Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Udělejte si své Vánoce, klidně jeďte na ty hory nebo prostě zamkněte a nechte babičky a švagrovku koukat na vás okolo stromku venku přes okno
. Před tím, než jste měli dům, tak taky slavily Vánoce u sebe doma, ne? Jinak s těmi kastrůlky - alespoň ti z tvého neubyde, ne
?
Udelejte si vanoce jake si prejete:) u tchyne a svagrove bych neresila. Ale co tvoje mamka mela by s kym byt? Na vanoce by nikdo nemel zustavat sam.
Jela bych na hory. Tyhle hromadný akce ráda nemám, nebudu a ani bych je nezaváděla a když by je někdo chtěl zavést u mě, tak bych ho odkázala do patřičných míst. Na vánoce má být rodina pohromadě, ale vaše rodina, vás pět. A ty kastrůlky, tak to už je moc. Když si to doma dělají, tak ať si to i sní doma.
Chodte na hory.
My sme to tak urobili posledne tusim tri roky. Neslo ani tak o Stedry den, to by mi nevadilo vecerat aj s dalsou rodinou, ale manzel chce len nas troch osamote a tak to respektujem, nakoniec som tak bola zvyknuta z domu. Ale na 25.12. je nasa predstava na ist aj s prckom von do prirody, potom si zaliezt do teplucka, citat si, pozerat rozpravky a mat relax. Ten Stedry den je nejako vzdy nahanacka a aspon toho 25. chceme mat klud. Lenze mame kopec pribuznych, ktorych sa hodi ist navstivit, najma toho 25. poobede sa stretva cast manzelovej rodiny, kde nas vzdy ocakavali, tiez 26. sme behali po mojej rodine atd. Takto sme boli na horach od 21. do 28 12., oddychli sme si, uzili biele Vianoce so snehom a rodinu sme kludne poobchadzali neskor, do Troch kralov sa to da stihnut. Ja myslim, ze Vianoce maju byt najma o pohode a nielen plnit predstavy niekoho ineho.
Moje tchýňka si vozí jídlo na každou návštěvu
Vyrazila bych na hory a užila si trošku klidu. Od družení je Silvestr.
Mně přijdou hory taky dobrý, jednak si to užijete, jednak to možná přetrhne tu blbou tradici. Aby to nevypadalo jako truc, raději bych to meldovala s velkým předstihem, že to máte v plánu, moc se těšíte a rádi je všechny přivítáte dne… (doplň nějaký den mezi svátky, nebo kolem Silvestra). Máte nárok na klidný Štědrý den jen v kruhu své rodiny, pokud si to tak přejete, takže bych se o to prala, a tím, že je hned pozvete na jiný den, tak jim trochu vezmete vítr z plachet na remcání. A příští rok bych zas hodně dopředu hlásila, že byste zůstali u té návštěvy dne… Záleží na inteligenci zúčastněných, jestli to takto přijmou.
A tobě máma nějak šíleně ublížila, že ji chceš nechat na Štědrý den samotnou? Nebo je o Štědrém dnu pravidelně na mol nebo sprostá? To bych pochopila, ale jinak ne.
Urcite bych naplanovala hory a oznamila to s predstihem, aby to nebylo brane jako zrada. Kdyz nemas chut se nechat vydirat, ze pojedete jindy, rekla bych, ze je to doporuceni doktora a zrovna na Vanoce se manzelovi povedlo sehnat vyhodny pobyt, ktery uz je zaplaceny, rezervovany, dalsi mista tam nejsou, ani nemuzete prozradit kde, protoze je to pro deti castecne prekvapeni od Jeziska, tak aby se to nechtene nepustilo ven. Proste trojita konspirace a vesele balit kufry ![]()
K nám se poslední 4 roky na Vánoce nakvartyruje pritelova babička… Mě by to nevadilo kdyby netresila furt pomluvy v rodině a jak se hada s tchyni atd. Minuly rok je zkazila natolik, že jsem se těšila až bude druhy den a přítel se naučil její slova nevnimat, ale chceme tenhle rok bejt taky samy a jak pises jednou jsme to udělali, když ještě nebyla mála a telefony furt, že co jsme to za rodinu nechat babičku samotnou atd. ![]()
Jinak hory dobrý nápad ![]()
Příspěvek upraven 07.09.14 v 23:39
Jeďte na hory a hlavně si VYPNI telefon!! Akorát by ti máti zkazila náladu. Snad musí pochopit, že máte jinou představu. Všechno se nemůže točit jen kolem ní, to je od ní dost sobecké. Tedy od všech, kdo by to nepochopil.
Užijte si hory. Děti budou mít super svátky. ![]()
A koukej i na sebe… Nemůžeš se zavděčit ostatním a sebe zanedbávat.
Jela bych na hory a mamině a všem to oznámila s předstihem a klidně bych navrhla, ať zkusí oslavit Vánoce s tchýní a švagrovkou - pokud nemá nikoho jiného, případně bych jí nabídla aby jela na hory
Já si teda nedovedu představit, že bych nechala mámu na Vánoce samotnou. Přece jenom, je to máma, starala se o mě, vychovala mě, byla tu pro mě.. Pokud je sama, tak bych tu pro změnu měla být pro ní já. Klidně bych jí na hory vzala sebou. A můj chlap by to rozhodně pochopil. Taky jednou budu mít odrostlé děti a může se stát, že budu sama..
Ahoj všem, omlouvám se za anonym, ale jde o citlivé téma, díky.
Abych nastínila situaci. Jsme pětičlenná rodina, šestým rokem bydlíme v rodinném domku.
Stalo se, ani nevím jak a proč, tradicí, že se k nám příbuzní na Štědrý den sjedou ( tchýně se švagrovou a moje máti ). Žádný rok je nikdo extra nezval, prostě je to tak dáno a nás se v podstatě nikdo neptá, jak bychom ten den chtěli trávit my. Nikdy jsem to nijak neřešila, nejsem z těch, co tyto svátky nějak prožívají. Jen mě pokaždé švagrová vytočila tím, že si doveze jídlo pro sebe a tchýni se slovy, že je zvyklá na svůj salát a rybu. No nevím, ale vozit si na návštevu kastrůlky, to mi přijde fakt trapné…
Letos manžel prohlásil, že toho má tak akorát dost. Že budeme na vánoce konečně jen jako rodina. A plánujeme, že by nebylo špatné prožít svátky na horách. Děti jsou astmatici, jen jim to prospěje.
Jenže se hrozím komentářů, jak jsme nemožní, jak jsme je všechny zradili a opustili. Určitě nebudou mít pochopení. Obzvlášť moje mamka. Jak ji znám, bude se pořád tvářit, že o nic nejde. Na Štědrý den mě bude bombardovat telefonáty a x měsíců vyčítat, jaký to byl podraz, nechat ji samotnou.
Tak teď nevím, jestli vyhovět manželovi, sbalit se a vyrazit na hory nebo se tvářit jako že mi nic nevad, sedět doma a nechat je se k nám opět nakvartýrovat.
Budu ráda za vaše názory a nápady, díky.