Uzavírání diskuzí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3600
12.4.22 16:12
@šklíbakočka píše:
Jistě máte nárok na svůj názor a já zase na svůj. Já to prostě považuji za zbytečnou hysterii rodičů. A rozhodně s ní nesouhlasím. Naše školství má problémy a to velké. propadáme se ve všech možných hodnoceních už roky, o to by se rodiče měli zajímat. A ne, jestli tam bude navíc pár ukrajinských dětí.

pár? Na pětisetčlennou školu je jich 100 navíc, na gympl jich je 60 navíc. Fakt pár? A nedomluví se skoro žádné z nich. Aktuálně nastoupilo 26 tisíc dětí s jazykovou bariérou. Ono to není pár. Jsou třídy, i u nás, kdy je to třeba třetina třídy, viz naše druhá A. Není to pár. A nejde o to, že jsou z Ukrajiny, ale o to, že se s nimi nedomluví. A že se u nich nepředpokládá ani, že se budou nějak zapojovat do výuky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
12.4.22 16:20
@Arboretka píše:
pár? Na pětisetčlennou školu je jich 100 navíc, na gympl jich je 60 navíc. Fakt pár? A nedomluví se skoro žádné z nich. Aktuálně nastoupilo 26 tisíc dětí s jazykovou bariérou. Ono to není pár. Jsou třídy, i u nás, kdy je to třeba třetina třídy, viz naše druhá A. Není to pár. A nejde o to, že jsou z Ukrajiny, ale o to, že se s nimi nedomluví. A že se u nich nepředpokládá ani, že se budou nějak zapojovat do výuky.

V Praze je běžné v některých částech, že tam jsou třídy složené ze třetiny z různých cizinců, bylo to již dříve. Není fakt třeba hysterčit. Ty děti na tom gymplu asi umějí anglicky a co jsem tak pozorovala, tak dost dobře. Vy jste asi z Chebu nebo podobně? Tak tam přece je plno Vietnamců a zapojují se velmi!!! dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6208
12.4.22 16:21

@vetešnice len by ma zaujimalo, ci ti realne pomaha to ventilovanie sa ohladom ukrajincov. Ci teda citis, ze je tvoj zivot lepsi, odkedy tu takto vyjadrujes svoje nazory. Viaze sa to na tvoj uvodny prispevok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
12.4.22 16:29
@Alriga píše:
Tak nikdy jsem o tom neslyšela. Válka jistě v každém probouzí ty horší stranky. Záleží na stupni výcviku vojáků, kontrole, vyšetřování a trestu. Rusáci se chovali jako zvěř, protože jim to casto jejich velitelé umožňovali. Byli mbohdy taky zvěř.

Americti vojaci v Japonsku znasilnovali i male holcicky.

Co se delo v Korei a Vietnamu, to radsi nechces vedet.

Ja myslim, ze to muze byt i stresova reakce. Konec koncu to je vyjimecna istuace, ti vojaci jsou vystaveni hroznemu stresu, kdyz jsou opravdu v nasazeni, jde jim doslova o zivot, umiraji jim kamaradi, vidi rozbombardovana a rozstrilena tela. A to si my v pohodlicku domova nedokazeme ani predstavit, jak to na cloveka muze pusobit. Nejsem psycholog, mam jenom velmi povrchni vedomosti o stresovem syndromu, ale myslim, ze neco takoveho tam bude. Znasilnovat znasilnovali vzdy vsechny vojska, nezavisle na jejich narodnosti. Nedelejme si iluze.

A ze se o tom vysilaji reportaze? Ale jiste, nejak se ten nazor prece utvaret musi.

POZOR! Ja netvrdim, ze se to nedeje, nesnazim se to ani bagatelizovat. Ja jenom poukazuju na to, ze to, co ti vojaci provadeji, se delo za kazde valky. Mate vubec predstavu, co provadeli ukrainsti odbojnici na polskem uzemi? Zkuste si to vygooglovat, ale pozor, at pak vecer usnete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6208
12.4.22 17:25

@warita najlepsi sposob, ako sa vyhnut podla teba stresovemu syndromu asi bude zastavit vojnu. Takze pan putin..
Keby mi znasilnili dceru, alebo mna, vobec by ma nezaujimalo to, ze chudak vojak asi mal stresovy syndrom

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
12.4.22 17:32
@Mkmkz píše:
@warita najlepsi sposob, ako sa vyhnut podla teba stresovemu syndromu asi bude zastavit vojnu. Takze pan putin..
Keby mi znasilnili dceru, alebo mna, vobec by ma nezaujimalo to, ze chudak vojak asi mal stresovy syndrom

zajimave, co si z toho vypichnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76645
12.4.22 17:37
@šklíbakočka píše:
Jistě máte nárok na svůj názor a já zase na svůj. Já to prostě považuji za zbytečnou hysterii rodičů. A rozhodně s ní nesouhlasím. Naše školství má problémy a to velké. propadáme se ve všech možných hodnoceních už roky, o to by se rodiče měli zajímat. A ne, jestli tam bude navíc pár ukrajinských dětí.

no to jsi odůvodnila krásně, školství má velké problémy, tak je to úplně jedno a může mít problémy ještě větší ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6208
12.4.22 17:37
@warita píše:
zajimave, co si z toho vypichnes.

Ano, je mi zle z tych znasilneni. Akoze nejake psychicke rozpolozenie vojakov, ktori to pachaju mi je s ohladom na to co sa deje jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
12.4.22 17:41
@Mkmkz píše:
Ano, je mi zle z tych znasilneni. Akoze nejake psychicke rozpolozenie vojakov, ktori to pachaju mi je s ohladom na to co sa deje jedno.

o tom jsem ja ale nemluvila, cili trochu mimo. To je jedno, klidne si zij dal v tom tvem omezenem vnimani sveta. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6208
12.4.22 17:43
@warita píše:
o tom jsem ja ale nemluvila, cili trochu mimo. To je jedno, klidne si zij dal v tom tvem omezenem vnimani sveta. :mavam:

Citim sa trocha dotknuto, ze som nepochopila. Tak mi to vysvetli, co si chcela povedat a com si hovorila. Lebo ano, vypichla som si z toho to svoje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5653
12.4.22 19:01
@bigl píše:
Já vím, akorát tehdy na to nekoukal celý svět on-line.

Přesně tak. Tenkrát to lidi takto nemohli sledovat. Jinak je to pořád stejné. Každá válka je takto příšerná a v každé se toto děje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1545
12.4.22 19:07

Další otřesná svědectví z Ukrajiny: Znásilnili ji. A pak podřízli hrdlo

https://www.seznamzpravy.cz/…hrdlo-198049

Ruští okupanti po sobě v Kyjevské oblasti nechali spálenou zemi, mrtvé. A také mnoho sexuálně napadených žen, které si prošly peklem. Jejich svědectví postupně zveřejňují novináři, kteří se v oblasti pohybují

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
12.4.22 19:16
@warita píše:
Americti vojaci v Japonsku znasilnovali i male holcicky.

Co se delo v Korei a Vietnamu, to radsi nechces vedet.

Ja myslim, ze to muze byt i stresova reakce. Konec koncu to je vyjimecna istuace, ti vojaci jsou vystaveni hroznemu stresu, kdyz jsou opravdu v nasazeni, jde jim doslova o zivot, umiraji jim kamaradi, vidi rozbombardovana a rozstrilena tela. A to si my v pohodlicku domova nedokazeme ani predstavit, jak to na cloveka muze pusobit. Nejsem psycholog, mam jenom velmi povrchni vedomosti o stresovem syndromu, ale myslim, ze neco takoveho tam bude. Znasilnovat znasilnovali vzdy vsechny vojska, nezavisle na jejich narodnosti. Nedelejme si iluze.

A ze se o tom vysilaji reportaze? Ale jiste, nejak se ten nazor prece utvaret musi.

POZOR! Ja netvrdim, ze se to nedeje, nesnazim se to ani bagatelizovat. Ja jenom poukazuju na to, ze to, co ti vojaci provadeji, se delo za kazde valky. Mate vubec predstavu, co provadeli ukrainsti odbojnici na polskem uzemi? Zkuste si to vygooglovat, ale pozor, at pak vecer usnete.

O znásilňování ve Vietnamu nic nevím. Vietkong delal zvěrstva svým lidem sám.

• Citovat
  • Upravit
75743
12.4.22 19:19
@Arboretka píše:
pár? Na pětisetčlennou školu je jich 100 navíc, na gympl jich je 60 navíc. Fakt pár? A nedomluví se skoro žádné z nich. Aktuálně nastoupilo 26 tisíc dětí s jazykovou bariérou. Ono to není pár. Jsou třídy, i u nás, kdy je to třeba třetina třídy, viz naše druhá A. Není to pár. A nejde o to, že jsou z Ukrajiny, ale o to, že se s nimi nedomluví. A že se u nich nepředpokládá ani, že se budou nějak zapojovat do výuky.

Naše Šestnáctka má na gymplu ve třídě 3 ukrajinská děcka, ale nijak si nestěžovala, že by rušila výuku. :think:
Já chápu, co vnímáš jako problém, ale pokud budeme vycházet ze Tvojí poslední věty, s největší pravděpodobností jde spíš o to, aby se ukrajinské děti neklackovaly po parcích, nenudily se a nevymejšlely blbosti.
Ve škole nasáknou jazyk víceméně samospádem, do jaké míry jejich přítomnost vyčerpává učitele, jako nepedagog nedokážu posoudit.
Jako - chápu, že je to komplikace na všechny strany, ale nenapadá mě, jak to řešit jinak a líp. :nevim: Možná pokusit se nalézt prostory, ukrajinské děti separovat (z čehož plyne, že mezi sebou budou mluvit ukrajinsky a nic je nebude nutit do snahy porozumět), platit ukrajinsky mluvícího pedagoga, nebo alespoň hlídače, a čekat, až se válka na Ukrajině přežene. Tedy na dobu neurčitou. :nevim:
Ideální řešení prostě nevidím, tohle není dobrá doba a na časy, kdy ústředním tuzemským tematem bylo financování Čapího hnízda, můžeme s dojetím v oku vzpomínat. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
12.4.22 19:33
@sirikit píše:
a nic je nebude nutit do snahy porozumět), platit ukrajinsky mluvícího pedagoga, nebo alespoň hlídače, a čekat, až se válka na Ukrajině přežene. Tedy na dobu neurčitou. :nevim:
Ideální řešení prostě nevidím, tohle není dobrá doba a na časy, kdy ústředním tuzemským tematem bylo financování Čapího hnízda, můžeme s dojetím v oku vzpomínat. :?

mm, ano

mmch, co mě zrovna dneska napadlo :think:…myslím že dost z těch dětí se vrátí i s maminkami domů, v mnoha případech jde o lidi kteří preferují vrátit se, jakmile to bude možné

no i tak nepovažuji za vyhozené peníze, investovat zrovna něco prostředků do jejich výuky, včetně výuky češtiny, ono v těch dětech nějaké základy zůstanou a za x let se to může zůročit, obchodní vztahy, podnikání, naši lidi budou chtít rozvíjet své podnikání tam, obráceně ty děti až dorostou mohou přijít pracovat či podnikat sem…vidím to jako bonus

a ano, chápu i konkrétní obavy někoho, kdo si říká " kam se ty děti vejdou do naší přeplněné školy"

zrovna ve zdejším regionu je fakt základka plná po okraj, v roce 2000 to vypadalo že bude zrušena, „nebyly děti“ a nyní není kam ty děti dávat, učí se různě v kumbálcích na půdě…třídy po 30 i více, taky se tam pak covid a spol. šířil jako požár, malé třídy, narvané dětmi

takže i tomu rozumím, když je někde regionálně / jako zde / plná škola, plná školka…nicméně myslím že výhody toho, naučit ty malé ukrajince základy češtiny převažují a budou převažovat v čase…i za 20…30 let

:think:

tohle se nám neztratí, jim taky ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová