V jakých finančních produktech máte rezervu pro výpadek příjmu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
V jakých finančních produktech máte rezervu pro výpadek příjmu?
Myslím tím těch cca 3-6 měsíčních výdajů, kdyby nemoc nebo cokoli. Jiná varianta než spořák?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak pokud už je to na více, než ten měsíc, tak jdou různé termínované vklady, nemovitostní fondy, něco mám na chytré rezervě u hypotéky ( to jsem tedy ted zrušila, protože hypotéční sazbu mám hluboko pod úročením u uplně běžného spořáku
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
@Eliška Krom sporáku investiční fondy. V nejhorším stavebko.
stavebko je neflexibilní, nemluvě o ztrátě bonusů při předčasném vybrání.
TV mají tak nízké úročení, že ve srovnání se spořákama je to skoro jedno. S IF nemám zkušenost, ale to je už trochu rizikové, pro tenhle účel, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eliška píše:
stavebko je neflexibilní, nemluvě o ztrátě bonusů při předčasném vybrání.TV mají tak nízké úročení, že ve srovnání se spořákama je to skoro jedno. S IF nemám zkušenost, ale to je už trochu rizikové, pro tenhle účel, ne?
JaT na rok 4%. Zázrak to není, ale více, než 2,5-3ˇ% na většině spořáků
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eliška Tak samozřejmě, že tam nějaká fluktuace je, záleží, jak rizikové fondy máš v portfoliu.
A peníze je ideální mít rozlozene do různých produktů s různou likviditou a různou mírou rizika, ono třeba to stavebko můžeš mít klidně 10 let staré…
Ono je celkem blbost mít třeba 300 000 na jednom sporáku, kdy byl úrok 0.2 a nad 150 tisíc jen 0.01.
Taky záleží na měsícnim příjmu.
Další věc je, že úplně bez koruny ze dne na den člověk nezůstává, takže pokud nastává rizikova situace, může flexibilně i snížit výdejovou stránku rozpoctu.
Na některé typy výpadku prijmu se lze pojistit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice souhlas, budu muset promyslet to rozdělení, stavebko končí za 3 roky, spořák je samozřejmost a něco pro mezidobí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eliška píše:
@Lama Lama 4 % má až na 2 roky.
Tak 3,95 na rok, sorry ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
Tak 3,95 na rok, sorry
já vidím 3,75, ale je fakt, že to není extra rozdíl ![]()
Víš co, Creditas spořák má 3,6, tak to už fakt vyjde nastejno, tak jsem to myslela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eliška píše:
já vidím 3,75, ale je fakt, že to není extra rozdíl
já to založila ve středu na 3, 95 ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono je hlavně důležité mít rozložené finance tak, abys vždycky měla kam sáhnout. Takže zlatá rezerva na sporáku, jde tam sáhnout hned, druhá rezerva akcie, lze prodat cca do 14 dnů-rozhodne nemůžeš mít jen jeden druh, třetí možnost podílové fondy, lze vybrat do 3 měsícu, pak stavebko, tam mám puk roku beze ztrát
takže kdyby se něco zbláznilo, jdu takhle postupně. Poslední možnost je pro mě investiční zlato, ale to je třeba sledovat cenu, takže tam si dávám vždy tak rok, než na to sáhnu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eliška píše:
@Svistice souhlas, budu muset promyslet to rozdělení, stavebko končí za 3 roky, spořák je samozřejmost a něco pro mezidobí.
Tak mi máme z tohoto důvodu ta stavebka zakládána v různých letech na různé členy rodiny, s maximálními částkami bez poplatku, zároveň již za bezdetna jsem zakládala první fondy, takže 3 roky (aby se odprodej nedanil) už mám taky za sebou. Fondů máme taky povícero i u různých spolecnosti.
Pokud lze, tak pojistky na úraz, dlouhodobou nemoc, invaliditu, pobyt v nemocnici. I když tam to ne vždy lze, já sama jsem třeba pojistitelna v podstatě jen na úraz a věci s ním spojené.
Občas nabízeli banky zajímavou akci na vklad i knížky, což je též spořicí produkt.
A pak samozřejmě pojistka nemovitosti, domácnosti. Ale to nekryje výpadek příjmů, ale zivelnou katastrofu, aby se rodina nedostala do úplně existenční katastrofy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
já to založila ve středu na 3, 95
tak to jsi dobrá
Koukala jsem na web JT, nevím, třeba to záleží ještě na něčem dalším.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit