Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kelsey tak u nás je to odhozený nákup a věci, co si dítko vezlo v batůžku k babičce (protože já jako správná nezodpovědná matka jsem si jela vylejt hlavu na vánoční večírek s kamarády).
Navrchu jsou uklízecí ubrousky, páč skvěle fungují na 90% bordelu v domácnosti, takže josu stále někde po ruce a už se to naučilo i dítě, takže si s nimi před pár minutami hrálo na úklid ![]()
Dárky jsem většinou nakoupila na netu a většinu už mám zabaleno. Cukroví nepeču, protože ho u nás nikdo nejí, okna jsem myla někdy v říjnu, kromě nálepek je mám momentálně ozdobené i otisky ručiček a nosánku naší holčičky (má teď v oblibě koukaz z okna na projíždějící auta). Uklizeno mám celoročně, v pátek jen zajedeme koupit čerstvé maso a ozdobíme stromek.
Vánoce budeš mít takové jaké si je sama udeláš. My je budeme mít určitě klidné a pohodové ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ani nic nepotřebuji, jen popovídat, jsem klasická utahaná máma, která podlehla všemu kolem Vánoc, dárky mám všechny, okna umytá, cukroví napečené, vaječný koňak v lednici, výzdoba bytu… a padám na pusu. Do toho všeho se na facebooku jen dívám, kdo má kolik dárků, kolik druhů cukroví kdo napekl, vouchery na hory, samá Vánoční dokonalost…Pořád mám dojem, že pro mou rodinu nemám až tak dokonalé Vánoce
asi mi hrabe, reklamy a fotky z FB mě dokonale způsobují depku z celých Vánoc. Jak to máte vy? Jste spokojené a máte klid? Nebo taky řešíte předvánoční deprese jako mám právě já? Anonym omlouvám, nechci aby mě našli kamarádky z facebooku zde, jak si stěžuji
Užijte si hezkou neděli. Všem díky za názory, jak nepodléhat…
neřeš kraviny a budeš spokojená. nejít 23 na noční, nemělo by to chybu. ![]()
@Aspera píše:
@tulenice když se tam dávalo vše z krabic tak aspoň základní dělení, učebnice, odborné, pohádky a dospělé, to jde ne.
tojo to jsem taky měla, ale kde ty časy jsou
![]()
@Mar__tanka1983 píše:
„optický klam“
Názorný příklad „dokonalé vánoční fotografie“ (dobře, ani ta první není dokonalá, ale tak co se stihne naaranžovat za půl minuty???)
adventní věnec už mám vychytaný, to jsem tak jednou koupila rovný černý svícen v tchibu se sundávacími skleněnými kalíšky. Když nezapomenu koupit tlusté svíčky tak ty kalíšky sundám a postavím je místo nich, když zapomenu tak do nich dám čajové svíčky, k tomu různě naaranžuji umělé čamčarádí (nechci mít celý měsíc jehličí v talíři). Jednou jsem tam dala i šálku. Pak sundám svíčky a svícen i s výzdobou strčím do krabice a použiju zase příště. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ani nic nepotřebuji, jen popovídat, jsem klasická utahaná máma, která podlehla všemu kolem Vánoc, dárky mám všechny, okna umytá, cukroví napečené, vaječný koňak v lednici, výzdoba bytu… a padám na pusu. Do toho všeho se na facebooku jen dívám, kdo má kolik dárků, kolik druhů cukroví kdo napekl, vouchery na hory, samá Vánoční dokonalost…Pořád mám dojem, že pro mou rodinu nemám až tak dokonalé Vánoce
asi mi hrabe, reklamy a fotky z FB mě dokonale způsobují depku z celých Vánoc. Jak to máte vy? Jste spokojené a máte klid? Nebo taky řešíte předvánoční deprese jako mám právě já? Anonym omlouvám, nechci aby mě našli kamarádky z facebooku zde, jak si stěžuji
Užijte si hezkou neděli. Všem díky za názory, jak nepodléhat…
to chce klid
Vánoční úklid nehroť - pokud uklízíš pravidelně celý rok, tak je to dostačující. Já třeba okna myla před 14 dny a dle mě zbytečná práce - občas sněží, občas prší = špinavé zvenku, dětské ruce = špinavé zevnitř. Pro příště si cukroví objednej a v rámci zábavy upeč s dětmi třeba jen perníčky. Stromek je ozdobený za chvíli a výzdoba taky moc času nezabere. Dárky objednej s předstihem na internetu a máš klid
. Pak si můžeš jen užívat různé vánoční trhy a jiné akce
. Já mám školkové dítko a pětiměsíční mimino a myslím, že jsem celkem v klidu a vše tak nějak hotové a ještě mám čas na knížku
. No, na druhou stranu musím kriticky přiznat, že mimino je hodný. Se starším jsem takovouhle pohodu, když byl mimino neměla ![]()
Neřeš to tak, Vánoce máš připravené pěkně, tak se vyprdni na nějakej facebook. Myslím, že to je tím. Zavřela (zrušila) bych facebook, aby mě zbytečně nestresoval a užívala si vlastního „klidu“ a před(vánočního) času.
Já mám dneska nějaký blbý pocit že neudělám svými dárky radost tak jak si představuju… nepiju alkohol takže nevím jak se toho pocitu zbavit ![]()
@Doe_Jane píše:
Já mám dneska nějaký blbý pocit že neudělám svými dárky radost tak jak si představuju… nepiju alkohol takže nevím jak se toho pocitu zbavit
Když nepiješ, tak zahulit?
Ne, teĎ vážně…Myslím, že radost určitě uděláš, a když ne, pak si dotyční dárky nezaslouží ![]()
@misalin píše:
Když nepiješ, tak zahulit?Ne, teĎ vážně…Myslím, že radost určitě uděláš, a když ne, pak si dotyční dárky nezaslouží
@Doe_Jane Jé, to je krásnej dárek ten poukaz, takovej od srdce, takhle si představuju Vánoce, a né nějaký statisícový dary.No a s tou tchýní-záleží, jaký spolu máte vztah, že ![]()
Zakladatelko, klíííd!
Souhlasím skoro se vším, co tu už bylo řečeno.
Zrovna jsem přemýšlela nad tím, proč jsou Vánoce pro hodně žen takový stresor…přitom jako děti jsme přece měly Vánoce rády, ne?
A na co si z těch dob pamatujeme - že byla umytá okna a naleštěné příbory? Já teda ne. Já si pamatuji na cukroví, čtení vánočních příběhů, procházku pro Praze s našima, betlémy, těšení na dárky (a přitom konkrétní dárky si vlastně vůbec nepamatuji)…
Já myslím, že si to teď v dospělosti komplikujeme hodně samy. Chlapům a dětem bývá jedno, že nejsou umytá okna. To je nad jich rozlišovací schopnosti. Víc ocení, že se s nimi svalíte na gauč a kouknete na pohádky nebo půjdete na procházku.
Cukroví má smysl péct jen s láskou - ideálně s dětmi. Jinak je fakt lepší nechat si upéct od tchyně/mámy, nebo vzít z místní cukrárny. Padání na hubu v kuchyni do noci a o samotě mi přijde skutečně dost nevánoční.
Vánoční úklid je také divná věc. Podle mě má většina lidí uklizeno tak nějak celoročně. K nám chodí jednou týdně paní na běžný úklid, to musí stačit. Maximálně 24.12. naleštím v koupelně kohoutky, aby to vypadalo, až se začnou valit hosté na večeři.
Výzdobu jsem teda dělala, ale mě vití věnců a aranžování baví. Nestálo mě to skoro nic, dohromady se to se svíčkami vlezlo do 150 Kč.
Jediné, co chápu, že může stresovat, jsou ty tři dny volna v kuse, kdy se lidi nenajedí ve škole a v práci a je třeba nějak vykrýt těch několik obědů a večeří. Ale zas odpadá vymýšlení, co uvařit - většina rodin to má dáno tradicemi:-)
Omlouvám se za elaborát, ale já mám Vánoce ráda a jsem vždy šťastná, když se sejdem ve zdraví v plném počtu u stolu. Nepovažuji to za samozřejmost.