sice schudne, ale důchodci nesmí schudnout…opravdu nesmí?? když jde ekonomika dolů, musí důchody prudce růst? z čeho? aha, natiskneme…jasně…
Šklíba
Důchody se zvedají v souladu s daným zákonem. Pokud by se neměly zvedat, musel by se změnit zákon. To, že Babiš populisticky dával navíc, je pravda, ale dnes se zvedají přesně podle zákona. Tak to je.
Ráno jdou do školy, odpoledne hned na druhou směnu. Bez pláče se to neobejde
https://www.seznamzpravy.cz/…ajiny-197535
https://www.edu.cz/…h-deti-v-cr/
Ředitelka o žácích z Ukrajiny: Jedna holčička mě rozplakala. Co říkají na spolužáky české děti?
https://www.blesk.cz/…ke-deti.html
Jednička je na Ukrajině pětka
Ukrajina po začátku konfliktu zahájila online výuku, která funguje do teď. Kdo chce, může se přihlásit a je možné, že řada ukrajinských uprchlíků ji využívá. Problém je ovšem v tom, že systém vzdělávání na Ukrajině je jiný a občas s tím českým nekompatibilní. Na fakt, že u nás je jednička nejlepší hodnocení, kdežto na Ukrajině je to jako naše pětka, si děti rychle zvykly. Problémy jsou s tím, že na Ukrajině je 12 tříd základní školy.
@sirikit píše:
Tak ale to zní logicky, ne?
Co je na tom špatně?
Psala jsi, že v naší škole jsou ta děcka víceméně do počtu, nebudou klasifikovaná, takže si představuju, že spíš jenom poslouchají a chca nechca nasávají češtinu. Jsou v kolektivu a mají nějaký režim. Nejsem dětský psycholog, ale když tu jela covidová distančka, šel jeden hlas, jak moc dětem vytržení ze skupiny vrstevníků škodí.
Mladí Ukrajinci byli nuceně vytržení komplet ze svého životního stylu, změnilo se všechno… mají tedy sedět na ubytku sami, vystavení vzpomínkám a neřešeným traumatům? Není pro ně lepší zapadnout mezi ostatní děti a…žít dál?
Ale i kdyby tedy měli být „doma“ a soustředit se na dokončení ukrajinského ročníku -
O. k., druhostupňoví by třeba mohli být sami na ubytku, zatímco jejich maminky pracují, ale maloše samotné nenecháš. Tak kam s nimi?Příspěvek upraven 12.04.22 v 23:38
NO, jenže ty děti jsou přetížené, včera jsem to psala a prý byl o tom i ten článek. Tak jsem ho našla a tam si stěžují i ti Ukrajinci, že děti pláčou, jsou vyřízené, nezvládají, rodiče také padají na hubu. Na druhou stranu ve škole je kvůli nim problém ve třídách s výukou. Tak si ten článek najdi a počti si, že to nevyhovuje ani jejich rodičům. Rozhodně všichni uprchlíci nepracují, ani omylem, co já vím z našeho centra, tak práci má jen malé procento z nich dosud.
@neumisa píše:
„naši“ Ukrajinci jedou plný rozvrh a na konci roku klasifikováni budou. Co se docházky týče, platí pro ně stejná pravidla - jsou žáky školy, v případě absence musí mít omluvenku. Žádné může chodit nebo nemusí. Jestli ti naši jedou i ukrajinskou školu, to nevím.Ad ukrajinská učitelka:
jo, to říkal ředitel náš, že má problém s platem pro ty ukrajinské pedagogy. Takže hledají nějaký alternativní zdroj financování pro jejich platy. A o tom já tu píšu. Že je vůle, děti by mohly do školy, nemusely by sedět ve třídě, kde se nechytají, absolvovat výuku, která je jin v současné chvíli k ničemu, protože nerozumí, potřebují jen češtinu, ovšem výuku českého jazyka, ne naši češtinu tak, jak ji jedou naše děti, možná tak nějaký tělák a pracovní činnosti a výtvarku, kde se odreagují. Ani se neočekává, že budou nějak plnit naši výuku, tak ta prostě sedí a sedí. Brzdí to ostatní výuku, třídy jsou přeplněné, děti, které náhodou mluví rusky jsou využívány jako tlumočníci, aby se alespoň trochu bylo možno domluvit. My mám učitele francouzštiny, španělštiny, pro angličtinu i němčinu i rodilé mluvčí. Ruštinářka je na škole jedna, ta to prostě nemůže obsáhnout. Doma pak jedou druhou směnu. Mohly by mít své třídy, se svými pedagogy. mohly by jet intenzivně češtinu na úrovni výuky jazyka, ale není to jak financovat. To je prostě postavené na hlavu.
@vokishka píše:
však jo, jedou pak druhou směnu až do pozdního večera. Úplně nelogicky, protože pokud jsou zapsaní, tak chodí u nás. Ale prý aby jim uznali dodělaný ročník na Ukrajině, musí dálkově jet i jejich školu.
@bigl píše:
Formou malotřídek? Promiň, ale jsi úplně mimo. Toto jde možná tam, kde je těch dětí dost. U dcery na škole jsou např. 2 děti ve druhé třídě, 3 ve čtvrté, 2 v šesté, 1 v sedmé, 3 v deváté… jakože bys je všecky šupla do jedné třídy a šupla k nim ukrajinskou učitelku?![]()
A proč, jaký by to mělo smysl, že tam sedí prvák s deváťákem, když můžou chodit normálně s vrstevníky?
Navíc pokud ty děti nechtějí chodit u nás do školy, tak nemusí, když padají na hubu. Tu nabídku dostaly a asi mají nějaký důvod, když toho využívají. Kdyby padaly na hubu, tak se do těch našich škol tak necpou a klidně se učí z domu. Uvědomuješ si, že třeba v některých oblastech Ukrajiny je situace taková, že on-line výuka vůbec není možná?
u nás ve škole je 100 dětí, já píšu o naší škole. necelých 500 českých a teď nově 100 navíc. Takže ano, formou malotřídek. Pokud máte ve škole 11 dětí ukrajinských, chápu, že to není problém, 11 dětí by se rozpustilo i u nás a měly by v klidu i individuální přístup. U nás je to navíc pětina školy. Ty jsi prostě neustále v opozici a meleš si svojí, dokola. Víš, co, je mi to šumák. Jedeš si svojí a nekoukáš nalevo a napravo, ty jsi prostě ukázka jak urputnost může přejít až ve fanatismus, kdy nejsi schopná kouknou jinou optikou na jiný názor.
@Arboretka píše:
však jo, jedou pak druhou směnu až do pozdního večera. Úplně nelogicky, protože pokud jsou zapsaní, tak chodí u nás. Ale prý aby jim uznali dodělaný ročník na Ukrajině, musí dálkově jet i jejich školu.
No, pokud jsou zapsani tady, tak na Ukrajine ten rocnik uznaji, aspon jsem to tak pochopila.
@Arboretka píše:
jo, to říkal ředitel náš, že má problém s platem pro ty ukrajinské pedagogy. Takže hledají nějaký alternativní zdroj financování pro jejich platy. A o tom já tu píšu. Že je vůle, děti by mohly do školy, nemusely by sedět ve třídě, kde se nechytají, absolvovat výuku, která je jin v současné chvíli k ničemu, protože nerozumí, potřebují jen češtinu, ovšem výuku českého jazyka, ne naši češtinu tak, jak ji jedou naše děti, možná tak nějaký tělák a pracovní činnosti a výtvarku, kde se odreagují. Ani se neočekává, že budou nějak plnit naši výuku, tak ta prostě sedí a sedí. Brzdí to ostatní výuku, třídy jsou přeplněné, děti, které náhodou mluví rusky jsou využívány jako tlumočníci, aby se alespoň trochu bylo možno domluvit. My mám učitele francouzštiny, španělštiny, pro angličtinu i němčinu i rodilé mluvčí. Ruštinářka je na škole jedna, ta to prostě nemůže obsáhnout. Doma pak jedou druhou směnu. Mohly by mít své třídy, se svými pedagogy. mohly by jet intenzivně češtinu na úrovni výuky jazyka, ale není to jak financovat. To je prostě postavené na hlavu.
Vydrž, prťka!
@Arboretka píše:
u nás ve škole je 100 dětí, já píšu o naší škole. necelých 500 českých a teď nově 100 navíc. Takže ano, formou malotřídek. Pokud máte ve škole 11 dětí ukrajinských, chápu, že to není problém, 11 dětí by se rozpustilo i u nás a měly by v klidu i individuální přístup. U nás je to navíc pětina školy. Ty jsi prostě neustále v opozici a meleš si svojí, dokola. Víš, co, je mi to šumák. Jedeš si svojí a nekoukáš nalevo a napravo, ty jsi prostě ukázka jak urputnost může přejít až ve fanatismus, kdy nejsi schopná kouknou jinou optikou na jiný názor.
Vyklidni se, já mám v této diskuzi v porovnání s tebou asi 10% příspěvků. Buď trochu soudná a sebekritická a koukni na to z odstupu, jestli bys to vytučněné neměla říkat spíš sama sobě. Ty tady máš neustále před všemi potřebu obhajovat tu SVOJI pravdu. ![]()