Vánoce, dárky.Jak říct?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
29.7.18 07:13
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím o zachování anonymity, týká se to rodinných vztahu, citlivé téma. Ktomu sem chodí známí, nemusí všichni vědět rodinné věci.
Jak sourozencům vysvětlit, ze nechci abychom si na vánoce dávali dárky? Ptam se ted, protože to potřebují říct s předstihem, maji tendence kupovat dárky už v létě.
Jen podotykam, pak jsou okolo toho jen na vánoce problémy.

My co mame deti, tak si dospeli mezi sebou nedavame.. Kdyz mela jen segra deti a my jim kupovali darky tak ona dala nakou drobnost nam.. Moji rodice davaj taky jen vnoucatuma nam drobnost a my jim normalne.. Babicka s dedou uz jen pravnoucatum.. Uz takhle ty vanoce stoji strasny prachy a jeste obdarovavat(vymenovat blbosti) se sirsi rodinou.. Uz premyslime, ze zrusime i ty deti se segrou.. My zrovna davame docela pekny darky, neda nam to.. A nase deti dostanou fakt blbosti za par kacek..
A kdyby mi segra jako lucenka rekla, ze ona kupovat bude tak, me osobne by to celkem nastvalo.. Prislo by mi to jako ja mam prachy, ja si to muze dovolit.. Jo rekla by ty klidne nekupuj ale je jasny, ze neco cekat bude a kdyz nebude, pomluvi..

• Citovat
  • Upravit
390
29.7.18 07:13

My jsme se sestrou domluvily, že budeme dávat dárky pouze dětem a děláme to tak už roky. Obě máme po dvou dětech, takže i tak je to docela honička. Navíc máme během listopadu a prosince obě svátek a narozeniny, takže si přejeme a dáváme malý dárek těsně před Vánocemi. Zkuste se domluvit, že jestli chce, ať tedy koupi dárek jen dětem, ne dospělým. Jemu bych dala aspoň nějaký symbolický, finančně nenáročný dárek, když ještě děti nemá. Nebo se můžete složit se sourozenci, rodici, nebo jinými příbuznými na dárek pro bráchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26847
29.7.18 07:50

Copak jspu vanoce o darcich? NE, NEJSOU. Jsou o traveni spolecneho casu. My se jako rodina radi sejdeme, dame si dobre jidlo, piti, popovidame si. Nastesti si v tomto se sourozenci rozmime, jsme dospeli, kazdy mame uz svoji rodinu rozsirenou o rodinu partnera a domluvili jsme se, ze obdarovavat budeme jen deti do 18 let. Super, funguje to.
Vzdyt co ma clovek.porad vymyslet za darky? Vsichni vsechno mame. Co clovek pres rok potrebuje, to si koupi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68823
29.7.18 07:53

S jedním bráchou, dokud byl bezdětný, jsme si dávali my jemu a on našemu dítěti. Co děti má, tak jsem se ho na rovinu zeptala, zda to nenecháme jen v té rovině dětí, a to jak na Vánoce, tak na narozeniny, přijal to s povděkem. A to ani nemá tak široké příbuzenstvo, jako já z mužovy strany, tam je dětí hromada. Paradoxně právě z té druhé strany jsem v modelu dárky jen dětem dost neúspěšná, tam se prostě dávají všem a hotovo, takže na Vánoce je to pecka. A stovkou-dvěma to neodbydu, neb oni mají dětí hodně a já jen jedno, takže nemají problém dát tomu mému i hodně drahé dárky a mně by to bylo dost blbý. Ale - u dospělých si k narozeninám jen přejeme a dárky a celorodinné sešlosti děláme jen ke kulatinám. Dětské narozeniny slavíme, svátky u nikoho. Ono domluvit celorodinnou oslavu mezi 15 lidma je kolikrát oříšek a při představě, že by se to mělo dělat každej měsíc, to už fakt nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
29.7.18 08:01

Hele my to tak mame, ale bracha takY chce davat :lol: uz neresim co, on je pivar, takze nakonec vzdy davame nejake special pivo a neco k snedku k tomu. Nelamu si s tim hlavu, se segrou, mamou, tatou si nedavame. Proste jsme si to rekli. Skoda penez, jsme dospeli, sejdem se na svatky, udelame ,,hostinu,, a to nam staci.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
29.7.18 08:06

A vy, co si dárky nedávate… Jak to berou děti? To se nediví, že dospělí nic nedostanou?

• Citovat
  • Upravit
69235
29.7.18 08:24
@lucenka píše:
A vy, co si dárky nedávate… Jak to berou děti? To se nediví, že dospělí nic nedostanou?

u nás to zrušila švagrová. Letitou tradici, prostě přišla, že škoda peněz a co má vymýšlet a tečka. Tak jsem jeden rok jakože bojovala za naši tradici, ale jako trapný, a to jsem říkala, že nejde o hodnotu, že si můžeme dát drobnost třeba za 200, já už od září vymýšlela, co by jim udělalo radost, no pro ně moc práce, prý to má ( jako já) ještě v lednu narozeniny, kdo má furt něco vymýšlet, takže to pak dárky udělají radost :zed: No dopadlo to tak, že jelikož já mám maminku samozřejmě na Vánoce u sebe, oni by ji nevzali, tak my dostane dárek od maminky hned pod stromek ( říkala jsem, nech nám to také na druhý den, ať to není kvůli dětem tak okaté, ale to nechtěla, že by chtěla, když je s námi na Štědrý večer, dát nám to pod stromek), oni si pak rozbalují dárky druhý den, my sedíme a koukáme na ně, hlavně, že se ušetřilo a není s tím práce. Naštěstí jí ještě nenapadlo, že zrušíme dárky dětem, ale chytře dají peníze, ty něco kup, zabal, dej to pod stromek, jakože je to od nás, já ti dám pětistovku na dítě. Takže to takto provozujeme, už i na narozeniny. Už mají také dítě, já se snažím vymýšlet dárky pro svého synovce, ale pravděpodobně přejdu do módu, že si předáváme peníze pro děti. No ukrutné to je, jak se degradovaly ty Vánoce, ta radost z toho všeho. K tvé otázce, děti to neřeší, že my nedostáváme. Řešila to starší dcera loni, když oni všichni rozbalují, včetně mamky, protože ta zase dostane od nich ( od nás má na Štědrý den) a my tam sedíme a koukáme, tak jsme vysvětlila, jak to je, na Ježíška už nevěří, tak to tak vzala, jen řekla smutný mami, tak jsem řekla nevadí zlato, hlavně, že se sejdeme. Mladší má narozeniny na Vánoce, tak jsem to prostě pojala jako oslavu jejích narozenin, kdy si ostatní vymění dárky a my na ně koukáme, Hlavně, že se ušetřily dvě stovky a nemusí se nic vymýšlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2202
29.7.18 08:37
@lucenka píše:

Tak doma dostanu Ježíška od manžela a u našich od rodičů, ale ne žádné veledary, s těmi si něco dáme, děti jsou nadšené ze svých dárků, tak neřeší, že dospělí tam toho nemají tolik, co oni. No a je tam právě i ségra s rodinou, tak tam dáváme jen dětem. U tchyně dáváme zatím švagrové, protože ta děti zatím nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30901
29.7.18 08:37

Z jakého důvodu chceš dárky rušit? Z důvodu financí či nedostatku nápadů? U nás již byl také problém, nevěděla jsem, co vymyslet. Tak dáváme luxusnější jedlé dárky, ty uvítá každý s povděkem. Ale dodržujeme jen Vánoce, je nás prostě moc, scházet se 20× za rok a slavit narozeniny, to je náročné jak časově, tak finančně a hlavně se doma kupí věci, které člověk úplně nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30374
29.7.18 08:46
@Anonymní píše:
@xstrasilka dekuji :) jen se obavám,ze potom budu ta špatná já,co zrušila si dávat dárky k vánocům.U nás je to komplikovanejsi.U něj probíhá i soutěživost kdo je lepší,kdo da lepší dražší dárek.Jelikož je ještě bezdětný,x-penez na víc,tak na korunu se tak nediva.

je nutné, aby sis s tou soutěží kazila Vánoce? buď vtipná a pořiď dárky levné, ale kreativní a jestli tě to nebaví, tak prostě up fakt něco hezkého levného. Třeba vtipný ponožky. Měj z darování radost ty a na soutěž se opravdu můžeš vykašlat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
29.7.18 08:57

U nás se dává jen dětem,z mé strany rodiny už po více generací. A vyhovuje nám to všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6446
29.7.18 09:06

Je treba se normalne domluvit.
U nas se darky pro dospele v casti rodiny zrusily uz davno. Nejdriv se reklo, ze jenom pro deti a i to vydrzelo jenom jeden rok. Tchyne hrozne nerada nakupuje, nerada utraci a klukum vzdycky koupila nevhodny darek nebo neco co uz davno meli. Domluvit a naplanovat s ni bohuzel nic nejde.
Svagrovci jsou zvykli jen dostavat a ne davat. Darky timto smerem jsem tedx zrusila.
Moje mamka vzdycky prijde s tim, ze ma nejakou vyhrazenou castku, at si reknu co chci pro nas a co pro deti. Funguje to bez problemu. Ja rodicum vzdycky neco vymyslim, s manzelem si dame par drobnosti, ale vymyslet 20 let darky s napadem je stale slozitejsi. A opravdu si nebudeme balit pod smrk sprchace a sampony. Casto kolem Vanoc planujeme nejakou cestu, takze mi vetsinou pristane v telefonu screenshot zaplacenych letenek.
Darky tchanovcum jsou v rezii manzela, vetsinou to probiha tak, ze svagr vymysli, ze se koupi pracka, vysavac, sekacka atp, manzel to ma zaplatit a svagrovci jim to daji. Bajecny. :zed:
A narozeniny a svatky dospelych skutecne neslavime. Ted se na chate s tchyni schazime denne, muj tata je v nemocnici tam jezdime obden, rodinu neignoruju, pomahame si, ale oslavy neporadame.

Příspěvek upraven 29.07.18 v 09:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
29.7.18 09:07
@Lublrn píše:
Ona žvýkačka Pedro stojí 400 Kč?

No spíš ty zase koukáš koho bys chytnul za slovo :lol: @balkanka psala, že dárek musí být přesně za 200, takže si.dovedu představit, že když zbyde třeba koruna, tak to vyjde na půl žvýkačky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
29.7.18 09:13

No já to u našich omezila na drobnosti. Ale u tchanovcu se nedaří. Loni, že neví, co budou kupovat, a tak říkáme fajn dáme si jen pozornost. A pak nakoupili dary a my si tam připadali trapně, protože jsme měli opravdu jen drobnosti. Takže letos jsem ochotná koupit dle domluvy něco jen synovci a na rodinnou sešlost nachystat něco na zub.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
29.7.18 09:14
@lucenka píše:
Tohle je pro mě děsivý, že ani na narozeniny apod.neni rodina schopná se sejít a popřát si osobně.Jinak já bych třeba na zrušení dárků nepristoupila. Respektive bych řekla, že když nechtějí dávat dárek, ať jej nedávají, ale já držím tradice a něco malého stejně pořídím.

Kdybychom se třeba my měli na narozeniny každého bližšího člena rodiny scházet osobně, neděláme po celý rok nic jiného, než že se scházíme, cestujeme přes půl republiky i několik států, a oslavujeme. Není to prostě vždycky možný. Nevím o nikom z rodiny, kdo by se urazil za narozeninovou SMS nebo zavolání a případný dárek předaný při nejbližší možné příležitosti. Tak nějak jsme všichni dospělí a chápeme to.

A taky každému přijde děsivé něco jiného. Mně přijde děsivé, že je někdo schopen vědomě způsobit všeobecný pocit trapnosti pod vánočním stromečkem (který zákonitě nastává, když jeden druhému dárek dá a druhý prvnímu ne) jenom kvůli nějaké „tradici“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová