Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Tak mám upečeno, těsto podle @ivulka00 a krém podle @kotaska91 a musím říct, že chutnají moc dobře a po uležení budou určitě ještě lepší. Takže díky.
Nové plechové formičky, co jsem kdysi dostala ještě od babči, jsem lehce vymázla papírem od oleje a vyklápělo se to krásně. Těsta byla spousta, tak z půlky mám ořechy a z druhé půlky košíčky a teď jdu hledat nějaký krém do košíčků. Možná karamelový? ![]()
Já pořád něco zkouším nového, takže příště zase zkusím postupně i ty ostatní recepty, co jste mi tu napsaly. A až zjistím ty nej, tak u nich zůstanu. ![]()
@Samy jsem ráda že ti chutnají:) Jinak pro inspiraci - my dáváme do košíčku náplň podobnou jako je těsto na vosí hnízda - akorát tam přidáme ještě mlété oříšky a o trochu víc rumu ![]()
@ivulka00 píše:
Ahojtak přidávám jeden osvědčený, opravdu hodně ořechový
40 dkg hladké mouky
20dkg cukru moučka
25dkg másla nebo Hery
20dkg mletých oříšků
1vejce
Všechno smíchám a nechám alespon 1,5 odpočinout ve chladu (nemusí to být nutně lednička).
Peče se na 180 stupňů do zlatava, formičky nevymazáváme, ale pokud máš úplně nové, tak bych je vymazala - pro jistotuNevím, jaký máš formičky a po zkušenosti s jednima formičkama, kdy jsem celou dávku dělala znovu, už do nových formiček vždy vymazávám
Vyklápím je vlažné, horké se víc lámou a úplně studené jsou hůř vyklápět.
Krém od jednoho známého, co je cukrář, nekazí se tak rychle a hlavně je do ořechů výborný;)
0,8litru vody
Jinak obalujeme je ve trošce kakaa smíchaného s moučkovým cukrem pocákaného čokoládou(to dávám do těsta na ořechy o 10dkg cukru méně), nebo hořkou čokoládou posypanou co je zrovna při ruce a hlavně po chuti:)
30dkg sušeného mléka
20dkg cukru - rozmíchat a uvařit se 3 vanilkovými pudinky. Po vychladnutí vyšlehat s 1 kostkou másla:)Do krému můžeš přidat dle chuti rozpuštěnou čokoládu, kakao, kávu, oříšky, prostě co tě napadne
Toto je dobrý receptík, děkuji za něj - přidala jsem jen kakao, protože mám ráda ty tmavé, jen náplň jsem nezkoušela, ale asi zkusím. ![]()
@HeHo Jsem moc ráda, že chutná - letos je dělám zase resp. už jsem je udělala, ale víc jak polovička se snědla hnedka suchá místo pracen, takže možná budu ještě přidělávat:)
Dělám je podobně jako ivulka00, jen nedávám žádné vejce, a másla je místo 250 g tentokrát 280 g na 400 g mouky. Ostatní suroviny a množství stejné. Formičky staré plechové, před prvním naplněním vystříkám lehce olejem ve spreji (ne, aby tam byla louže oleje, ale jen tenká vrstvička), pak už není třeba, těsto je mastné dost. Peču cca 12 minut při 170°C v elektrické troubě, ale to je samozřejmě individuální, prostě až jemně zezlátnou. Po vyndání plechu z trouby nechám chvilku být (než vyměním plechy a tak), pak formičky beru do kleští (nebo rukou, když už to jde) a vyklepávám. Nerozbil se letos žádný, horké upečené těsto je ještě stále pružné. Peču s cca 14tidenním předstihem, ořechy do těsta jen vlašské, aby to i vonělo. Krém z másla, cukru, jemně mletých vlašských ořechů a rumu. Jsou perfektní. Letos jsem je pekla z 600 g mouky a už jsou všechny sežraný ![]()