Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky a tatínkové. Blíží se mé nejoblíbenější svátky vánoce. Co si o nich psát? Moc by mě zajímalo co na Vánocích máte rádi a z čeho obavy, jestli si je naprosto užíváte se vším všudy a také zda se Vám kolem nich nepřihodilo něco zajímavého, kouzelného?
Já tento čas mám hodně ráda. I s tím uklízením pečením, nakupováním, zdobení(každý rok nejlépe do jiné barvy) a nejvíce pak koukat na ten výraz kluků a manžela. Máme pravidlo u stromečku si dárky rozbalujeme po jednom. Vždy si řekneme pořadí a užíváme si radost i ostatních. Kluci se naučili být takhle trpělivější a čím jsou starší tím na nich vidím, jak si užívají i rozbalování ostatních. Vlastně si tím i štědrý večer prodlužujeme a naprosto užíváme. Žádný spěch.
Co máte za zvyk vy??Co máte nejraději na vánocích? Pojďte si psát
.
ahoj, pro mě vánoce nikdy nic neznamenaly, upřímně řečeno jsem je nesnášela, a modlila se aby byli vždy co nejdřív za mnou. Strašně jsem se těšila až budu mít jednou malé dítě a budou tyto svátky pro něj kouzelné a já budu mít důvod si je začít užívat pro něj. Loni o Vánocích se mi narodilo první dítě - syn, bylo to nečekané a už tyto dny budou pro mě ty nejšťastnější v nejkrásnější v mém životě ![]()
vidíš jak se ze dne na den může změnit pohled člověka na tyto svátky ![]()
Ahoj, já mám Vánoce taky strašně ráda, měla jsem v dětství nádherné, chodily jsme se ségrou a babičkou sněhem k tetě a pak se vracely domů, kde už byla přichystaná večeře a krásný stromeček s dárky…moc ráda na to vzpomínám
Chci takové pěkné Vánoce udělat i svým dětem, letos budeme s prckem slavit poprvé, tak jsem zvědavá ![]()
Miluju pečení cukroví, výzdobu bytu, atd. Stromeček mám skoro vždycky do červeno - zlatova, líbí se mi to ![]()
My si taky dárky rozbalujeme po jednom ![]()
Jinak s dodržováním zvyků jsme trochu na štíru, ve dvou s přítelem nás to moc netáhlo, ale pro děti to pak bude paráda.
Taky chodíme na půlnoční, i když nejsme věřící, ale ta atmosféra se mi líbí…
merett tak to je krásný důvod jak začít mít ráda svátky:-) Jak to máš ? Taky si jedna z těch co se raději dívají na své nejbližší, když rozbalují a sleduješ jejich radost či překvapení, nežli sama rozbaluješ?? Já určitě i když i rozbalovat svoje dárky si dovedu náležitě užívat. Můj tatínek každý rok chtěl mimo jiné i ponožky a nejlépe hodně párů. A každý rok dostal a vždy se tak krásně ale radostně divil, že už jsem se těšila i na to. ![]()
rhiannon ano ano když je doma dítko jsou ty vánoce o trošku jiné. My se sestrou jsme měli vždy nádherné vánoce. Naši dokázali udělat každý rok báječnou atmosféru a já jsem hodně zvyků přinesla do mého manželství. Manželovi se také líbí a užíváme si to celá rodina. Na štědrý večer se modlíme, také nejsme věřící, ale ta atmosféra je nenahraditelná. Jakoby posvátno, trošku tajemno jen u svíček je super pozorovat kluky:-))
Příspěvek upraven 11.11.10 v 19:36
Vždy jsem se tak netěšila na Vánoce..Před rokem jsem myslela že mě klepne co vše se nám nepřihodilo
. a letos? se na ně tak těším už budu mít u sebe svoje miminko a to je pro nás největší dáreček.takže žádné dárky si kupovat nebudem,nejvíc se těšim na řízek se salátem a tu večerní pohodu
se nemůžu dočkat ![]()
tak to chápu to je moc krásný dárek,je to takový dáreček pro všechny viď:-))
EEEDIT píše:
rhiannon ano ano když je doma dítko jsou ty vánoce o trošku jiné. My se sestrou jsme měli vždy nádherné vánoce. Naši dokázali udělat každý rok báječnou atmosféru a já jsem hodně zvyků přinesla do mého manželství. Manželovi se také líbí a užíváme si to celá rodina. Na štědrý večer se modlíme, také nejsme věřící, ale ta atmosféra je nenahraditelná. Jakoby posvátno, trošku tajemno jen u svíček je super pozorovat kluky:-))Příspěvek upraven 11.11.10 v 19:36
JO, to je pravda, ta atmosféra je nenahraditelná, žádný jiný svátek nemá nic takového ![]()
Na co sem si musela trochu zvykat u nás doma je , že máme jídelní stůl v obýváku , tam kde máme stromeček. Takže kluci ho vidí už při večeři. Když jsem byla malá, tak jsme s našima a sestrou večeřeli v jídelně. Tatínek před námi zamkl obývací pokoj a jedné z nás(každý rok jiné, aby to bylo spravedlivé) dal klíč na hlídání. Obývák měl takové ty prosklené dveře, ale to sklo nebylo průhledné úplně, bylo hrbolaté, takže šlo vidět jen světlo a stín. No a ta která měla klíč chodila načuhovat, jestli se už rozvítil stromeček.Vždy to bylo tak napínavé
Tak to u mě doma nejde, ale řekla jsem si, že my to prostě máme takto:-)
Tak já Vánoce miluju, otravuju s nima vždycky už od září.Manžel a máma jsou ze mě už na mrtvici, pořád jim řikám, že za chvíli jsou už Vánoce.
Jinak si myslím, že ta láska k Vánocům je ve mě už z dětství, vždy jsme měli s bráchou krásné Vánoce, šli jsme do obýváku a tam jsme čekali než začal cinkat zvoneček, to bylo znamení, že tam už byl Ježíšek a stromek jen zářil svíčkama a prskavkama a pod ním byly dárečky.Jinak dárečky spíš raději dávám a dívám se, jakou z nich mají ti druzí radost.Na dárky se nijak s nikým nedomlouvám a vždy tak průběžně celý rok poslouchám, co kdo by si přál a pak to dostanou pod stromeček.Minulý rok se mě manžel ptal, co bych chtěla k Vánocům, tak jsem mu řekla, aby mě překvapil a opravdu to tedy překvapení bylo.Koupil mi erotický červený prádlo vel. XXS, já jsem byla v 7.měsíci, takže jsem byla jak velryba, no, opravdu mě překvapil.Teď už mám kila dole, mám zase zpátky vel.34 a stále ještě se do toho prádla nevejdu.
Letos se mě ptal znova, tak jsem mu opět řekla, aby mě překvapil, tak jsem na to zvědavá.
Teď už budou Vánoce s malym, tak to zase bude něco jiného, každopádně se budu snažit, aby se na Vánoce vždy těšil tak jako já.
Holky a nemohla byste se nade mnou některá slitovat a popsat mi dopodrobna váš Štědrý den? Prosííím ![]()
Já nějak pořád nevím, jak vytvořit tu hezkou atmosféru, jak to zorganizovat, aby tam bylo právě to tajemno, to těšení se.. Dcera bude mít 2 a 3/4 roku. Bydlíme s přítelem, k taťkovi půjde v sobotu ráno. O Ježíškovi jsem jí řekla, že přijde, až bude venku veliká zima a budeme mít pro něj nazdobený stromeček, aby nám měl kam schovat balíčky. Už jsem koupila adventní kalendář, se kterým budeme odpočítávat, aby se nemusela pořád ptát, kdy už ty Vánoce budou. Ještě nechápe pojem a rozdíl den-týden-měsíc.
Jaké zvyky dodržujete, jak u vás vypadá ten vánoční den??
Ahoj, mám vánoce strašně ráda. Začínám výzdobou bytu s adventním věncem.
Doma u rodičů jsme měli stromeček pokaždý i když už jsem byla dospělá, dárky jsme rozbalovali postupně a vždy poděkovali ježíškovi.
I teď když už jsem s přítelem tak máme stromeček, výzdobu, cukroví…
Letos to bude ještě lepší - máme 7 měsíční dcerku, tak jsem zvědavá jak bude koukat na stromeček.
Už se moc těším.
Vánoce? Veliká bezmoc, smutek, vztek…Pro mě!
Pro děti těšení se na dárečky, klidná a pohodová atmosféra kdy mají celý den oba rodiče jen a jen pro sebe! (na štědrý den jen smažím kapra, jinak všechno se dělá(dělám!)den dopředu, takže 24.12. opravdu celý den bezmezně k dispozici dětem)
Děti uzobávají cukroví, koukáme na pohádky, hrajem hry, jdeme k babičce, společná koupel a pak hned po večeři přijde ježíšek (nádobí počká, jen se sklidí ze stolu
)
Na tyhle Vánoce se těším neskutečně, protože jsme poprvé komplet rodina - máme měsíčního chlapečka.Už se těším, jak udělám naší rodinnou tradici, tzn.oooobr stromek (už jsem uvažovala, jak přestěhovat obývák, aby se nám sem ten 2m vysokej strom vešel
), napeču a nazdobím perníčky jak to dělá moje mamka, ráno bude zdobení stromku, k obídku vinná klobáska s chlebem, pak čučení na pohádky, popř.procházka po vsi, prohlídnout si výzdobu ostatních a pak řízek se salátem a dááárky
No já už se vážně moc těším..
Minulé Vánoce mi totálně zkazila tchýně, tyhle už ale budou jen NAŠE. ![]()
Jen ještě musím nějak přemluvit manžela, abych mohla nakoupit dárky malému, vždy, když chci něco koupit, říká :" Vždyt z toho ještě nemá rozum, proč bys to kupovala, nemáme peníze." Blablabla, no co, musí něco dostat ![]()