Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ani nic nepotřebuji, jen popovídat, jsem klasická utahaná máma, která podlehla všemu kolem Vánoc, dárky mám všechny, okna umytá, cukroví napečené, vaječný koňak v lednici, výzdoba bytu… a padám na pusu. Do toho všeho se na facebooku jen dívám, kdo má kolik dárků, kolik druhů cukroví kdo napekl, vouchery na hory, samá Vánoční dokonalost…Pořád mám dojem, že pro mou rodinu nemám až tak dokonalé Vánoce
asi mi hrabe, reklamy a fotky z FB mě dokonale způsobují depku z celých Vánoc. Jak to máte vy? Jste spokojené a máte klid? Nebo taky řešíte předvánoční deprese jako mám právě já? Anonym omlouvám, nechci aby mě našli kamarádky z facebooku zde, jak si stěžuji
Užijte si hezkou neděli. Všem díky za názory, jak nepodléhat…
ano hrabe ti.. prosím nesrovnávej se s pozlátkem okolo ale buďte hlavně s dětmi spolu..vypni fb a jděte s dětma ven nebo někam na pohádku na akci pro děti na trhy..
@tulenice píše:
JJ to mi jednou máma na vánoce vyčítala že nemám srovnanou knihovnu - knížky podle velikosti, ba hrůza pár jich tam bylo naplacato (děti úřadovaly). Tak jsem jí suše sdělila, že ježíšek se narodil v chlévě a tak se u nás bude cítit dobře. A byl klid.
jé to je dobré
![]()
U me naprosta spokojenost. Uklizim cely rok, cukrovi jsem upekla vcera dva plechy a to jen pro to, ze se mi nahodou chtelo, ovsem tim to pro me hasne. Darky nakoupene behem zari - rijen, uz zabalene. Stromek uz stoji a ja uz nekolik dni posloucham vanocni pisnicky, sleduju dojemne filmy a kocham se stromeckem. Jak to maji ostatni lidi me absolutne nezajima. Ted uz se tesim na salatek, klobasku a rybicku a na darecky. Kdyz se mi bude chtit, tak si jeste upecu 23. strudl. Kazdou adventni nedeli mlsame, takze dneska byla zmrzlinka se slehackou s konakem, proste pohoda. Dum jsem si nazdobila predevcirem cerstvymi vetvickami a jmelim. A musim rict, ze to jsou asi nejpohodovejsi Vanoce, co jsem kdy mela. Pred tydnem jsem jela s kamaradkou na vanocni nakupy a kaficko a ze uz jsem mela nakoupino, tak jsem si vlastne uzivala jen te atmosfery a kupovala mlsoty. Taky jsem v mladi blbla a honila se, nestoji to za to.
A hlavne jsem konecne prisla na to, ze nechci byt dokonala, ale chci byt predevsim stastna. ![]()
Neřeš, rodina bude určitě spokojená. Ono hodně lidí to obchází (cukroví koupené), za mě radši míň a hůř nazdobené, ale domácí. Naklizeno jak se povede (od čtvrtka máme konečně knihovny, tak jsem uklízela ty), okna, skříňky apodobné teď neřeším, to jsem uklidila v říjnu a na okna nesmí mrznout, nejsem blázen. Dárky jak takž mám, ale nezabalené (doufám, že to nebudu dohánět 23 v noci). Dneska jsem chtěla dopékat cukroví, ale dohodli jsme s manželem, že je ve spíži fakt velký bordel, tak jsme uklidili tu. Takže buď v klidu nohy na stůl a rodina bude nejspokojenější.
Okna se umývat nebudou, na úklid přijde vypomoci paní, já to jen dofackuji. Dárky jsem objednávala teď, cukroví napekla maminka, na štědrovečerní večeři nebudeme doma a výzdobu udělám v pátek. Žádným shonem netrpím, na Vánoce se těšim a facebook mne netankuje - tam rozhodně dávat nic na odiv nebudu, nemám důvod ![]()
Přestan se honit za dokonalostí a bud v klidu, udělej si svařák, nalej si vaječnák a hod si nohy nahoru ![]()
My třeba nemáme nic, protože to vypadá, že se v pátek(ano, den před Štědrým dnem) budeme stěhovat a v novém nebude nic hotového, sranda oproti dokonalosti na fb, no ne? ![]()
Dárky jsem všechny objednala přes net, když byla dcera ve školce, tak jsem je na rychlo zabalila, žádný čančání a mám napečené 3 druhy cukroví, chtěla jsem udělat i 1 nepečený, ale vlezla na mne chřipka, takže na to kašlu ![]()
Vypni facebook a neres. Vetsina fotek je tam stejne pouze za ucelem - zavid mi. A kdovi, co za nimi stoji… Taky se me nejake vanocni silenstvi netyka. Par darku jsem si nakoupila uz v pulce listopadu, dokud nebyla vsude miliarda lidi. Od te doby me v obchodaku nikdo nevidel. Trochu cukrovi jsme upekly se segrou spolecnymi silami, uklizim cely rok prubezne, tak neni potreba se ted uklidem strhnout a ke vsemu se jezisek narodil v chlivku. A vic mi Vanoce muzou. Howk.
Vypni facebook a žij realitou. Ty kamarádky s načančanýma fotkama jsou stejně urvané a vystreslé jako ty, aby mohly postovat ty načančané fotky napečeného cukroví.
Já dělám doma Vánoce jenom kvůli dětem, těm je zatím nějaká výzdoba buřt, tak to nehrotím. Manžel myl před nějakou dobou okna, už jsou stejně zase špinavá. Na stole mi schne adventní věnec vyrobený ve školce, výzdobu v IKEA, co jsem chtěla mi vyprodali, jiná se mi nelíbila, tak prostě není. Objednané cukroví od místní paní dneska dovezl manžel, když se mi bude chtít, upeču ještě kokosový řez, ale nevím. Včera jsem lehla s virózou, manžel a mladší syn byli nemocní minulý týden, takže to ještě asi čeká staršího, takže se obávám, že budeme mít jiné starosti. Doma je bordel jak v tanku, děti nemůžou ven, tak škodí, muž neuklízí, dokud nejde o život. No že bych se kvůli tomu strhala jenom proto, že jsou Vánoce, to mě ani nenapadne. Ležím v posteli a kurýruju se, ve středu musím ještě přežít pár hodin v práci.
@tulenice tak to by se měla u nás, včera porovnaná knihovna a podle velikostí to není ani náhodou, mám to relativně dle žánrů, když se to do dané police vešlo. ![]()
No já taky vše nemám, chybí mi dofackovat úklid - podlahy a tu knihovnu. Cukroví jsem už dokončila. Okna jsem umyla v listopadu, dárky taky nejsou komplet - něco na cestě, něco se teprve dělá a něco musím koupit. Ale inspirace nikde. No snad to ještě seženu. Dárků je zabaleno pár. Zato jsem řádila v ozdobách nechala jsem tam pořádnou sumu. Ale už doufám že si mohu dovolit skleněné ozdoby a ne ten ohavný plast
.
@Aspera píše:
@tulenice tak to by se měla u nás, včera porovnaná knihovna a podle velikostí to není ani náhodou, mám to relativně dle žánrů, když se to do dané police vešlo.
v knihovně opět klasický borčus, víc knih naplacato a rovnat podle žánrů? zbytečná snaha.
@tulenice píše:
No já taky vše nemám, chybí mi dofackovat úklid - podlahy a tu knihovnu. Cukroví jsem už dokončila. Okna jsem umyla v listopadu, dárky taky nejsou komplet - něco na cestě, něco se teprve dělá a něco musím koupit. Ale inspirace nikde. No snad to ještě seženu. Dárků je zabaleno pár. Zato jsem řádila v ozdobách nechala jsem tam pořádnou sumu. Ale už doufám že si mohu dovolit skleněné ozdoby a ne ten ohavný plast.
Ja si taky letos udělala radost ručně foukanými ozdobami. Jsou krásné.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ani nic nepotřebuji, jen popovídat, jsem klasická utahaná máma, která podlehla všemu kolem Vánoc, dárky mám všechny, okna umytá, cukroví napečené, vaječný koňak v lednici, výzdoba bytu… a padám na pusu. Do toho všeho se na facebooku jen dívám, kdo má kolik dárků, kolik druhů cukroví kdo napekl, vouchery na hory, samá Vánoční dokonalost…Pořád mám dojem, že pro mou rodinu nemám až tak dokonalé Vánoce
asi mi hrabe, reklamy a fotky z FB mě dokonale způsobují depku z celých Vánoc. Jak to máte vy? Jste spokojené a máte klid? Nebo taky řešíte předvánoční deprese jako mám právě já? Anonym omlouvám, nechci aby mě našli kamarádky z facebooku zde, jak si stěžuji
Užijte si hezkou neděli. Všem díky za názory, jak nepodléhat…
prestan se proboha srovnavat s fotkama z facebooku, kazdy se tam snazi samozrejme vypadat jak rekkama na stesti, ale to pozadi byva uplne jine.
Navic je prokazany, ze cim maji lidi pohodovejsi zivot, tim mene maji potrebu to vytrubivat do sveta. A naopak, kdyz nekdo neni s necim srovnany a neni to jak to ma byt, tak prave postuje takovehle naaranzovane fotky tzv. dokonalost sama.
Srovnavani se s ostatnimi je cesta do pekel ![]()
Jsi jedinecna bytost, nemas prece za potrebi byt jako ostatni. K cemu je mit spoustu darku pod stromeckem? Davat drahe vouchery? Stesti si za penize nekoupis (pokud zrovna nemluvime o oenezich za uspesne ivf
).
Takze klid ty utahana mamko, dej si nohy nahoru a pust si s detma pohadky, neco vanocniho spolu vytvorte nebo se jdete podivat na betlem, uzijete si pak Vanoce mnohem lip a vic.
@Kirstenn píše:
Ja si taky letos udělala radost ručně foukanými ozdobami. Jsou krásné.
jj dokonce tam byly dílničky ala ozdob si svou kouli (napatlat lepidlem a posypat třpytkama), takže kluci měli co dělat, každý stvořil dva kousky. No bude švanda, babičky budou obdarovány a budou je muset mít každoročně na stromku (určitě jim to nezapomenou zkontrolovat).
![]()