Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Mansa píše: Více
Snažíte se chvilku, takže bych zatím nedělala závěry. Víc by mi vadilo, vrážet energii a nedej bože peníze do domu, kde v případě, že bys nemohla mít dítě nebydlela.
Srovnávat lásku k dítěti a partnerovi je nesmysl. Docela by mě zajímal jeho pohled, kdyby byl problém na jeho straně ![]()
Takové diskuze mi teda úplně standardní nepřijdou. Ne po opravdu krátké době kdy se snažíte o dítě. Po několikátém neúspěšném IVF bych to chápala, takhle teda ne. Fakt uberte nebo se ten vztah rozpadne. Ostatně to, že si chce nejdřív ověřit, že mu dáš děti a až pak si tě možná vezme taky není moc v pohodě.
Hm, a co ty? Investuješ tedy čas a práci, a jednoho dne odejdeš s igelitkou? ![]()
Mám to jako tvůj přítel, chlapi odcházejí, děti ti zůstanou. Nevzdala bych se možnosti mít biologické dítě kvůli chlapovi. Byly by pro mě případně přijatelné darované spermie, tak jestli tohle (darované vajíčko) by nebyla pro tvého přítele možnost, pokud by se tvé potíže s plodností potvrdily?
Jinak mi prijde lepší to moc nerozebirat, nechat tomu volný průběh, s doktorem bych začala řešit případně po Vánocích. Půl roku je fakt krátká doba. Do společného domu bych se zatím spíš zas tak moc nehnala, nechtěla bych tam dávat žádné finance a ani víc energie, než jsem ochotná oželet, když ještě nevíš, jak to bude.
Prostě pokud ví, že tě nechce, pokud jsi neplodná, pokud si tě nechce ani vzít, dokud se nepotvrdí, že můžeš mít děti, tak bych s ním zatím zas tak moc nepočítala. Hlavně žádné společné hypotéky a tak. Prostě se uvidí, jak to bude. A čím víc to budete rozebírat a řešit, tím míň to půjde. Přestaňte to úplně řešit, aspoň do těch Vánoc.
Jakože dokud mu nedáš dítě, nevezme si tě? A vzal by si tě jako těhotnou anebo až dokoncis sve poslání = porodis? A co když by se nenarodilo dítě zdravé?
Promiň, podle mne tento člověk nemá pouze jiné priority, ale není to partner do nepohody a je to sobec.
@arinecka určitě si promluvíme i o tom co bychom dělali v případě jeho neplodnosti, ale je to téma na více večerů
@Serpentini nevidí v tom smysl, pokud nejsou potomci není pro něj nutná svatba. Nezačalo to diskuzí o plodnosti a neplodnosti, ale právě tématem svatby z mé strany. Myslím, že vnímání doby kdy je tohle vhodné k diskuzi je hodně subjektivní. Já bych neměla problém tohle řešit až za dva roky neúspěchu, ale asi to ukazuje, že jeho touha po dítěti a obava z neúspěchu je u něj mnohem větší.
@arinecka ano, mohlo by se to stát, nebo taky ne. Proto jsem položila otázku: nechat se vyšetřit co nejdříve nebo tomu věnovat více času?
@Platanka společné hypotéky ani jiné finanční závazky neplánujeme- kromě miminka. Investuji pouze to co jsem ochotná ztratit, přesně jak zmiňujete.
@Cirrus fibratus jeho sestra je postižená a on i já na ní myslíme i na to aby měla spokojenou budoucnost- tak se podle mě sobec nechová. Nevím jestli se touha po biologických potomcích dá považovat za projev sobeckosti.
Podle mne to spíše ukazuje, že žena, která nemůže mít děti, se nemůže stát jeho ženou.
Pod tímhle tlakem bych nechtěla být
Sobecké je, že pokud neotěhotníš, nevezme si tě, i kdybys ty chtěla.
@Cirrus fibratus píše: Více
Je pravda, že to jestli bude dítě zdravé nebo ne jsme se nebavili. Bavili jsme se o tom jestli nám bude přáno nebo ne.
@Cirrus fibratus chápu ten postoj, ale mělo by to smysl? Kdybych jeho pohled vzala ze své strany: toužila bych po vlastních potomcích víc než po čemkoliv jiném…brala bych si neplodného muže za manžela?
V pořádku. Já to mám prostě jinak. Beru si člověka, protože s ním chci být… A být si oporou v dobrém i zlém, ve zdraví i v nemoci. Nevzala jsem si manžela primárně kvůli možnosti mít s ním vlastní děti, ač je nakonec máme. Paradoxně, po mé nemocí mi taky hrozilo, že děti nebudu moci mít a muž to věděl a vzal si mě (ano, můžeš namítnout, že kdyby se nám ty děti nepovedly, mohl se jeden z nás rozhodnout z neplodného manželství odejít)
Prostě s přístupem tvého přítele bych měla pocit, že neplodná nemám pro něj cenu.