Vánoce, dárky.Jak říct?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6446
29.7.18 10:48

No to je prave to, ze to ma kazdy jinak. Moje mamka se fakt nehrouti z toho, ze nevidi kluky rozbalovat. Moje babicky me taky nevidely rozbalovat. Mamka prijde druhy den a s klukama si to uzije po svem. Deda si sedne do kuchyne, da si kafe a popovidame. Ponozky, svicky, hrnecky …to jsou presne veci, ktere nekupuju. Svicek mame plnou garaz z jednoho nepovedeneho kontraktu, dostali je uz vsichni nekolikrat. Kupujeme knihy ( ale do dvou stovek se nevejdu ) a z ciziny vozime jidlo. Syry, cokolady, orechy, ovoce, ruzna koreni, chilli omacky apod. Ale to rozdame hned po navratu a neschovavame na vanoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
29.7.18 10:56

My jsme to vyresili tak, ze jsme se se sestrou dohodly, ze si dame kazda darek tak do 50 Kc, nejakou blbinu - je to moje sestra, celej zivot ji davam darky a nechci to uplne rusit. A ze vetsi darky dam jen detem. Funguje to, jsme dospely zensky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6446
29.7.18 11:04

Ted me teda zaujalo jestli se manzel prizenil do nasi rodiny a mel by prijmout nase tradice nebo jsem se privdala ja k nim a mela bych pristoupit na ty jejich? :lol:
Ono to vypada jako sranda, ale treba na tema stedrovecerni vecere se u nas vedlo x debat a jeste po skoro 20ti letech nejsme domluveni. My meli vzdycky rybi polevku, kapra na cerno, cernou omacku na sladko s vanockou a smazeneho kapra s bramborovym salatem. Tchyne delala jenom kapra se salatem z korenove zeleniny. Rybi polevku manzel neji a cernou omacku nesnasi. Misto rybi jsem dala hrachovou a cernou omacku uplne zrusila a tradice nasi rodiny jsou v haji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6446
29.7.18 11:08

@Jana206 taky tak. Pracuji ve zdravotnictvi, takze prubeh Vanoc se ridi predevsim rozpisem sluzeb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
29.7.18 11:16
@Ijen píše:
Ted me teda zaujalo jestli se manzel prizenil do nasi rodiny a mel by prijmout nase tradice nebo jsem se privdala ja k nim a mela bych pristoupit na ty jejich? :lol:
Ono to vypada jako sranda, ale treba na tema stedrovecerni vecere se u nas vedlo x debat a jeste po skoro 20ti letech nejsme domluveni. My meli vzdycky rybi polevku, kapra na cerno, cernou omacku na sladko s vanockou a smazeneho kapra s bramborovym salatem. Tchyne delala jenom kapra se salatem z korenove zeleniny. Rybi polevku manzel neji a cernou omacku nesnasi. Misto rybi jsem dala hrachovou a cernou omacku uplne zrusila a tradice nasi rodiny jsou v haji.

My slavíme Vánoce ve velkém počtu, schází se celá rodina. Samozřejmě každý je zvyklý na nějaké tradice, takže míváme klidně 3 různé polévky, smaženého i pečeného kapra a řízky, několik druhů salátů :-)

Co se týče nedávání dárků, tak na to bych nepřistoupila, řekla bych, že dávat dárky není povinnost a dávat dárky v určité cenové relaci už vůbec ne. Trochu by mě možná mrzelo, že příbuzným nestojím za to, aby mě obdarovali nějakou maličkostí (přesně tak vnímám „nemám čas shánět, nemám čas vymýšlet“).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.18 11:19

Tak jsem se rozhodla,ze to nechám tak,jak to bylo.I pres všechny ty nepříjemnosti.Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
6116
29.7.18 16:35
@terinka4444 píše:
Tradice jsou důležité, byly a budou. A je tradice dávat dárek a někdo musí přijít s tím, že se tedy dávat nebude, ale pokud s tím jiný nesouhlasí, tak co? Tak pocit trapnosti udělal ten narušitel tradic, nikoliv ten, kde prostě přeci někoho obdaruje na Vánoce. Mně tohle přijde, žes to totálně převrátila a udělal trapáka z toho, kdo obdaruje své blízké na Vánoce, místo toho, kdo se rozhodl, že už dary dávat nebude, škoda peněz a moc práce s vymýšlením.

Tohle pojetí „tradice“ jde úplně mimo mě. V takovém pojetí je to tradice, která pro mě postrádá smysl a vůbec nevidím důvod, proč by se tím měl někdo řídit proti své vůli. Počítám s tím, že dárky se dávají, aby druhému udělaly radost. Obdaruji druhého, abych ho potěšila, ne, abych já si zalebedila, jak dodržuji nějaké tradice (pomíjím, že obdarovávání dospělých k Vánocům je spíše zvyk než tradice, žádné hluboké historické kořeny ani význam to nemá). Jakou radost uděláš dárkem pod stromeček člověku, který se z nějakého (jakéhokoliv) důvodu vyjádří, že by si rád už dárky k Vánocům nedával a on sám už kupovat nebude? Mně nepřijde nic divného na tom, že dárky jenom proto, „aby se něco dalo“, už chce dospělý člen rodiny vůči ostatním dospělým členům rodiny zrušit. Vánoční svátky se v kruhu rodiny dají perfektně užít i bez dárků mezi dospělými. Když to oznámí dopředu, tak za ten pocit trapnosti podle mě opravdu nemůže onen „narušitel tradic“, ale ten, kdo nerespektuje přání druhého dospělého člena rodiny. Nekoupit dárek nestojí naprosto nic. Co je víc v duchu vánoční atmosféry - respekt k přání příbuzného a jeho důvodům, proč si dárky nedávat (zvlášť, když mě ten naprosto nic nestojí), nebo zatvrzelé lpění na vlastní představě o tom, jak to má být a „vždycky“ bylo a bude?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
9.8.18 23:55
@Lublrn píše:
To musíme být stále vážní? I u toho, když se v červenci řeší vánoční dárky?

Jo tak jsem to myslela, ze v tom je prave ta sranda. Detem kupujeme darky normalne, ale s dospelyma mame tento zvyk a fakt se u toho zasmejeme :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
9.8.18 23:57
@P4ja píše:
No spíš ty zase koukáš koho bys chytnul za slovo :lol: @balkanka psala, že dárek musí být přesně za 200, takže si.dovedu představit, že když zbyde třeba koruna, tak to vyjde na půl žvýkačky.

Ne tady to nekdo nepochopil. Vsechny darky co chteji koupit maji byt pro jednoho presne za 200 kc a presne kdyz zbyde treba koruna, tak to treba vyjde na pul zvykacky a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
9.8.18 23:58
@Anonymní píše:
Tohle jsem mu řekla min.rok,ze do určité castky. Odpověděl,at to necham na něm.Ze si rozhodne sam co a jak.

Tak to je docela blbe. Tak bych to treba zkusla nadhodit, ze to musi byt presne do nejake castky, clovek si u toho zavari i mozkove bunky nekdy :-). Je to skoda, ze se nejak nechce zapojit v tomto a jede si po svem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová