Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nás se dávají dárky skoro všem, takže nastrkat to večer vše pod stromek je docela fuška
Naštěstí já hlídám dítě, aby nepřišlo na to, kdo naděluje.
A vymýšlení je taky náročný. Veledary si nedáváme, ale nechceme blbosti. Mě potěší i „blbá svíčka“, někoho třeba urazí sprcháč. Ten teda nedávám, leda kdyby to byla nějaká extra kolekce. Ne obyč z Kauflandu.
Jenom dětem máme dohodu se strýcem. Je to fajn, protože zrovna jemu vybírat dárek dá vyloženě práci.
Ale stejně jsou Vánoce fajn ![]()
Ja se teda priznam, ze bych nevedela co do dvou set kupovat, a takova domluva by mi byla neprijemna. Pri sourozencich z obou stran s jejich partery by to bylo 1600 - vyhozenych za kraviny. To radsi koupim kazdemu poradny darek, tech 1600 za kraviny by mi bylo lito. Jsem za bud darek dle vlastniho uvazeni, nebo nic. Popripade symbolicky - kdyz se u nas rekne symbolicky, mysli se tim marmelada, kava caj, vino proste veci ke spotrebe. Na limit 200 bych mela problem pristoupit.
@SlečnaDahlia píše:
Kdybychom se třeba my měli na narozeniny každého bližšího člena rodiny scházet osobně, neděláme po celý rok nic jiného, než že se scházíme, cestujeme přes půl republiky i několik států, a oslavujeme. Není to prostě vždycky možný. Nevím o nikom z rodiny, kdo by se urazil za narozeninovou SMS nebo zavolání a případný dárek předaný při nejbližší možné příležitosti. Tak nějak jsme všichni dospělí a chápeme to.A taky každému přijde děsivé něco jiného. Mně přijde děsivé, že je někdo schopen vědomě způsobit všeobecný pocit trapnosti pod vánočním stromečkem (který zákonitě nastává, když jeden druhému dárek dá a druhý prvnímu ne) jenom kvůli nějaké „tradici“.
Tradice jsou důležité, byly a budou. A je tradice dávat dárek a někdo musí přijít s tím, že se tedy dávat nebude, ale pokud s tím jiný nesouhlasí, tak co? Tak pocit trapnosti udělal ten narušitel tradic, nikoliv ten, kde prostě přeci někoho obdaruje na Vánoce. Mně tohle přijde, žes to totálně převrátila a udělal trapáka z toho, kdo obdaruje své blízké na Vánoce, místo toho, kdo se rozhodl, že už dary dávat nebude, škoda peněz a moc práce s vymýšlením.
@terinka4444 u nás právě kluk na Ježíška ještě věří a hlídá, jestli nějaký dárek dostanou i zvířata
tak si právě nějak nedokážu představit, jak bych mu najednou vysvětlovala, že Ježíšek přestal nosit dárky dospělým ![]()
U nas domluva nezafungovala. Zafungovalo az to, kdyz jsme se domluvili, ze misto darku bude tombola, kazdy da 1 darek a bude se losovat, v ramci cele sirsi rodiny.
@SlečnaDahlia píše:
Kdybychom se třeba my měli na narozeniny každého bližšího člena rodiny scházet osobně, neděláme po celý rok nic jiného, než že se scházíme, cestujeme přes půl republiky i několik států, a oslavujeme. Není to prostě vždycky možný. Nevím o nikom z rodiny, kdo by se urazil za narozeninovou SMS nebo zavolání a případný dárek předaný při nejbližší možné příležitosti. Tak nějak jsme všichni dospělí a chápeme to.A taky každému přijde děsivé něco jiného. Mně přijde děsivé, že je někdo schopen vědomě způsobit všeobecný pocit trapnosti pod vánočním stromečkem (který zákonitě nastává, když jeden druhému dárek dá a druhý prvnímu ne) jenom kvůli nějaké „tradici“.
Tradice ale je, že se dává dárek. Takže pocit trapnosti dělá ten, co se rozhodne to zrušit.
@lucenka píše:
@terinka4444 u nás právě kluk na Ježíška ještě věří a hlídá, jestli nějaký dárek dostanou i zvířatatak si právě nějak nedokážu představit, jak bych mu najednou vysvětlovala, že Ježíšek přestal nosit dárky dospělým
Složitě, naštěstí tohle se odehrává druhý den, a naše mladší věřící dítě tohle až tak neřeší, asi z toho důvodu, že ona má narozeniny a je to vždycky pro ni hektické. Jinak také nevím, jak bych to vysvětlovala. Úplně ti rozumím, vím, jak to myslíš.
@lucenka píše:
@terinka4444 u nás právě kluk na Ježíška ještě věří a hlídá, jestli nějaký dárek dostanou i zvířatatak si právě nějak nedokážu představit, jak bych mu najednou vysvětlovala, že Ježíšek přestal nosit dárky dospělým
Tim, ze na jeziska veri, tak prave neresi, jestli bracha dal neco mamince nebo ne. Maminka pod stromkem i tak prece darky ma, od jeziska
.
Jinak holky, co teda je ten darek do dvou set?
Ja fakt premyslim, kdyby s tim nekdo prisel, ze nevim co bych mela koupit
.
@evill píše:
Tim, ze na jeziska veri, tak prave neresi, jestli bracha dal neco mamince nebo ne. Maminka pod stromkem i tak prece darky ma, od jeziska.
no asi nemá, když se někdo rozhodne to zrušit, aby ušetřil.Peníze a mozek.
@evill píše:
Tim, ze na jeziska veri, tak prave neresi, jestli bracha dal neco mamince nebo ne. Maminka pod stromkem i tak prece darky ma, od jeziska.
Ale to si tam maminka musí dát něco sama, stejně tak zbytek dospělých, když se zruší dávání dárků mezi dospělými ![]()
@terinka4444 píše:
no asi nemá, když se někdo rozhodne to zrušit, aby ušetřil.Peníze a mozek.
Tak to, ze ti nekoupi bracha darek, snad neznamena, ze ti ho nekoupi ani manzel, mama… Nebo ano? ![]()
@lucenka píše:
Ale to si tam maminka musí dát něco sama, stejně tak zbytek dospělých, když se zruší dávání dárků mezi dospělými
Ja tu cetla hlavne o dospelych sourozencich, manzel jim snad neco da ![]()
@evill píše:
Jinak holky, co teda je ten darek do dvou set?Ja fakt premyslim, kdyby s tim nekdo prisel, ze nevim co bych mela koupit
.
Jsem stejného názoru. Nás je z každé strany hodně tak když to spočítám,tak i ty dvě stovky na osobu mi nám zvedly vánoční rozpočet o několik tisíc,bohužel
Navíc za dárek,o který nikdo až tak nestojí. Všichni se věcí spíš zbavujeme,lapače prachu nechceme. V takové ceně bych musela dotyčného dobře znát,abych se mu trefila do vkusu,srandovní barevné ponožky by asi nikdo nenosil. A v dnešní době je poštovné hrozně drahé,na obíhání vánočních trhů s blbostmi nemám čas a kdybych objednala serepatičky na netu,tak těžko v jednom eshopu a v den dopravy zdarma(často mají omezený sortiment ten den nebo vyprodáno,co chci),tak by se zaplaceným poštovným zase navýšil rozpočet.
Je to prostě kombinace toho,že do dvou stovek kvalitní dárek neseženu,blbosti nechceme a financí. Ale cítíme to tak všichni,v naší rodině se dospělým dárky nedávají už generace,dospělí si mezi sebou nedávali ani když jsem byla dítě.
@evill píše:
Tak to, ze ti nekoupi bracha darek, snad neznamena, ze ti ho nekoupi ani manzel, mama… Nebo ano?
tak snad se bavíme o rodinné sešlosti, to znamená po Štědrém dnu, ne? Manžel ( a u nás máma, protože ta je na Štědrý den u nás, přeci nebudou sami) mi dává dárek snad na Štědrý večer