Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Z jedné strany chápu, ale mamku samotnou na vánoce bych nenechala..
@Annie87 píše:
Já si teda nedovedu představit, že bych nechala mámu na Vánoce samotnou. Přece jenom, je to máma, starala se o mě, vychovala mě, byla tu pro mě.. Pokud je sama, tak bych tu pro změnu měla být pro ní já. Klidně bych jí na hory vzala sebou. A můj chlap by to rozhodně pochopil. Taky jednou budu mít odrostlé děti a může se stát, že budu sama..
Udelala bych 24. Spolecne vanoce a na hory vych hela od 25. Mamu bych samotnou na vanoce nenechala
Rozhodně bych nejela pryč
Štědrý den bych strávila s rodinou (rodina je i tvá matka, matka manžela a jeho sestra, kdo tu píše, že to rodina není, má asi špatné vztahy s vlastními příbuznými) a na hory bych jela třeba 25. ráno.
O Vánocích by měla být rodina pohromadě - ta pětičlenná je pohromadě furt, svátky jsou ale hlavně o setkání s širší rodinou.
Souhlasim. I kdyz se s mamkou dost casto chytneme a mame jiny nazory, nenechala bych ji na svatky samotnou. Kdyz ona nechce nebo nemuze prijet k nam tak za ni jedeme aspon na pul dne. Mama pro me je nejblizsi rodina..
Bylo by reseni treba udelat ty vanoce u ni? Deti si tam rozbali darky, date si obed/veceri a pak muzete vyrazit na hory..
Tchyne i mama taky porad nosi jidlo nam i sobe. Ja je neberu jako navstevu.
Pokud by tvoje maminka mohla být na Vánoce s někým jiným (tví sourozenci např.), jela bych na hory. Ale mamku bych doma samotnou nenechala. Nevím, jaké máte vztahy, ale té své bych to neudělala.
Rozhodovala bych se mezi dvěma možnostmi - buď jet na hory nebo vzít k sobě na štědrý den pouze mamku, nikoliv ostatní příbuzenstvo. Přijde mi to, že současný stav nevyhovuje nikomu - nechápu, že někdo může dát přednost někam si vozit vlastní jídlo a nezůstat na místo toho doma…
ale nic mi do toho není.
Každopádně se rozhodněte tak, aby to především vyhovovalo vám jako rodině, na nikoho jiného nemusíte brát ohled (snad s výjimkou té matky, tam bych to ještě zvážila, i když taky nechápu, že vám dokáže něco vyčítat), ale hostit celé příbuzenstvo a být otrávená, to ani náhodou…
No probůh, nechat tvoji mamku samotnou, to je trochu blbý, nemyslíš? Myslím si, že na ty hory by jste na ty hory měli jet jako rodina + přibalit mamku, nebo strávit Vánoce, jen vy jako rodina + mamka, ostatním vysvětlím,
c) přežít to jako dříve
A na hory můžete odjet na Boží hod.
Ale rozhodně nenechávejte mamku samotnou ![]()
Jsi dospělá a máš svojí rodinu - manžela a děti a ty by měli být prioritou (asi budu ukamenovaná ostatními, ale tot můj názor)..
Kdybyste chtěli zůstat doma a „zabouchli mamince a ostatním dveře před nosem“, tak by to asi trochu hloupé bylo (ale ani v tom já problém nevidím), ale když vyjedete na hory, tak mi to přijde jako ideální řešení.. Řekla bych to s předstihem, aby si ostatní mohli „vymyslet náhradí program“ ![]()
Jela bych na hory
ještě že máme tak malej byt, že by to u nás nešlo
navíc můj otec je líný někam jet, i když má auto a bydlíme v jednom městě
Nenechala bych maminku samotnou. A doufám, že kluka vychovám natolik dobře, že ho něco takového ani nenapadne. Na hory bych jela 25. ráno.
Jinak my, když jsem byli v baráku, tak se tu scházela celé chlapova rodina. Dělalo se několik různých salátů, jídel. Každý měl trochu jiné zvyky. Bylo to psychicky dost náročné, ale nakonec to byl vždycky krásný večer.
Asi záleží, jaký máš vztahy s mámou. Může jít k někomu jinýmu? Tchyně bude se švagrovou, tam problém nevidím (stejně si navaří samy, tak co), ale nechat mámu samotnou, to by mi bylo blbý. Případně jí můžeš nabídnout, jestli chce, ať jede s váma: že jste se prostě rozhodli, že na hory chcete, a je na ní, jak se k tomu postaví.
@TerezkaW píše:
Pokud by tvoje maminka mohla být na Vánoce s někým jiným (tví sourozenci např.), jela bych na hory. Ale mamku bych doma samotnou nenechala. Nevím, jaké máte vztahy, ale té své bych to neudělala.
Přesně ![]()
Myslím, že Štědrý den je rodinný svátek a i babičky jsou rodina. Kterýkoliv jiný den v roce bych upřednostnila klid a soukromí, ale zrovna o tom Štědrém dnu bych babičky neodmítala. Také chtějí vidět rozzářená očka dětí u stromečku…a to, že nikdo z rodiny nesmí zůstat sám, mi přijde samozřejmé. Na hory se dá jet o den později, nevím, jak bych si to užila, kdybych věděla, že moje máma sedí doma na Štědrý den sama a kouká do zdi.
@me2dova píše:
Myslím, že Štědrý den je rodinný svátek a i babičky jsou rodina. Kterýkoliv jiný den v roce bych upřednostnila klid a soukromí, ale zrovna o tom Štědrém dnu bych babičky neodmítala. Také chtějí vidět rozzářená očka dětí u stromečku…a to, že nikdo z rodiny nesmí zůstat sám, mi přijde samozřejmé. Na hory se dá jet o den později, nevím, jak bych si to užila, kdybych věděla, že moje máma sedí doma na Štědrý den sama a kouká do zdi.