Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My každé vánoční prázdniny odjíždíme, ale děláme to tak, že normálně slavíme Štědrý den 24. a 25. jedeme. Jen jednou to nějak blbě vycházelo, takže jsem slavili tuším 22. a pak odjeli. Stěhovat někam dárky a výzdobu by se mi teda nechtělo.
@j.a.n.i1 píše:
@elpiska Tak zrovna malym detem je posun o par dnu zcela fuk, tem kalendář moc neříká…
Pokud malé děti nejsou v kontaktu s jinými dětmi, ke kterým přijde Ježíšek jindy, tak asi ano. Nebo nekoukají na televizi, kde by to mohlo vyplynout z nějakého pořadu. Pro mně konkrétně je to nemyslitelné, je to tradiční den. Pokud chci vánoce trávit jinde, klidně, ale v jejich dobu. Ale každý to má jinak, to chápu.
@roba18 píše:
A vy máte v okolí všechna hřiště s obsluhou, že jsou na vánoce zavřená? A výlet=jen organizovaná placená zábava? Pokud ano, tak pak chápu, že je problém, že je „vše“ zavřené.
Hřiště samozřejmě ne, to je zabaví tak na 2 hodinky a musíme je vystřídat. Mladšího syna navíc nebaví chodit, a na kole toho moc neujede. To je tak max na přesuny nebo na dopravní hřiště, ne na výlet. Do teď jsem nepřišla na to, jak je zabavit nějak nekomerčně. (Krom MHD) Mě už totiž nebaví ani ty herny, zoo a poutě, je tam strašnej hluk. Jediný, proč tam pořád lezu jsou ty děti.
Proto ráda ve dnech delšího volna volím radši nějaký únik na dovolenou.
@elpiska píše:No, podlehat tomu clovek nemusi, ale to aby se zavrel doma a nakupy si nechal vozit
Té komerčnosti nemusíš podléhat. Kouzlo vánoc není jen v dárcích nebo výzdobě. Také mi vadí, že se vánoce pomalu připomínají už v srpnu. Ale předvánoční čas, advent, trhy, kousek od nás bývá každoročně velká výstava vánočních ozdob… Obvykle 27. se pak sjíždíme na chalupu strejdy, setkáváme se s bratranci a jejich rodinami. To mám ráda.
@Beckyttine5 píše:
Ale to může být i naopak, proč jet k moři už 23, když se může jet klidně 25.. za mě je prostě Štědrý den jen jeden, a to 24, a jet někam jinam se dá kdykoliv jindy, bez nutnosti tento jeden den nějak posouvat jinam nebo úplně rušit..
Treba kvuli letum, nebo aby se clovek stihl rozumne vratit, coz muze byt při odletu az kolem 25 ci 26 trochu problem… Nevim, ja na lpeni na kalandari nevidim nic důležitého, nicméně jak te tak ctu, tak s tim mas problem ty, tak to neschovavej za deti ![]()
Jako jo, pokud clovek chce slavit s širším okruhem, tak se musi terminove prizpuspbit, to je jasny.
@Anonymní píše:
Na to bych zas tolik nespoléhala, pokud nemyslíš batolata. Já nesu jako celoživotní křivdu, že mi máti posouvala termín narozenin, protože jsem se narodila před Vánocemi.
Pise, ze deti jsou 3 a 6… A jinak tedy my nikdy neslavime narozeniny presne na termin, ale tak aby se mohla sjet širší rodina, takze bezne plus minus tyden az 14 dnu a zatim z toho nikdo trauma nemá ![]()
@j.a.n.i1 Nakupování je děs. Pro jídlo radši v sobotu brzo vstanu a jdu na otvíračku. Ale dárky… něco objednám a něco vytrpím, aspoň jsou o to cennější. ![]()
@Dollorres píše:
Hřiště samozřejmě ne, to je zabaví tak na 2 hodinky a musíme je vystřídat. Mladšího syna navíc nebaví chodit, a na kole toho moc neujede. To je tak max na přesuny nebo na dopravní hřiště, ne na výlet. Do teď jsem nepřišla na to, jak je zabavit nějak nekomerčně. (Krom MHD) Mě už totiž nebaví ani ty herny, zoo a poutě, je tam strašnej hluk. Jediný, proč tam pořád lezu jsou ty děti.
Proto ráda ve dnech delšího volna volím radši nějaký únik na dovolenou.
Tak když sis je naučila na komerční zábavu, tak se pak nedá divit, že netušíš, co s nimi dělat pár dnů, kdy jsou komerční věci zavřené ![]()
@Pitaya1 píše:
Tak když sis je naučila na komerční zábavu, tak se pak nedá divit, že netušíš, co s nimi dělat pár dnů, kdy jsou komerční věci zavřené
No to máš pravdu, že je to tak.
@elpiska Ja darky objednam vsechny, nejlépe uz v rijnu… Pak jen nezapomenout, kam to člověk uklidil
Ale potraviny k nam nikdo nevozi, tak holt ten nalup přežít musim, ale nerada. Jinak nohy nahoru…
Je na case dat prostor chlapovi a nechat ho to zaridit uplne jak chce on.
Bude to zajimave vyboceni ze stereotypu a i deti si to budou pak dlouho pamatovat.
Moje kamarádka jezdí každý rok buď do Alp nebo k moři a každý rok je z toho hotová. Jezdí na popud manžela a dětí, ale zároveň vyžadují dárky a po návratu oslavit Vánoce s rodinou. Takže každoročně řeší jak předvánoční stres, tak ještě balení na dovolenou a taky přípravu Vánoc po příjezdu.
Na druhou stranu si myslím, že pokud to člověk pojme tak, že opravdu je ta dovolená oslava Vánoc a odpoutá se od té tradiční podoby, může to být fajn 🤷 A pokud i to 6 leté dítě není ještě školou povinné, řekla bych, že už lepší čas na to to zkusit mít nebudete.
Já teda po Vánocích u moře nebo v horách na sněhu toužím už dlouho, ale máme zvířata a přes Vánoce nemám hlídání. Ale věřím, že jednou to klapne a bude to fajn. U nás manžel Vánoce nemusí a já nelpím na tradicích, tak mi přijde volno u moře jako fajn nápad. Případně jsme jednou těsně před Vánoci byli ve wellness hotelu v horách, kde byla nabídka vánočního programu, kdy nachystají stromečky na pokoj, navaří, vymyslí program s hudbou a tak. To mi taky nepřišlo vůbec špatné.
@j.a.n.i1 píše:
Pise, ze deti jsou 3 a 6… A jinak tedy my nikdy neslavime narozeniny presne na termin, ale tak aby se mohla sjet širší rodina, takze bezne plus minus tyden az 14 dnu a zatim z toho nikdo trauma nemá
6 není batole, co by to nevnímalo, to už mi to vadilo. Posun o měsíce, na jiné konkrétní datum, rok co rok, nikdy slavení na mé narozeniny. Ostatní členové rodiny se narodili vhodněji, jim nikdo oslavu neposouval, a to ani prarodiči, co se narodil 2.1. To je dost rozdíl od toho, co popisuješ ty
Záviděla jsem sourozencům, že oni slaví na své narozeniny.
Mně přijdou fajn ty termály. Zima v Budapešti bude podobná jako tady, o tu výzdobu měst a atmosféru podle mě nepřijdete. Zní mi to jako fajn kompromis.
@Anonymní píše:
6 není batole, co by to nevnímalo, to už mi to vadilo. Posun o měsíce, na jiné konkrétní datum, rok co rok, nikdy slavení na mé narozeniny. Ostatní členové rodiny se narodili vhodněji, jim nikdo oslavu neposouval, a to ani prarodiči, co se narodil 2.1. To je dost rozdíl od toho, co popisuješ tyZáviděla jsem sourozencům, že oni slaví na své narozeniny.
Ano, to je dost rozdil, jako chapu, ze ti to vadilo, ale tady nikomu neposouva vanoce o mesice… A ne, neverim tomu, ze šestileté dítě nejak výrazně vnímá to, ze bude Štědrý den o den ci dva dříve, zejmena pokud hned potom pojede na dovolenou. To bude mit ulozenou vzpominku, ze peisel Ježíšek a pak jeli k mori.