V čem je výhoda montessori školek?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30991
10.10.20 15:14

Za me je nejvetsi stesti, kdyz clovek narazi na dobrou vzdelavaci instituci v miste bydliste. Nase dite si treba prosadilo obecni skolku a ac bylo na zacatku oproti lonske s malym kolektivem jak Alenka v říši divů, tak si postupne zvyka. A ten benefit, ze odpoledne na hristi/o vikendu si hraje s kamarady ze školky, je obrovsky. A vzdy je to o konkretni ucitelce, jeji zapalenosti, jak ma rada deti. Osobne nemam problem s tim, ze ve skolce je neco jinak, nez doma, viz. ta mensi samoobsluha, otevreny jogurt apod, umim to doplnit nasim pristupem, aktivitami. Takze pokud je ti, zakladatelko, lito skolneho, tak vyber dobrou obecni skolku a monte aktivity/ pristup delej doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
10.10.20 18:41
@Adrasteia píše:
Tohle všechno se běžně dělalo v normální školce, do které chodil můj syn.

Tak to jsi měla super - pokud ti to teda vyhovovalo. V naší obecní školce se tohle moc neděje. Rodiče, které tam dávají své děti, chtějí většinou něco jiného a školka to reflektuje. Rodiče, kterým to školka nevyhovuje, dávají děti jinam. Nebo je tam dají a mlčí, protože je nich menšina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.10.20 18:56

@Hlaholice Ale o tom to je, najit si skolku, ktera tobe a diteti vyhovuje. Jedno jak se jmenuje nebo kolik za ni platis.
Jednou jsem tu napsala, ze triletaci pod dohledem ucitelky krajely ostrym nozem ovoce do toho salatu. Byla tu skupinka matek, co mela uplne hystericke reakce, jak je to nebezpecne a od ucitelek nezodpovedne. Nekomu vadi, ze pancelka po Pepickovi chce, aby si nazul ty boty sam a on je chudak ve stresu, jina maminka to kvituje. „Zajete“ deti u nas ve skolce chodi na zachod samy, dokonce i ze zahrady, pravidlem jen je, ze musi ucitelku informovat, aby vedela, kde jsou. Zase najdes nekoho, komu se to nebude libit, protoze co kdyz cestou zakopne nebo uklouzne v umyvarce…
Nedavno pripravovali zahony a sazeli kytky, byli krasne zabahneni.

Jen pro zajimavost, o co stoji rodice v te vasi skolce, ze uvazujes o alternativni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
628
10.10.20 19:38

@jendazeskolky v soukromé mají pečující osoby většinou o dost míň než učitelky ve státní. Rozdíl je třeba i 10 tisíc na platu, dále tam nemají další benefity jako třeba 40 dnů dovolené, ale třeba jen 25. Výhodou může být menší počet dětí na učitelku..@Niemeyer do soukromé bych dítě nedala ani zadarmo, určitě se taky najdou i fajn školky, kde bych to provozovateli věřila, že je školka zřízená z lásky k dětem, ale těch bude jak šafránu. Jinak Montessori přístup by měl být k vedení dítěte k samostatnosti, hodně se dbá na individuální přístup, učitel není učitel, ale rovnocenný partner, který provádí dítě…koukni se na film Maria Montessori, tam jde vidět, jak to tato paní doktorka myslela, chtěla tímto přístupem naučit chudé děti z odloučených lokalit slušnému chování, estetice, čtení, psaní atd. ale dnes je to zejména pro děti z „lepších“ rodin, je to celé úplně přetočené.. a je mi z toho smutno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
10.10.20 20:03

@Online Maria Montessori původně byla placená za vedení zašívarny pro chudé e deti, které se toulaly po ctvrti a nicily majetek 8) Platil to myslim majitel místního domu/domů. Ona se přitom rozhodla, ze se pokusi je jednak trochu zabavit, jednak naucit starat se o sebe, protože rodiče (a sourozenci, co byli dost stáří) celý dny makali. Cteni a psani zaradila pozdeji na vlastní zadost detí, protoze sama mela za to, že to nepotřebují. A na bohaté deti to rozšířila sama, když se trochu proslavila. Napsala a uvedla celou serii přednášek o rozvoji detske duše, protože bohaté deti byly podle ni vetsi ubozatka, nez ty chude - cele dny zavřené ve vlastním pokoji, s nevhodnymi hrackami apod. (proti tem chudym, ktere travily dost casu v kolektivu a s rodinou, uz jen kvuli nedostatku prostoru a bez hotovych hraček pestovaly kreatiivitu vymyslenim zabavy, byť nekdy zničující) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4655
10.10.20 22:49
@Svistice píše:
@Hlaholice Ale o tom to je, najit si skolku, ktera tobe a diteti vyhovuje. Jedno jak se jmenuje nebo kolik za ni platis.
Jednou jsem tu napsala, ze triletaci pod dohledem ucitelky krajely ostrym nozem ovoce do toho salatu. Byla tu skupinka matek, co mela uplne hystericke reakce, jak je to nebezpecne a od ucitelek nezodpovedne. Nekomu vadi, ze pancelka po Pepickovi chce, aby si nazul ty boty sam a on je chudak ve stresu, jina maminka to kvituje. „Zajete“ deti u nas ve skolce chodi na zachod samy, dokonce i ze zahrady, pravidlem jen je, ze musi ucitelku informovat, aby vedela, kde jsou. Zase najdes nekoho, komu se to nebude libit, protoze co kdyz cestou zakopne nebo uklouzne v umyvarce…
Nedavno pripravovali zahony a sazeli kytky, byli krasne zabahneni.Jen pro zajimavost, o co stoji rodice v te vasi skolce, ze uvazujes o alternativni?

já vůbec neuvažuju, ale švagrová jak jsem se dozvěděla dává své rok a půl staré dítě do nějaké montessorri miniškolky. Tak mě to zajímalo.
Přijde mi to zbytečný, ale uplně rozumím tomu naplňujícímu pocitu, že máš všestranně rozvinutýho skorodvouleťáka :lol: v době covidu…no nic ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
11.10.20 00:30
@Svistice píše:
Nedavno pripravovali zahony a sazeli kytky, byli krasne zabahneni.Jen pro zajimavost, o co stoji rodice v te vasi skolce, ze uvazujes o alternativni?

Však já to tak beru, že jde o to si najít školku, která dítěti a rodičům vyhovuje (ať už programem nebo třeba dobou otevření školky). Jen mi přišlo, že uživatelka, na kterou jsem reagovala, to bere jako samozřejmost, že jde zmiňované sehnat i ve veřejné školce. Ale samozřejmost to není, protože takové školky sice jsou, ale bohužel ne všude, a pokud teda člověk něco takového chce, tak musí sáhnout po soukromé MŠ. Ke tvému dotazu. U nás ve školce to chodí tak, že děti moc k samostatnosti vedené nejsou. Vrchol samostatnosti je asi to, že si dítě odnese plastový hrníček ze stolku na pojízdný vozík. Učitelky některé děti třeba i krmí (nejsou hendikepované a nejmladšímu dítěti ve školce je tři a půl). Moc se nechodí ven, sice je kolem hodně přírody, ale děti chodí v zásadě jen uvnitř vesnice po chodníku a nejdou třeba do lesa nebo na louku. Třída pro mladší děti mi přijde v zásadě spíš jako třída v jeslích, A co se týče třeba výtvarných aktivit, tak jen samá práce s papírem - žádný jiný materiál. Myslím, že v té třídě pro mladší děti se snad ani nepoužívají nůžky. Dle paní učitelky je to tak nastavené hodně podle schopností dětí a požadavku rodičů. Čemuž docela i věřím dle toho, co kolikrát vidím kolem sebe. Jsou tu samozřejmě i rodiče s jiným přístupem, ale jejich děti zase chodí nebo budou chodit jinam. Nebo to tolerují a jsou rádi, že je školka blízko domova, skoro zdarma a učitelky jsou hodné. Mně se líbí to, jak to chodí u vás ve školce. Ale i chápu, že někomu to vadí a má strach. Ale mám takový pocit, že syn by v té naší školce docela trpěl, ale třeba se pletu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí