Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
V zahrádkářských potřebách ti poradí. Já jsem loni kupovala dolomitický vápenec.
@AlphaOmega píše:
Asi to někomu přijde triviální, ale jsem z paneláku, tak takovéhle věci neznám![]()
Asi bych měl vápnit zahradu (je tam mech, doporučuje se to a máme i další známky nedostatku vápníku v půdě).
Čím se to vápní? Fakt nehašeným vápnem?
To jsem nikdy ani neměl v ruce, jak se s tím zachází? Mám zakódováno, jak je to nebezpečné…
Vem si balení dolomitického vápence, rukavice bys měl stejně pro jistotu mít u každého hnojiva. Nicméně pokud roste mech a celkově máš „projevy nedostatku vápníku“, tak to spíš bude celkově o špatném PH, přemokření, nedostatečné provzdušnění apod. V zahradnických potřebách sežeň úplně obyčejný PH tester - většinou je to taková malá krabička za pár korun, nabereš vzorek zeminy, kápneš roztok a koukneš co za barva ti vyjede. Udělej to tak na několika místech včetně míst kde roste mech. Nejspíš to bude celkově zkouknout čím to hnojíte a jak upravujete, aby se to trošku srovnalo. Samotný vápenec málo kdy pomůže a určitě to není dlouhodobé řešení.
Takže vem vertikutátor nebo aspoň vertikutační hrábě, na jaře to pořádně projeď - povytahej z toho ten mech a další kousky. Pokud budeš mít pocit, že z té trávy nic nezbývá, nevadí to, ona se rychle zotaví. Jen jí kdyžtak předtím posekej pokud by byla moc vysoká a nedělej to na mokro. Když to projedeš poprvé, zasyp vápencem a s časovým odstupem přihnoj. Cca za 3 - 4 měsíce podle stavu to projeď znovu a dál dosypávej a přihnojuj podle výsledků PH a stavu trávníku. Nicméně pokud je to víc zarostlé, tak to většinou chce pro jistotu třeba 2× před létem fakt poctivě projet. A pak na podzim, kdy to zas můžeš podpořit upraveným hnojivem pro dané období, abys potlačil růst mechu.
Mechu je jen trocha ve stínu a mě osobně to ani nijak nevadí, jen všichni říkají „že by se to mělo“. ![]()
Za rady děkuji, na to pH mrknu.
Se nám mech dost rozšířil hlavně na severní straně, za podezdívkou už je souvislá vrstva. se zahradou jsme v podstatě nic nedělali, původně to bývala louka, pak jsme jen začali sekat. Takže letos se už práci nevyhneme, zmíněný vertikutátor + dolomitický vápenec. Ať to zase trochu vypadá. I když … zas to tu projede krtek a máme vyzdobeno.
Prý čím víc krtků, tím méně další havěti (např. larvy chroustů pod zemí). Hm, tak larvy u nás určitě nebudou.
@AlphaOmega píše:
Mechu je jen trocha ve stínu a mě osobně to ani nijak nevadí, jen všichni říkají „že by se to mělo“.Za rady děkuji, na to pH mrknu.