Vánoční atmosféra

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1806
19.11.14 11:38

@Hanka79 No to asi jo, to je lepší jet někam do menšího města :-)… Vánoce pro děti jsou nejlepší a nejkrásnější :-), miluju tu dětskou nevědomost a věření :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
19.11.14 11:40

@svituska
Taková sluníčková diskuze, že? :mrgreen:
Dostala jsem chuť udělat výzdobu, ale odolám a počkám do toho adventu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1806
19.11.14 11:42

A ještě jsem zapomněla na houbovýho kubu, to mám taky moc ráda :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1806
19.11.14 11:42

@anairda Ano, ano :-) s výzdobou taky vydržím, ale chci začít tvořit ten věnec :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2507
19.11.14 11:46

Holky a jaké přání máte od Ježíška vy? Mě by stačilo zdraví pro celou rodinu a chtěla bych se na Štědrý den ráno vzbudit, kouknout ven a tam sníh a chumelilo by celý den… Taková ta idylka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
19.11.14 11:47

@anairda Nevím, jestli pomůže ;-) Ale:

Peču cca od půlky prosince, uklízím tak nějak průběžně, ale žádné mega gruntování. Takže, jak psala Apaji, nějaké vyrovnávání skříní apod., to neexistuje… prostě hezky udržovat pořádek, stejně jako přes rok. V listopadu umyji okna. Na začátek adventu všechno nazdobím. Poslední víkend před Vánoci už jsme doma, tak dodělávám, mažu a zdobím cukroví, stejně jako dělám nepečené.

Na začátku adventu i vyrobím vánoční přání a rozešlu.

Stromeček nám nosí Ježíšek, takže zdobíme s manželem 23. v noci (když dítě spí) a ráno vstane a svítí v obýváku rozsvícený stromeček.

Kapra manžel kupuje 23.12., ten den udělám i bramborový salát, já i manžel si uvaříme své polévky. Večer během zdobení stromečku mi ještě muž přichystá těsto a nechá vykynout, a já umotám, a upeču vánočku k snídani. (no, tu děláme tak nějak průběžně celý advent, vlastně i celý rok)

24.12. ráno snídaně - vánočka s kakaem/kafem/čajem, oběd moje zelovka (bílá, bez klobásy), večeře je klasika - předkrm vinná klobása, pak vánoční polévka (speciální vývar s kapáním a vánočním drobením, co mám od babičky;manžel má svou zelovku s klobásou, houbami apod.) a pak řízky a kapr s bramborovým salátem.

Ráno se probudíme, pustíme pohádky, nandám na tácek cukroví a máme pohodu. Na oběd ohřeju polévku a poté se jdeme projít na Vyšehrad, kde se potkáme s mým bráchou a jeho přítelkyní (letos ne, rozešli se :roll: ), pokoukáme po Praze a jedeme domů. Okolo čtvrté dorazíme domů, a manžel jde smažit kapra, já nachystám vánoční stůl. Okolo páté, čvrt na šest večeříme. A po večeři se jdeme podívat po Ježíškovi na balkon, zapálíme na balkoně svíčky za ty, co nemohou být s námi, a prskavky, aby nás viděl Ježíšek. Nasypeme do budky pro ptáky zrní a jdeme domů - mezitím je manžel jako na WC a nandá dárky, takže jdeme z balkonu, až když muž je už u nás a zvoní zvoneček. Pod stromečkem si zazpíváme koledy a pak se rozbaluje, ukazuje, raduje… potom už si pustíme televizi a u toho pouštíme lodičky.

Na slavnostní tabuli nesmí chybět talíř navíc, čočka a šupiny pod talířem, ovoce, sladkosti, cukroví… prostě vše, protože od stolu se neodchází.

Přes den na procházce voláme rodičům a prarodičům, popřejeme hezké svátky a vyprávíme si.

Druhý den máme na slavnostní menu zvěřinu, a užíváme si jen naší malé rodiny, neuklízíme, nic… maximálně procházka apod. 26.12. pak přijedou naši a jednu noc u nás spí - jdeme na Staromák na trhy s nimi, dělám kačenu a dva druhy zelí a bramborový knedlík (káča se peče sama, 12 hodin přes noc z 25. na 26.12., zelí je hned a bramborový knedlík mám hotový v mrazáku), dezert - jablka v županu má na starosti můj muž. Pak si rozdáme po obědě dárky s našimi a bráchou a zase pohoda. A 28.-29.12. odjíždíme k našim a babičce na chalupu na Silvestr.

Jinak návštěvy odbydeme před Vánoci, abychom měli klid - první adventní víkend jsme doma a zdobíme apod., druhý jsme u našich, třetí u manželových rodičů (skoro 700k od nás bydlí) a čtvrtý doma.

A k dárkům - normálně kupuju někdy od srpna, ale teď jsem těhotná, mám dole 12kg a nemám chuť ani vstát. Takže to začnu řešit až od tohoto víkendu, ale mám představu a to je hlavní. Něco už mám nakoupené ze Španělska, po netu…v Praze se dárky shání jednoduše a já mám nakupování ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
19.11.14 11:55

Holky, jdu se zase pověsit na štafle a vařit oběd. Ale děkuju za krásnou diskuzi, naladění a pár inovací, které si z téhle diskuze odnáším :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1806
19.11.14 12:05

@quickyq Vyčerpávající :potlesk: :potlesk: Moc pěkný, zelnici máme taky :-).. Udivuje mě, jak jsou všichni manželové šikovní a vaří, smaží :-).. a vinná klobása, no to je taky supr :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7065
19.11.14 12:08

@anairda to budu :-) už se moooc těším tentokrát to bude holčička mám nějakou intuici :-)
@quickyq Já takový vánoční maniak nebyla do té doby než se narodil malej a rok od roku se těším víc a víc :-) mně stačí to cukroví a pohádky a hlavně teplo domova kdežto nejvíc potěší tu synkovi kukadla co se nadšeně rozsvítí když uvidí stromeček a dárečky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
19.11.14 12:08

@svituska Díky :-) Manžel je úžasný, pomáhá se vším a vždycky… teď, jak víceméně jen zvracím a ležím, tak zastane všechno :srdce:

Ad ta vinná klobása - zvyk od maminky, a ta to má od své maminky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
19.11.14 12:09
@TerezkaW píše:
Holky a jaké přání máte od Ježíška vy?

Tak já loni dostala k vánocům rozchod a letos rozvod. Zrovna před chvílí mi dorazila obsílka ze soudu a 18.12. máme stání. Ach jo, zrovna takhle blbě.
Zas na druhou stranu, manželova milenka aspoň dostane krásnej dárek. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
19.11.14 12:10

@Jannys Jasně, s tím souhlasím… já jsem vánoční maniak proto, že jsem jako dítě vždycky měla nádherné Vánoce, užívala si to… a ten pocit výjimečnosti, rodiny apod. mi zůstal, a totéž chci předat synovi. Manžel to tak nikdy neměl, a tak si to teď hrozně užívá, naprosto jsem ho do toho pobláznila, takže už plánuje a zapojuje se taky :-) Pro mě to jsou fakt rodinné, intimní svátky, oslava toho, že jsme spolu, máme se rádi a chceme si udělat ty dny krásné pro sebe. Takže nám září oči všem. A fakt je to krása :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
19.11.14 12:11

@PetraJ
Ježiš, jak si to stihla? To bylo s jedním partnerem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
19.11.14 12:13

@quickyq
Paráda!
Prosím tě, jak velkou tu kačenu máš? A na kolik pečeš? Na 100? Je to v té chuti fakt znát? Já peču běžně jen tak 3 hodiny asi, na cca 160 a pak dám na konec pod gril kvůli kůrčičce. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1806
19.11.14 12:13

@PetraJ Tak ať je 2015 pro tebe novým krásnějším začátkem :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie