Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Hezky vecer,
Prosim kdo se vyzna-uzna policie jako dukaz mnou porizene nahravky pri komunikaci s otcem, pochopitelne bez jeho souhlasu?Neco bylo predlozene k vyjadreni k soudu, nybrz tento dukaz byl zamitnut ze strany PZ otce prave kvuli duvodu ze jsem jej neupozornila.
Dle meho je to dulezite, ponevazd tam jde slyset nevhodne chovani otce pri predani a dale jsou tam narazky jak me stejne o dite pripravi! A to usiluje o svereni do sve pece, minimalne stridave.
Mockrat dekuji.
a bavíme se o trestním nebo civilním soudu? a policie to řeší z jakého důvodu?
Autor:
Policie to zatim neresi-premyslim zda by to k necemu vedlo.
Soud-o svereni nezletileho
Duvody-nevhodne chovani, zastrasovani, urazky…
Info jen z netu: některí soudci to právě u této problematiky uznávají. Občas je uzná i OSPOD, tam můžeš začít.
Otec dítětě bude mít asi psychickou poruchu z klastru B, řekni, že požaduješ pro Vás oba psychologický posudek (mrkni na ty poruchy a co má podle Tebe ex, oznám psychologovi).
@Anonymní píše:
Autor:
Policie to zatim neresi-premyslim zda by to k necemu vedlo.
Soud-o svereni nezletileho
Duvody-nevhodne chovani, zastrasovani, urazky…
Předně PZO nemá co zamítat důkazy, od připuštění důkazů je tu soud. Pokud důkaz odmítne, musí to odůvodnit. Pořízení audiozáznamu bez vědomí nahrávaného je legální k ochraně práv (myslím § 88 občana?), tedy při odůvodňování důkazů je třeba uvést, jaká práva měla nahrávka chránit (zde asi bych použila právo dítěte na ochranu před duševním násilím ze strany otce ve smyslu čl. 19 Úmluvy o právech dítěte), a co má důkaz prokazovat. Nemyslím si, že takto odůvodněný důkaz by opatrovnický soud odmítl, každopádně pak lze zkusit uplatnit v odvolacím řízení. Nicméně jsme v ČR, takže každý soudce v každém případě rozhoduje individuálně.
Ale mělo by to být něco skutečně zásadního, s prokázáním negativního vlivu na psychiku dítěte. To, že ti jen řekne, že bude chtít dítě do své péče, není takový případ.
Byla bych opatrná s používáním takových důkazů, skutečně jen v nejvyšší nouzi a při zásadní události (hrozba ublížením na zdraví, silný řev s vyvoláním pláče dítěte apod.).
@BeaL píše:
Info jen z netu: některí soudci to právě u této problematiky uznávají. Občas je uzná i OSPOD, tam můžeš začít.
Otec dítětě bude mít asi psychickou poruchu z klastru B, řekni, že požaduješ pro Vás oba psychologický posudek (mrkni na ty poruchy a co má podle Tebe ex, oznám psychologovi).
To bych fakt nedělala. Jednak laicky diagnostikovat se zpravidla obrátí proti ní, jednak znalci při opatrovnických znaleckých posudcích si málokdy troufnou konstatovat rovnou poruchu. To by muselo být naprosto zjevné. Nemají na to dost času a prostoru, aby tato diagnostika byla spolehlivá, zejména pro psychiatrické diagnózy, takže se v posudku spíše dočká nějakého alibistického vyjádření.
@KovaJana píše:
To bych fakt nedělala. Jednak laicky diagnostikovat se zpravidla obrátí proti ní, jednak znalci při opatrovnických znaleckých posudcích si málokdy troufnou konstatovat rovnou poruchu. To by muselo být naprosto zjevné. Nemají na to dost času a prostoru, aby tato diagnostika byla spolehlivá, zejména pro psychiatrické diagnózy, takže se v posudku spíše dočká nějakého alibistického vyjádření.
Tak ono to zjevné není, za zdmi bytu se dějí věci… A že diagnostikování potřebuje čas, je jasné.
Já jsem zakladatelce poradila jen to, co vím z netu. A že to vím, je „díky“ mé matce, narcistce. Abych se vypořádala s následky, musela jsem „studovat“ o té psych. poruše na netu. Některí soudci při soudu o děti ji berou v potaz, jiní ne, stejně tak nahrávky. Jen to jsem zakladatelce sdělila - víc nevím.
Hezky vecer,
Prosim kdo se vyzna-uzna policie jako dukaz mnou porizene nahravky pri komunikaci s otcem, pochopitelne bez jeho souhlasu?
Neco bylo predlozene k vyjadreni k soudu, nybrz tento dukaz byl zamitnut ze strany PZ otce prave kvuli duvodu ze jsem jej neupozornila.
Dle meho je to dulezite, ponevazd tam jde slyset nevhodne chovani otce pri predani a dale jsou tam narazky jak me stejne o dite pripravi! A to usiluje o svereni do sve pece, minimalne stridave.
Mockrat dekuji.