V jednom prsu méně mléka

9.2.11 15:12

V jednom prsu méně mléka

Potřebovala bych poradit, mám přes 2,5 měsíce starou holčičku a od porodnice plně kojím :dance: , ale právě již od porodnice mám v pravém prsu méně mléka :-? i se mi méně nalívá :-( a pomalu to začíná být markatní :zed: , že musím po kojení s pravého prsu dát malou dokojit ještě z levého :zed: … na internetu jsem si našla, že mám co nejvíc se snažit rozkojit to pravé, začala jsem již i pravidelně z pravého odstříkavát, ale zatím nevidím zlepšení :nevim: … naopak malá už po 5ti minutách fňuká, že tam má málo mlíka. :think:
Děkuju za rady :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
rozmary
9.2.11 15:20

Mám to taky,tak to si počkám na odpovědi 8-o,malé jsou už 4,5 měsíce

• Citovat
  • Upravit
1039
9.2.11 15:39

Ahoj,neporadím ale já bojuji s tímhle už podruhé.
Prvního syna jsem kojila 19měsícůjen z pravého prsa.V levém se mi mléko skoro hned ztratilo.
Před 5ti měsíci se narodil druhý syn.Do porodnice jsem jela vyzbrojená el.odsávačkou medelou s tím,že tentokrát se rozkojíme z levého prsa ale ouvej…po 2měsících jsem to vzdala.Byloto jen trápení, mlý po půlhodině plakal hlady.
Kojím jen z levého, zatím stíhá.Šimonek vydrží v 5ti měsících 6-7hodin bez jídla, váží 9kilo a měří 66cm.Prospívá nádherně.Jen to léto a upnutá trička mě děsí.Vážím 50kilo, jedno prso mám jedničku a druhé trojku - čtyřku podle nalití…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17925
9.2.11 16:05

Důvodem může být více věcí - na jedné straně může být méně vyvinutá mléčná žláza (s tímto problémem nenaděláte nic), nebo může být na bradavce méně vývodů, pak to hůř teče, následně se miminko tomu prsu může bránit, vedle to teče líp, a tedy menší zájem o daný prs může způsobit pokles tvorby v něm, nebo mléčné kanálky v daném prsu mají dispozice k retencím a případně následným zánětům, které mohou v těžších nebo opakovaných případech způsobit ztrátü nebo omezení tvorby mléka na dané straně.
Asi jediným řešením pro druhé dvě situace je dostatečné dráždění nervových zakočení, tj, dostatečné přikládání na danou stranu. V případě, že se miminku tomu prsu brání, lze vyzkoušet více poloh, přikládat nejdříve k „lepšímu“ prsu a ve chvíli, kdy začne let down efekt (mléko se spustí i z druhého), přehodit miminko k „horšímu“. Pak lze dokojit z prvního, je-li třeba, a případně to „horší“ doodstříkat, doodsát. Také v noci pije miminko instinktivněji a někdy se „horšímu“ prsu méně brání.

Jinak odkojit se dá miminko i na jednom prsu (viz dvojčata).

I já jsem měla jednu stranu lepší a jednu horší a bylo to také vidět na velikosti :wink: Dočasně lze řešit vycpáním podprsenky, pokud se odstavuje postupně a obě stejným tempem, pak se většinou velikost časem srovná, jinak asi řešit jedině plastikou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
9.2.11 17:36

Já skoro od narození až do tří let kojim jen z jednoho prsa,teda kojila sem.v druhém sem přestala mít brzo mléko proto že ho malej odmítal.Nevidim v tom nejmenší problém.Prso se přispusobí a ted pul roku po kojení se i velikost srovnala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1039
10.2.11 12:26

Při prvním synovi jsem taky měla strach, že budu muset na plastiku Ale brzy po odstavení se to srovnalo a prsa byla stejná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.2.11 09:42

holky děkuju moc za radu..zkusila jsem jak radila Eliška nejprve dát malé sát z toho dobrýho a pak když se rozkojí je vystřídat a do toho odstřikuju a dnes začínám zjišťovat,že pravé se začalo nalévat jako to levé a do toho pravé po kojení ještě úplně odstříkám..tak snad to zmáknem…děkuju za podporu a za rady a zkušenosti :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
668
11.2.11 23:09

Měla jsme stejný problém, kolem 3tihoměsíce. Malou jsme přikladala tak, že jsem během jednoho kojení střidala prsa: první to kde bylo málo, jak už ji začalo nas,nasírat tak jsem ji přešoupla na větší a pak jsme se vratili k tomu slabšímu. Celé jsem to podpořila odsavačkou a během cca týdne se to výrazně upravilo. Pořád je trosku rozdíl (nerozděluji prsa na pravé a levé, ale na větší a menší),ale malé to už nějak znatelně nevadí a kojíme klasicky každe kojo z jednoho. Takže přeju pevné nervy a nevzdávat to … jde to!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1664
23.1.17 15:27

Pravé prso větší než levé

Ahoj holky, oživuju dikuzi. Mám doma dvoutýdenní holčičku a plně kojím. Mám problém s levým prsem, na kterém mám citlivější bradavku, která mi co chvilku popraská, tak jsem z tohohle prsa jenom odsávala, jakmile se vždycky trochu bradavka uzdravila, tak jsem nechala malou přisát. Teď poslední dva dny odsávám z obou, protože jsem zjistila, že pravé mi třeba dá 120ml a z levého sotva vyždímu 40ml. 8o A začla jsem si všímat, že pravé se mi začalo trochu více zvětšovat. Začala jsem tedy dneska kojit z toho levého, a až pak přehodím na dopití na to lepší prso, když už vidím, že v levém už nic není. Ale zajímalo by mě, jestli z toho dobrého prsa pak ještě zbytek odstříkat, když už je malá dostatečně napitá a já cítím, že mi tam ještě něco zbylo? :think: Levé mi vycucá celé :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2675
23.1.17 15:30

Ja bych za sebe pordila homeopatika ricinus communis 5ch, zachranily mi kojeni :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
23.1.17 15:36

@Amlugiel Odstříkat pravé jen v případě, že bolí, v takovém případě odstříkat do úlevy. Laktace by se měla sama spravit během pár dní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
23.1.17 16:47

@Amlugiel A já bych to teda odsávala, když cítíš, že je pravé dost plné. Protože já jsem to měla se starším synem podobně, jen opačná prsa - rozpraskaná bradavka, prso jsem pár dní jen odsávala, pak v něm nic moc nebylo. Na zvýšení laktace jsem zkusila snad všechno, ale pořád to stálo především na tom, že se na to bolavé prso dal malý přiložit párkrát a to se mi bolestí kroutily palce u nohou. Všechny rady, které měly zabrat za pár dní, max do týdne, jsem praktikovala 14 dní. Pak jsem rezignovala, protože jsem byla už chodící mrtvola, prso odsávala a dávala lahvičkou na dopití. Jenže tímhle způsobem jsme brzy byli bez mléka úplně, to druhé prso poptávku nepokrylo. Najeli jsme pak na UM. Malej byl konečně napitej a já bez bolestí. Tehdy pro mě relativně dobrý konec.
Se druhým synem jsem byla smířená, že když to nepůjde, dám UM a nebudu se tak trápit. Syn je mnohem lepší savec a mnohem trpělivější, takže v klidu čeká, až se mléko spustí. A bradavky jsou mnohem lepší, asi už po prvním neúspěchu pochopily, co je jejich životním posláním ;) Syn má 6M a je zatím plně kojený.
O úpravě latace dle potřeb dítěte - mám pocit, že to prsa nepochopily dodnes, někdy jsou nalitý, někdy prázdno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová