Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Chystám a připravuji si výbavičku.
Dostala jsem peřinku, polštářek, povlečení i zavinovačku.
Mou otázkou je na čem, nebo v čem (nemluvím o oblečení) bude/může kojenec spinkat v postýlce?
Tuším, že je dobrá ta zavinovačka, že se v ní miminkům dobře spinká.
A ptám se, stačí miminko zavinout do zavinovačky a položit do postýlky na holou matraci povléknutou prostěradlem?
Spací pytel je asi ještě brzy na novorozeně?
A co s tou peřinkou a polštářkem? Je mi naprosto jasné, že novorozenec nemůže mít pod hlavičkou polštářek, stačí jen plínku.
A že se nemůže přikrýt tou peřinkou, mohlo by se pod ní udusit.
Ta peřinka i polštářek mi přijdou jako nevhodný dárek pro novorozeně, nebo co myslíte?
![]()
V jakém věku dítěte nejdříve tu peřinku s polštářkem využiji?
Nebo mám něčím to miminko v postýlce přikrýt? A čím? Tetra osuškou? Fleecovou dekou? ![]()
Pro vás zkušené, se může zdát být můj dotaz směšný, možná i k smíchu, ale já jako prvorodička to beru vážně a potřebuji to vědět a opravdu bych byla ráda, kdybyste mi poradily co a jak ![]()
Já neporadím, ale ráda si přečtu odpovědi, protože taky vůbec nevím, jak miminko spinká, aby to bylo bezpečné… ![]()
První spal pod peřinkou od 4 měsíců, druhý od narození.
Spali v nějakém druhu zavinutí (rychlozavinka, klasická zavinka, merino zavinovačka, tetraplína, flísová dečka, záleželo na počasí), pod hlavou v tom zavinutí plína. Na matraci s prostěradlem. Pokudvmi přišlo chladněji a dítě zrovna spalo, přehodila jsem přes něj třeba ještě flísovou dečku, dětskou peřinku, plínku, záleželo na míře ochlazení
Asi takhle, malá spala až do patnáctého měsíce u mě v posteli. Jen tak, zavinovačku nesnášela. Teď už spí ve své, ráno přelézá ke mě. Malou deku nesnáší, občas si vleze pod mojí, ale spíš vyjímečně, prostě je nerada přikrytá.
Tak to bylo u nás a k otázce. Je dobrý pod prostěradlo dát něco aby se nezničila matrace, kdyby protekla plena nebo hodně blindila. Jinak zezačátku zavinovačka, tak od půl roka (záleží na dítěti) pytel a až tak od roka a půl až dvou deku a polštář. Ale fakt záleží na dítěti, některý se přikrývají rádi a ani se moc nemelou. Já mám cestovatele..
Do postýlky jsem dávala v zavinovačce. Jak píšeš - na matraci nepropustnou podložku, prostěradlo, na to mimčo v zavince. Spací pytel jsme začali používat v době, kdy mimčo vyrostlo ze zavinovačky, do té doby v ní spalo. Přikrývám tenkou fleecovou dekou.
Polštář a peřinku si zatím schovej, já ji ani nepotřebovala. Děti spaly ve spacím pytli a pak šli rovnou do velké postele s přikrývkou ve velikosti pro dospělé (od 2,5-3roky).
Jinak polštářek nejdřív v roce ![]()
@zvědavá borůvka Syn je loňské říjňátko a jako novorozeně spinkal v zavinovčce a když se mi zdálo, že mu není teplo, tak jsme přes něj dala ještě deku - flísku, nebo povlečenou peřinku - dolní okraj byl zastrkaný pod matraci a on přikrytý jen tak nějak k pasu.
Pokud má dítě i ručičky v zavince, tak se nemusíš bát, že by se pod peřinou udusilo - novorozeně necestuje po postýlce, maximálně otočí hlavou ![]()
Syn byl zavinovačkový (pozor, některé děti jí od začátku nesnesou!) a byl v ní asi do 7 měsíců. Pak putoval do spacáku ![]()
Moje obě vyžadovali pevné zavinutí, takže: matrace povlečení prostěradlem, na ní miminko v zavince přikryté španělskou dekou. Polštářek dát klidně můžeš, ty v dětských soupravách jsou skoro placaté, nebublíží.
Záleží na miminku, některé zaivnování nesnese. A spací pytel jsme my nevyužily. Prostě uvidíš ![]()
No, naše děti spaly na polstari od narozeni, kluci na normálním macatem, dcera na plnenem kulickami. Vesly se tam cele a v doliku spaly nejlépe (když už někdy spaly). Pres to jsem prikryla právě tou dekou ze sady do postylky nebo rychlozavinovackou.
Kiedroňová vyloženě doporučuje péřový polštářek. Dítko tam zapadne, tak že je prakticky na rovině a hlavička mu nepadá na bok a dává mu to pocit bezpečí a pohodlí.
Tak my máme na matraci nepropustnou podložku, prostěradlo. Malá spinká v tenké rychlozavinovačce a pod peřinkou. Polštářek má za zády a je o něj v podstatě opřená, protože je tak trochu poblionek, takže leží na boku. Přez den někdy spinká bez zavinovačky, jen pod peřinkou…
Všem vám moc děkuji holky ![]()
Tu peřinku a polštářek si schovám na potom a budu používat tu zavinovačku, případně přikryji dekou.
Nejspíš pak koupím i ten spací pytel.
@zvědavá borůvka
Oba mí novorozenci spali na prostěradle pod peřinou hned vedle mě v posteli, zavinka je přestala bavit pár dní po porodu, takže už z porodnice doma jsme byli bez ní. Na bříšku spali zhruba po měsíci od porodu. Poprvé se začali dusit někdy kolem čtvrtého měsíce (tedy jeden), kdy měl několikatýdenní obbobí, kdy usnul jedině s plínou přes obličej, nebo kompletně celý zavrtaný pod peřinou. Díky tomu mohu zodpovědně prohlásit, že když se mimi dusí, tak to není tak, že z ničehonic přestane dýchat, a kdyby nebyl monitor dechu, tak je kaputo.. Začne s sebou mrskat a chrčet stejně jako dospělý, když bojuje o vzduch, takže je to zcela nepřehlédnutelné a dá se okamžitě zareagovat - to jen čistě proto, abyste se nebály (i když pevně věřím, že ta vaše mimi takové alotrie dělat nebudou, mě to stálo prvních pár dní docela nervy, než jsem si na to zvykla).
No a k těm dotazům, s vědomím, že každé mimi je individuální osobnost už od narození, takže každé je fakt jiné..
To, zda je mimi zima, poznáte podle toho, že má studené nohy i pod ponožkama, nebo studený obličej. Studené ruce má totiž do určitého věku snad každé mímo pořád
Osobně jsem to řešila ponožkami přes ruce (byly delší než rukavičky a štíhlejší, takže narozdíl od rukavic přes noc vydržely, navíc lépe hřály). Takže to, zda máte dát zavinku i s dekou nebo bez, záleží na tom, co bude mít dítě na sobě a na dalších okolnostech - hlídejte obličej. Upřímně, spíš se podaří ho přehřát (propocená záda, horká hlavička) než podchladit ![]()
A když už dojde na spaní pod pokrývkou, tak jsem spíš pro peřinku než pro deku, protože deka lépe splývá, takže se v ní i lépe dusí.. Peřina přeci jenom tu hlavičku tak dobře neobepne..
A pro uklidnění - mimi prvních pár týdnů až měsíců spávají klidně, neumí se přetáčet, takže tak, jak je před usnutím zabalíte, tak je i při vstávání najdete ![]()
Polštářek a přeloženou peřinku bych, dokud ji nebudu potřebovat, dala pod horní část matrace, aby mimi spalo v lehce zvýšené poloze pro případ nočního ublinknutí a tak - aby se třeba nedusilo zvratky, aby se mu lépe odříhávalo i to, co nezvládnete po dokojení, pro eliminaci refluxu.. Prostě zvýšená poloha je docela dobrá věc.
Tolik za mě.
@zvědavá borůvka
Vlastně ne, ještě - první mimi nesnáší zakrytí, i v zimě spí nahaté a nepřikryté, druhé zase miluje teplo, takže pyžamko a pod peřinou nejlépe i v létě ![]()
@zvědavá borůvka píše:
Všem vám moc děkuji holky
Tu peřinku a polštářek si schovám na potom a budu používat tu zavinovačku, případně přikryji dekou.
Nejspíš pak koupím i ten spací pytel.
Ještě počkej jaké bude tvoje miminko.Moje děti zavinovačku svorně nenáviděly. ![]()
Nechám se překvapit jaká bude, už se na ni těším. Ještě měsíc a bude venku ![]()