Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zdravím maminy ![]()
moc by mě zajímalo, jestli připouštíte teplejší vodu, když víte, že se bude mimčo ráchat dlouho? ve vaně stráví s taťkou třeba 20 min a voda má většinou 39 st. nemůže to miminku nějak uškodit? ![]()
Podle mě nemůže, my mu taky dáváme teplejší a on si řekne, když se mu teplota nelíbí ![]()
he, tak my nasho asi tyrame, davame mu 33-34 stupnovu vodu. ale na druhu stranu je vo vani sam a len okolo 10 minut ![]()
ale suhlasim s nazorom, ze keby mu bolo horuco, ci zima, takby sa dieta ozvalo ![]()
nemám na vodu teploměr, zkouším rukou. pokud by se koupal dlouho, tak bych asi vodu po nějaké době zkontrolovala a případně přidala teplou
My napouštíme vodu tak kolem 38-39 stupňů a malému se ve vodě líbí. Když se mi zdá studená, připouštím teplou.
Oboum dětem jsem jako miminkům dávala vodu malinko teplejší než 37°C, obzvlášť Mája je typická ženská a čím teplejší, tím lepší
Teď mám baterii nastavenou tak na 34°C a prskaj, že je to horký
Teplou nedopouštím, to bych je z vany nedostala už vůbec.
A jestli teplá voda škodí miminkům, nevím. Každopádně v termálech jsem všude viděla vyvěšené cedulky, že lidé s nemocným srdcem a miminka nemají zůstávat ve vodě dýl než - a teď nevím tu dobu, bylo to kolem čtvrt hodiny (10 nebo 20 minut
).
V tvém případě bych se nebála. Předpokládám, že voda ve vaně nemá po celé koupání konstantní teplotu a dítě v ní není celou dobu po krk.
Dřív jsem to měřila na těch 37 stupnů. Tak zhruba od roka se mi kluk koupe ve velké vaně a teplotu vody zkouším jenom rukou. Když se tam cachtá déle, tak to má kolikrát i studenější.
Koupeme na 37 stupňů. Od té doby, co se syn koupe ve velké vaně, tak se tam ráchá delší dobu než ve vaničce a ta voda samozřejmě chladne. Nedopouštíme, hodně teplá nebo horká voda mu nedělá dobře a řve, při chladnější je spokojený - asi to má po tátovi. Já na sebe ve sprše liju div ne vařící a přítelova je pro mě ledárna.
Myslím, že kdyby dítě nebylo spokojené, tak se ozve - jak už tady zaznělo.
soldi píše:
he, tak my nasho asi tyrame, davame mu 33-34 stupnovu vodu. ale na druhu stranu je vo vani sam a len okolo 10 minut
ale suhlasim s nazorom, ze keby mu bolo horuco, ci zima, takby sa dieta ozvalo
Soldi, my kvuli plavani davali i 32… a zatim teda zije ![]()
náš Vašík je teplomil, vodu mu napouštíme kolem 37-40°C a behem koupání musíme dopouštět teplou a udržovat těch 38 a víc jinak se mu tam nelíbí…
![]()
Já se snažím dávat takovou vlažnou, aby se otužoval. Ale neměřím. Sama miluju horkou, ale syna chci spíš zvykat na chladnější, myslím, že je to zdravější.
my koupeme takl od 40 výš, má radši teplejší a hodně vody, poznala jsem to podle toho když sem dávala předpisových 37 stupňů a málo vody tak pokaždý řval jak tur, a teď se tak rád cáchá!!
můj honzík taky radši teplejší, zkoušeli sme postupně přidávat, páč pořád řval a klepal se zimou a teď jsme na 39-40 a je spokojenej jak želva ![]()
Anielkha píše:soldi píše:Soldi, my kvuli plavani davali i 32… a zatim teda zije
he, tak my nasho asi tyrame, davame mu 33-34 stupnovu vodu. ale na druhu stranu je vo vani sam a len okolo 10 minut
ale suhlasim s nazorom, ze keby mu bolo horuco, ci zima, takby sa dieta ozvalo
Taky. Střáídám, někdy 30, jindy teplou, neměřim. Teplou nedopouštím ani jednomu.