Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nevařila bych, pokud by to nebyl známý. Za pivo bych ho vyrazila, alkohol na pracoviště nepatří. Tuto skutečnost bych ale pořešila už ve smlouvě o dílo. Ale dostal by 30 minut pauzy na oběd.
Příspěvek upraven 22.04.15 v 22:29
Ne, řemeslníkům opravdu nevařím. Nabídnu studené/teplé pití, oplatek k teplému a finito.
Ahoj, tak je fakt, že dneska se to fakt už moc nedělá, ale já to dělám. Máme řemeslníky i v rodině, takže u nás se to drží a vím, že dneska už to opravdu není zvykem. Pamatuju si, jak na mě podlahář i později topenáři hleděli, že jsem jim uvařila kafe a automaticky s nima počítala k obědu. Nikdo neodmítl, jen se všichni shodli, že takhle se to vidí málokde. Mně na tom ale teda nepřidje nic divnýho, udělala bych to tak vždycky… A uvařit kafe/nabídnou minerálku mi teda přijde úplnou samozřejmostí i tam, kde se teda nevaří ![]()
Ahoj. Já teda určitě řemeslníkům nevařím. Maximálně když je to někdo ne úplně cizí tak třeba pak odpoledne dáme kafe a nějakou buchtu. Ale spíš že si s ním sedneme a povídáme. Ale oběd nebo něco podobného určitě ne.
@Jemys Pokud někoho platím (plnou cenu), tak rozhodně nevařím, nabídla bych maximálně to kafe… něco jiného, pokud to dělají kamarádi zadarmo nebo za nějakou symbolickou cenu za práci.
No, toť otázka. Moje máma se taky zařekla, že neuvaří - když jí předělávali kuchyň… No a oni vždycky zmizeli na oběd na dvě hoďky…
Je to o lidech. Pak zas měla malíře, a ten ani nechtěl kafe, vodu, nic a makal a makal ![]()
V zásadě souhlasím s manželem, při cenách, které si dokáží někteří makáči říct, mají smůlu, taky myslím, že už se to běžně nedělá. Je fakt, že se asi trochu rozlišuje, jestli jde o najatou firmu nebo řemeslníky, kteří vystaví fakturu, a meloucháři, kteří to udělají ve volném čase mimo ten pracovní, bez papíru za slušnou cenu (třeba známí). Melouchářům bych asi uvařila oběd a dala pivo, žádné rozkroje hned od příchodu, to je přežitek minulosti, kdy byla nouze o dobrého řemeslníka, dnes mají být oni rádi za práci.
Ne nevařím, ale kávu jsem nabízela.
Pokud jde o cizí lidi tak nevařím, ale pokud je řemeslník někdo známý, rodiní přátelé, rodina a za práci nechtějí peníze, tak to vařím a dělám svačiny.
Příspěvek upraven 20.09.13 v 17:16
Jo tak pití je prý také nepřekonatelný problém - řemeslníci mi to při dodělávkách na baráku hodně říkali, že jim lidi nenabídnou ani blbo uvodu.
Vařím…ale to je tím, že máme zedníka známýho a dělá to jako melouch. Mít to jako smlouvu o dílo od firmy, tak na ně kašlu!
Momentálně mě to čeká příští víkend. Poraďte co uvařit, už mi dochází inspirace ![]()
Při rekonstrukci koupelny jsem řemeslníkům nevařila, protože jsem po dobu rekonstrukce v bytě nebydlela. Byl tam děsný b…del a kravál. Při stavbě domu jsem nevařila, protože jsem chodila do práce, starala se o dítě, musela vše doma zastat bez manžela, který byl celé dny na stavbě a po návratu domů očekával klid a servis. Při dodělávkách na domku kupuji pivo, vařím kávu, občas přinesu svačinku- nějaké chleby.
Ne, od doby kdy berou řemeslníci dvě kila a výše za hodinu jim teda nevařím! ![]()
Ale vážně, když jsme rekonstruovali, byla jsem čerstvě po porodu, tak jsem byla ráda že moje mamka dovezla jídlo pro mě a muže, navíc pro známé jsem udělala třeba buchtu kafe, apod. jinak když dělali UKáčka, tak ty nechtěli ani kafčo, a že jídlo prej maj(ze slušnosti jsem se zeptala, když sem dělala více jídla…)
Ahoj, holky. Zakládám tuhle diskuzi jako takový malý průzkum
Pamatuji si z dětství, že když nám například dělali řemeslníci střechu, tak se nakoupilo pivo, hned jak přijeli se jim dělala káva, obložené chleby a podobně, v poledne se jim prostřelo k obědu, dalo se jim pivko a podobně. Řekla bych ale, že dnes už se to nedrží, že se řemeslníci nehostí, jako to dříve bývalo zvykem. Ovšem minulý týden jsem se bavila s jednou paní. Její manžel dělá koupelny. A hrozně pomlouvala nějakou ženskou, že u ní teď manžel dělal a že mu nedala ani oběd, že musel chodit do hospody, aby nechodil domů hladovej. Nám mají o víkendu přijet dát na spodní patro izolaci a zateplení. Tak mě zajímá, jestli jim mám navařit nebo ne
Manžel říká, že už se to dnes nedělá, že by je to jen zdržovalo od práce a že dostanou dobře zaplaceno. Jak to máte vy? Vaříte řemeslníkům?