V osmi měsících nesedí

444
14.9.11 10:26

V osmi měsících nesedí

Ahoj holky. Vím, že toto téma se objevuje i v jiných diskuzích, ale nedá mi to, protože jsem z toho jelen.
Tomášek se narodil 9.1.2011 a je mu 8 měsíců a skoro týden. Od 4 měsíců jsme chodili cvičit Vojtovku kvůli mírné hypotonii - měl ochablé zádové svaly a moc nepásl koníčky. Před měsícem jsme byli na kontrole u neurologa a cvičit již prý nemusíme, že se to hodně zlepšilo. Syn se jinak přetáčí bez problémů. Plazí se, péruje na kolínkách, zkouší lézt, ale to mu zatím nejde - hned se rozplácne. Jen to sezení ne a ne. Všude čtu, že dítě se má nejdřív plazit, pak lézt a z toho lezení, že si sedne.
Dnes jsme byli v poradně u doktorky a ta se mě ptala, zda už sedí a zkoušela ho přitahovat do sedu. Jenže malej samozřejmě nesedí. Jen s oporou (ale to samozřejmě nedělám často, vím že se nemá posazovat) nebo když je v autosedačce, tak se přitáhne dopředu. Ale říkala, že když jsem v péči neurologa, tak ten to určitě nezanedbá. Tak jsem z toho trošku ,,jelen", protože když ještě neleze, jak si tedy může sednout? Příští týden jdeme zase k neurologovi, tak jsem zvědavá, co nám řekne. Hrozně se toho bojím, protože už s malým nechci zase znova cvičit. Je to děs! Co si o tom myslíte? Jak Vám děti seděli? Díky za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101567
14.9.11 10:30

Buď v klidu, nás se taky doktorka vždy ptá a zkouší to přitažení do sedu, ale ono se tím zkouší myslím svalové napětí a zda nezaklání hlavičku, či tak něco.
Jinak malému je 11 měsíců a zatím stále nesedí, lézt začal někde na přelomu 9 a 10 měsíců, teď už si stoupá a tedy z kleku si sedne na paty, ale klasicky ještě nesedí a myslím, že do roka ani sedět nebude.

PS: jo a na cvičení jsme nechodili, sice vše dělal později, ale svalové napětí OK… prostě je líný :mrgreen:

Příspěvek upraven 14.09.11 v 10:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
14.9.11 10:31

Ahoj!

Vůbec se nestresuj doktorkou.
Opravdu si dítě správně sedá až se naučí lézt a z té pozice na kolínkách si sedne.

Můj nejml. syn začal lézt po kolínkách až v roce (do té doby se jen plazil a i to začal pozdě) a poprvé se posadil až pár dní po tom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
14.9.11 10:40

Naše malá si sedla zároveň jak začala lézt v 8,5 měsících, a to na patách, klasicky někdy později, to už nevím. Možná se doktorka ptala jen orientačně. Pokud už začíná lézt, tak je to šikulka a vůbec se nemusíš bát, že by něco bylo v nepořádku :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
14.9.11 10:46

Dcera si sedla cca pred 14 dny a ma 11m! Doktorka rekla, ze je trochu motoricky pozadu, ale ze se to resit nemusi, takze v klidu… urcite je to v pohode… a co vidim, urcite nebyla jedina.. Ma jeste spoustu casu!

• Citovat
  • Upravit
sterezie
14.9.11 10:46

nedělej si starosti :kytka: máme holčičku narozenou 5.1. a začla sedět cca před třemi týdny, měsícem, ale po tom, co se řádně rozlezla, nejdřív seděla bokem a pak si teprve začla sedat hezky na zadeček (a stoupat k tomu :mrgreen: ), ale myslím si, že to, že nesedí v 8mi měsících není nic mimořádného, naopak spoustu dětí se posadí až kolem 10.,11. měsíce, my teď byli na kontrole u dr. a to, že si malá sedá jí překvapilo mnohem víc, než to, že si stoupá :kytka: takže neřeš a dej mu čas :mavam:

• Citovat
  • Upravit
4542
14.9.11 11:00

Neblbni, těch osm měsíců fakt není ani podle tabulek, syn si sedl na konci 10. měsíce (byl naprosto ok, jen měl své tempo), vůbec bych se nebála, pokud dělá to, co píšeš :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
14.9.11 11:17

:lol: já mám téměř devítiměsíční,dřív se postavila,než seděla,lézt začala oficiálně před 14 ti dny,jinak se plazila rychlostí blesku,já nevím,jestli sed na patičkách mám považovat za sed,jinak si nesedne. Už popochází kolem nábytku,vyleze na sedačku,sbírám ji x krát denně pomalu z lustru ale pořádně nesedí. Podle dr. jsme absolutně v pohodě,spíš dopředu.
Tak si vyber :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13749
14.9.11 11:34

Buď v klidu, já mám 11m dítě a nejen že nesedí, ale ještě ani neleze, plazit se začal před 14 dny. On nejdřív musí lézt, aby si zpevnil zádové svaly, a až pak si sedne :wink: Aspoň tak mi to říkala doktorka, a je pravda, že syn se v sedu bez opory neudrží, hned se zhroutí. Musí si ty svaly posílit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SayaSt
14.9.11 11:37

ahoj,
necetla jsem ostatni komentare.
dcera byla fyzicky trochu pomalejsi, prvne se otocila v 7. mes., v 9. mes na druhou stranu, sedela v 11. mesicich, lezt a prvne stoupnout zacla az v roce, chodit v 17. mes. podle neurolozky to bylo v poradku, jen byla linejsi. a asi mesic po tom co zacala nejiste capkat, tak pohybove prekonala deti co zacali o pul roku driv :lol:
tak se nestresuj, ma jeste cas :hug:

• Citovat
  • Upravit
4724
14.9.11 11:57

no moje zvíře sice sedělo v půl roce ale to je spíš výjimka… nicméně sousedka má stejně staré dítko jako ty (jen plus mínus nějakej den) a taky ještě nesedí a je úplně v pořádku, nikam na něj nespěchej a buď v klidu :wink: ono i to rozlezení může trvat déle, sousedčin syn se asi dva měsíce furt jen plazil a rozlezl se teprve minulý týden a furt má ještě co pilovat :wink: a nevypadá zatím ani na polosed takže buď vážně v klidu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
14.9.11 11:59
berry4 píše: :lol: já mám téměř devítiměsíční,dřív se postavila,než seděla,lézt začala oficiálně před 14 ti dny,jinak se plazila rychlostí blesku,já nevím,jestli sed na patičkách mám považovat za sed,jinak si nesedne. Už popochází kolem nábytku,vyleze na sedačku,sbírám ji x krát denně pomalu z lustru ale pořádně nesedí. Podle dr. jsme absolutně v pohodě,spíš dopředu.
Tak si vyber :mrgreen:

sed na patičkách se prý taky považuje za správný sed :think: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14101
14.9.11 12:19
berry4 píše: :lol: já mám téměř devítiměsíční,dřív se postavila,než seděla,lézt začala oficiálně před 14 ti dny,jinak se plazila rychlostí blesku,já nevím,jestli sed na patičkách mám považovat za sed,jinak si nesedne. Už popochází kolem nábytku,vyleze na sedačku,sbírám ji x krát denně pomalu z lustru ale pořádně nesedí. Podle dr. jsme absolutně v pohodě,spíš dopředu.
Tak si vyber :mrgreen:

Ta moje sedí právě taky na patách. Já za sed vždycky považovala nohy vpřed, ale pár lidí mi už řeklo, že to, jak moje dítě sedí, sed je.
K Dr. jdu příští týden. Na desetiměsíční prohlídce takhle ještě „neseděla.“

terko85: V osmi měsících nemusí umět sedět. Já taky měla pocit, že už by dítě mělo, kolem mě všechny děti v kočárech seděly, ale dvě známé mi rovnou přiznaly, že své dítě posadily samy. Dle mě ti neurolog řekne, že je to naprosto v pohodě. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16783
16.9.11 08:41
Zizalka píše:
Ahoj!

Vůbec se nestresuj doktorkou.
Opravdu si dítě správně sedá až se naučí lézt a z té pozice na kolínkách si sedne.

Můj nejml. syn začal lézt po kolínkách až v roce (do té doby se jen plazil a i to začal pozdě) a poprvé se posadil až pár dní po tom.

my jsme si teda sedli ze šikým sedem z lehu po tom co se začal plazit tak nějk kolem 10 měsíce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
19.9.11 20:35

Holky chtěla jsem Vám jen poděkovat za názory. Dnes jsme byli na té kontrole u neurologa a vše v pořádku.
Ptala jsem se doktora na to, že nesedí a on mi řekl, že dělá zase jiné věci, které děti v jeho věku ještě nemusí dělat (to pérování na kolínkách). Prý že to, že by mělo dítě hlavně sedět je mylná představa, prý je nejdůležitější aby se dítě dobře přetáčelo z bříška na záda a zpět a aby když je na bříšku se hezky vzpřímilo na dlaně. Že prý na to sezení určitě přijde, nejspíše až začně lézt.
Takže jsem si oddychla a Vám děkuji za uklidnění :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky