Vánoční atmosféra
- Fotoalbum (6)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Apaji My zdobíme taky 23.12, koukáme na pohádky, dlabeme cukroví, a 24.12 už taky neděláme nic, k snídani vánočka, cukroví, k obědu bílá zelnice a k večeři klasika
před večeří jdem na procházku a špiclujeme u ostatních
, od stolu se „snažíme“ taky nezvedat
, dusíme se tradičně kostí a čekáme na zazvonění
, rozbalíme dárky, zkoukeneme popelku a jdeme se opět ládovat
– stručně popsané ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanka79 píše:Že by? Jako nemusím všechno, co mají Američani, ale to by mohlo dojít, ačkoliv si myslím, že se to přes Atlantik rozpadne
V tom vsem mas pravdu, ja mam zimni obdobi taky radsi…cloveku kdyz je zima, tak se oblekne, ale v lete kdyz mu je vedro, tak se poti jak dvere od chliva ikdyz je uz nahatej.
A vecer je v zime po ulicich uz klid, vsichni zalezly, presne jak pisesJinak ted ctu na seznamu, ze Ameriku sevrela zima..tak jak je snih tam, do tydne max 14dni je to tu taky…
Jinak jo, to jsi vystihla přesně s tím horkem. V noci člověk nemůže horkem usnout, v zimě se stačí obléct, přitopit, přikrýt. Taktéž v autě nemáme klímu, tak je cestování peklo (v MHD škoda mluvit), v zimě si v autě přitopíme a je nám krásně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@anairda Ani nevim, možná jako dítě jsem je ráda měla, co jsem „velká“, tak mi příjde, že se jen něco musí.. Tj. kupovat kupovat a kupovat, všude plno lidí, ataky reklam.. jako zazpívám si ráda koledy a chtěla bych jít i na Rybovku (tu jsem i zpívala), ale vnitřně mám divnej pocit. Asi jsem blázen
. No každopádně vy si to užívejte! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Apaji
Také zdobíme stromeček 23.12 a salát už je též připravený v lednici, je o moc lepší, když se uleží. ![]()
Na štědrý den jezdíme dopoledne a odpoledne po návštěvách a rozvážíme dárky, letos máme kvůli úmrtí v rodině o zastávku méně, ale co se dá dělat.
Před večeří ještě malá procházka a pak už se jde smažit. Necháváme si malé překvapení, nebo třeba jen šupinky z kapra pod talířem a odkryjeme až po večeři, od stolu u nás nesmí odejít nikdo, dokud nemá snědeno, takže vše musí být na stole připraveno.
(Pravidelně zapomínám na misku na kosti
) No a po rozbalení dárků se ještě pouští v lavoru lodičky a lije vosk. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lusijka
Nejdůležitější je si srovnat v hlavě, že právě nic nemusíš… Je to čas klidu a pohody, dělej to, co tě baví a co se ti líbí, užívej si času po boku těch, které máš ráda. Dá se to pojmout jakkoliv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Od stolu se také nevstává, dárky se postupně objevují pod stromkem od rána - rozbalují se teda až po večeři
jak byla starší malá, bylo největší drááámo tam ty dárky dát
jíme ve stejné místnosti, jako je stromek ![]()
my chodíme pouštět lodičky k řece, vespod oříšku je přání a pouštíme po vodě, do lesa chceme zajít letos poprvé, uvidíme kolik bude sněhu.
jinak kapr i salát je hotový 23.12., 24.12. už jsou vánoce a to maximálně dovařím hrachovku a osmažím housku. to už je pohodka a klídeček. pohádky, případně nějaké sousedské návštěvy.
jo a zdobí se stromek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@anairda já vim, ale dárky dopředu jsem nekoupila a nikdo je za mě nekoupí, nikdo neuvaři neuklidí..no znáš to, asi jsem měla být chlap ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, já taky nakupuju různé sarapatičky na ozdobu, vyloženě se v tom vyžívám. A těším se, až půjdeme na trhy nasát atmosféru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lusijka
Tak já třeba nákupy nenávidím, a to celoročně. Vánoce řeším tak, že potraviny, které se nekazí kupuju s předstihem (jako 22.12. by mě do obchodu nikdo nedostal a jsou blázni co jdou i 23. a 24.12
). Ovoce na ovocnou mísu dám do sklepa, vydrží krásně. Pohledy, balící papír apod. koupím v prvním obchůdku, kam vlezu - klidně větší trafika (jsem tedy háklivá na Santa Clause, ten mi nesmí přes práh ani na balícím papíru). Dárky částečně po netu, drobnosti na vánočních trzích, ALE: jdu na trhy, kde i nakoupím, ne že tam nechám peněženku a v tašce prázdno a navíc tam jdu ráno na otvíračku, hned první den nejlépe. Minule tam bylo poloprázdno a já mohla v klidu vybírat. Takže davům se vyhnout jde. Cukroví peču asi 6-7 oblíbených druhů (z toho 2 druhy peče manžel). S úklidem to beru tak normálně - žádné vyhazování skříní a utírání polic a vnitřků šuplíků. Reklamy neřeším, protože se stejně dívám jen na vybrané filmy z netu. V obchodě je nevnímám, ten proletím jako uragán.
Ale chápu tě, mám několik známých, které to mají vnitřně podobně. Já už jsem taky zažila několik Vánoc bez nálady a neumím vysvětlit proč. Prostě jsem se do toho nemohla vpravit a nic mě k tomu nedonutilo, ačkoliv bylo všechno v pořádku a jako obvykle. Přiznám se, že na obvyklé Vánoce na blátě jsem si už i zvykla, ale minulá suchá teplá zima celou dobu, mi tu náladu taky vzala. Minulé Vánoce jsem to taky brala jako jakousi „práci“, tak o to více se těším, že letos to bude zase ve starých kolejích. Co ty víš, třeba to jednou příjde i u tebe. My si udělali svoje tradice, svůj bramborový salát, své způsoby trávení Vánoc a to hodně pomohlo. Jako malá jsem prožívala fajn Vánoce, pak se nám rodina rozpadla a bylo to falešné divadlo pro mě, cítila jsem ten chlad, odtažitost a neměla je ráda. Dokud jsem nepotkala manžela, máme svou rodinu a své Vánoce…
Ale zase je fakt, že mám dobrou kamarádku, která Vánoce ráda nemá vůbec, dělá je jen kvůli své rodině (a to už jí je 50 let a děti má dospělé), a prostě to tak má a už ani neví proč. Lásku k Vánocům si nevynutíš, jen jsem ti chtěla napsat, že objektivní důvody jako reklamy, nákupní šílenství a davy lidí, lze minimalizovat, protože to mám stejné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na mě ještě vánoční atmosféra nějak nepadla. Přitom Vanoce miluju. Ale letos jak je teplo, tak to jde nějak mimo mě. Ještě musíme zvládnout oslavy narozenin, takže letos zatím Vanoce neřeším. Navíc tohle budou první Vánoce, kdy už jsem u práci, tak z toho mám trochu strach, že to nebude úplně ono.
Stromeček se u nás bude zdobit v sobotu před vánoci, ať si ho užijeme a nestraší nám v obýváku do února jako naposled
klub se ho odmítal vzdát.
- Citovat
- Upravit
@Lusijka
Tak pro mě je kupování dárků radost, uklízím průběžně, takže vánoční úklid se nekoná a vaření je takový můj koníček.
Zkus si to udělat hezké.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My taky chodíme na štědrý den dávat něco dobrého zvířátkům do krmelce. V průběhu dne pouštíme lodičky ze skořápek, krájíme jablíčka a děláme, že držíme půst (ale všichni uždibují cukroví a jiné dobroty). Od stolu také nevstáváme. Pod talířem každý najde šupinu a po večeři jdeme ven zapálit prskavky, to aby ježíšek viděl, kde bydlíme a trefil k nám. Já si vždycky „jako“ něco zapomenu nebo „jako“ ještě sklízím ze stolu, takže jde přítel s dětmi napřed a já zatím naskládám dárky pod stromeček. Večer skouknem pohádku a funíme jak jsme se přejedli. Tak moooc se těším!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@21.6.2014
Taky máme řeku za domem a nebo v lese, kam chodíme do krmelce. Že bych zavedla další zvyk?
A to přání píšeš na papírek a dáš do oříšku a zakapeš voskem, nebo ho nějak napíšeš/ vyryješ na dno skořápky?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak na mně Vánoční atmosféra celkem dolehla.
Nakoupeno mám snad všechno co se týče dárků, jak pro rodinu tak pro našeho syna, který bude středobodem onen dne ![]()
Perníčky mám už upečené nachystané a teď snad to cukroví nějak dát do kupy. A pak byt + velký nákup před Vánoci, abych pak mohla jít maximálně pro pečivo, nebo tu zmiňovanou vánočku mňam ![]()
Stromeček zdobíme 23. večer kvůli synovi, aby ráno vstal a viděl tu nádheru
Jasně nemůžeme to dělat do nekonečna, ale tím, že je maličký a nedokáže moc pochopit, kde se tu stromeček vzal, tak mu alespoň tímto chceme hned z rána zpříjemnit den.
Takže ano na 24. se těším jako malá holka hlavně na pohádky, kafíčko cukroví a další dobroty + další mimi v bříšku co víc si přát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit