Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prcky tiše závidím, já měla teď na začátku 38tt 4000g (plus mínus 200g)…většinou je to o genetice (pokud teda vyloženě není problém s plackou nebo pupečníkem, ale to by kontrolovali průtoky, kdyby se něco nezdálo + CTG). Biometrii mého mimča hlídají teď každý týden vzhledem k velikosti předešlého synátora, poraněním, zaseknutím ramének a tak…Jinak u těch dvou předešlých mi váhu říkali vždy akorát při příjmu na porod. V porodnici bylo zdravých, 2,5 kilových dětí porozených v termínu dost, raritka jsou spíš ty přes 4 kila.
Nikdo mi odhady pred porodem nedelal, prave proto, ze je to hodne nepresne, brisko jsem mela prtave a obe deti skoro ctyrkilove ![]()
Resim neco podobneho, jsem uz asi 6 tyden hlidana v nemocnici kvuli velikosti. jeden mesic se stalo, ze mimco vubec nevyrostlo ani nepribralo a od te doby chodim 2× tydne do nemocnice na srdicko, hlidaji prutoky a jednou tydne biometrie. ted jsem 38+6 a mimco dle UTZ ma necelych 2500g, AC odpovida dokonce 33tt, ale v patek uz jdu na vyvolani.
Ahoj holky, dnes na kontrole 38+0 odhad váhy 2900g, doktorka nic neříkala, ani se netvářila že by něco bylo špatně, průtoky ok. Ale teď doma koukám na zprávu z vyšetření a napsala mi tam že odpovídá 36+4. Mám se tím nějak znepokojovat? Mě teda 2900 nepřijde nějak málo tak nechápu proč jako odpovídá jen 36+4
další kontrola za týden, jestli do té doby teda neporodím, ale doufám že ne protože se bojím aby malou nebrali jako nedonošenou když údajně odpovídá jenom 36+4tt. Moc děkuji za vaše rady a zkušenosti ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, dnes na kontrole 38+0 odhad váhy 2900g, doktorka nic neříkala, ani se netvářila že by něco bylo špatně, průtoky ok. Ale teď doma koukám na zprávu z vyšetření a napsala mi tam že odpovídá 36+4. Mám se tím nějak znepokojovat? Mě teda 2900 nepřijde nějak málo tak nechápu proč jako odpovídá jen 36+4další kontrola za týden, jestli do té doby teda neporodím, ale doufám že ne protože se bojím aby malou nebrali jako nedonošenou když údajně odpovídá jenom 36+4tt. Moc děkuji za vaše rady a zkušenosti
Jsou to jen odhady, reálně může mít třeba o půl kila víc. Mě to přijde akorat, syn narozený 37+2 měl 2800kg. Jako nedonošené brána určitě nebude, to jsou děti narozené před 36tt ![]()
@Kriss Tina děkuji celý těhotenství to bylo pořád něco od špatnýho screenengu přes odběr plodovky, po hrozící předčasný porod. Tak už jsem na nervy uplně ze všeho a nejradši už bych šla rodit ať už můžu být v klidu
![]()
Termín porodu se určuje podle ultrazvuku v prvním trimestru, ne podle velikosti plodu těsně před porodem - to je jednak odhad a jednak miminka v termínu mají různé váhy - 2,5kg i 4,5kg… Buď v klidu, je to hezky váhový odhad ![]()
Ne vždy to odpovídá, u vnuka den před porodem prý největší odhad 3700,ale to spíš mín. A přitom měl 4180.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, dnes na kontrole 38+0 odhad váhy 2900g, doktorka nic neříkala, ani se netvářila že by něco bylo špatně, průtoky ok. Ale teď doma koukám na zprávu z vyšetření a napsala mi tam že odpovídá 36+4. Mám se tím nějak znepokojovat? Mě teda 2900 nepřijde nějak málo tak nechápu proč jako odpovídá jen 36+4další kontrola za týden, jestli do té doby teda neporodím, ale doufám že ne protože se bojím aby malou nebrali jako nedonošenou když údajně odpovídá jenom 36+4tt. Moc děkuji za vaše rady a zkušenosti
To se nestresuj, váha je ok úplně. Mně při prvním těhotenství odhadovali v 38 TT hmotnost 4400, nakonec 38+1 měla dcera 3300, takže víc než o kilo se sekli. U syna někdy od 35 týdne kolem čtyř kilo, chodila jsem 2× týdně na kontrolu, nakonec v 37. týdnu to vypadalo, že má 4500. 37+1 jsem šla na císaře a měl přesně těch 4500. Za dva týdny ti miminko klidně přibere a bude mít přes tři kila a když ne, tak i tak je to krása. Ono bejt velký mimco taky není žádná hitparáda, pro to miminko myslím.
@Anonymní píše:
Jako nedonošenou ji brát nebudou, to je do 37+0, pak už ne. Váha je jen odhad, takže klid
Jak píšou holky, je to jen odhad. Dcera měla v 38+1 odhad přesně 3000g. O 8 hodin později, když se narodila, tak měla 3270 g a 48 cm. Apgar 10,10,10, nikdo ji jako nedonošenou nebral. Normální, zdravé, donošené dítě.
@Anonymní píše:
Všechno nad 2,5 kg je standardní a v pořádku, váha 2,9 kg je nádherná. Mně se narodil syn 37+0 a měl 1960 gramů. A to mi říkali v porodnici, že je sice drobnější, ale že malý není. Jinak váha není nejdůležitější. Byla jsem sledována od 21.tt a říkali mi, že mnohem důležitější je gestační stáří. Tedy lepší, když se narodí 2 kilové dítě v 37+0 než 2,5 kg v 33+0. Jo a syn byl v inkubátoru pouze po narození cca 4 hodinky a to jenom kvůli prohřátí, neměl žádný tuk. Tak buď v klidu, jenom nemáš dítě podle tabulek