Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Mansa píše: Více
Já tě relativně chápu, u nás to máme opačně. Já vždy věděla že děti chci, manžel si umí představit život bez nich ale nevadilo by mu je mít. Vyjasnili jsme si ale hned na začátku, že děti ano, jinak bych s ním nebyla. Co čert nechtěl, tak se snažíme už 4 roky a problém je hlavně na jeho straně.
Ač já děti fakt neskutečně chci, tak bych manžela kvůli tomu neopustila. Co je pro mě důležitější než zdravotní problém je jeho přístup k řešení. Ochotně se mnou chodí po CARech, chodí na spermiogramy, bere vitamíny a dělá co může aby se spermiogram zlepšil. Tenhle přístup je pro mě důležitější než to, že je nějaký problém. Kvůli mému PCOS jsem věděla že otěhotnění nemusí být úplně jednoduché a tohle je ještě další komplikace.
Za chvíli nás čeká třetí IVF, tak snad to konečně klapne.
Vy se v první řadě nechte oba vyšetřit a pokud máš dělohu a funkční vaječníky, tak by nemusel být až takový problém. A pokud ty netrváš na geneticky vlastním dítěti, tak kdyby byl problém s vajíčky, tak existují darovaná vajíčka, že by dítě bylo partnerovo a ty by jsi ho odnosila a prostě byla jeho máma, i když by nemělo tvoje geny.
@Lily-of-the-valley myslím, že jsem nikde nenapsala, že by mi přímo řekl, že mě opustí pokud nebudeme mít rodinu. Zmínila jsem jen to, že přiznal, že ho to napadlo, ale nedokáže si vůbec představit život s někým jiným. Jediné co mi opravdu řekl je to, že ve svatbě bez dětí nevidí smysl. Časem bude jeho touha po dětech stále větší a bude zoufalejší.
@Gracetheworld moc vám chci poděkovat, tohle je přesně ten vhled, kvůli kterému jsem to sem všechno napsala.
To je vlastnost emimina, že hodně často tu ženské vidí jen ty nejčernější scénáře, nebo se na problém dívají dost černobíle. To si nemůžeš úplně brát k srdci.
To že chlap nechce svatbu pokud by nebyly děti neznamená že by tě opustil, pokud by to nešlo. My ho neznáme, tak nevíme jestli by to tak bylo, nebo jestli by byl ochoten mít rodinu třeba formou darovaných buněk, nebo adopce.
My se teda brali z lásky a taky pro praktické důvody, ono takové právo na informace o zdravotním stavu, dědické právo a vdovský důchod se zdají jako pitomost když je člověk relativně mladý, ale v případě nějakého průšvihu to člověk ocení.
Pokud by se vám ale zadařilo a ty svatbu fakt chceš, tak bych nedávala partnerovo příjmení dokud by nebyla ta svatba. Abys tady pak za pár let nebrečela že dítě se jmenuje po něm, ty chceš svatbu, ale on se k tomu nemá.
@Mansa
Já to chápu, u nás zas vím, jak moc děti chce protože jsme nejdřív byli přátelé a on mi říkal všechno. Jaké má trápení s tím, že žádná jeho přítelkyně nechtěla rodinu. A vím že on i když z divných důvodu ( daných rodinou) chce pokračovatele rodu. A to ještě nejlépe kluka.
Chápu, že je to přirozenost všech… vždyť dítě je pokračování sebe sama.
Ale můžu ti říct, že vědět o tom je pro mě těžké. I když přesně také nikdy neřekl, že se rozejdeme. Také si neumí představit život s někým jiným. Navíc po našich strašných ztrátách miminkem už to říkají I všichni v okolí ať už se nesnažíme… jenže já vím že by pak byl u konec vztahu. Podvědomě to vím.
Tvůj přítel tedy podle mě hrotí tu svatbu…to by se mi nelíbilo. Vždyť tys mu mohla zas dát podmínku, že nejdřív svatba a pak děti…😱. To je spíš tradiční postoj přeci. Ale jsi normální a ničím si to nepodmiñuješ.
Zkus o tom s ním takto promluvit, že ty mu přeci taky nedáváš podmínky…
Navíc rozvod je bez dětí jednoduchý a finance můžete mít odděleně.
Bála bych se s ním mít dítě. Může se stát, že tě úplně odstaví od výchovy dětí a budete se jen hádat. Nepřijde mi to úplně normálni. Máš přehled jak se chová k dětem z rodiny s co si o nich myslí?
Takže máš pro něj smysl jako vhodný inkubátor pro jeho děti. Nepotřebuje být s tebou, potřebuje ženskou, kterou snese, a která mu porodí děti. Nic víc ponižujícího si neumím představit. A ty pořád uvažuješ, že s tímhle člověkem ty děti budeš mít?
@Gracetheworld S partnerem jsme se bavili i o tom, že naše dítě ponese moje příjmení, pokud nebudeme manželé. Je pravda, že za svatbu bych v takovém případě byla ráda, ale jako nutnost to nevidím (nebo se na to nedívám tak dramaticky). Je pro mě důležité, aby byl v životě šťastný. Vaše cesta mi přijde opravdu náročná, ale zároveň tam vnímám to souznění a velkou oporu z obou stran, kterou bych si přála i pro nás, pokud se nám nebude dařit dlouho. Přeji Vám oběma, aby to nikdy nezmizelo a abyste se dočkali i toho miminka. A ještě jednou moc děkuji ![]()
@LunaP je to rozhodně těžké, to vědět- hodně si vážím té jeho upřímnosti. Mohl by lhát, tvrdit že mu na tom tolik nezáleží. Mohl by se tím užírat sám, až by jednou zjistil, že dál už nemůže a já pak byla překvapená. Mluvit o tom otevřeně podle mě nedokážou všichni. On dlouho čekal než jsem já byla připravena na to snažit se o rodinu. Myslím, že mi nechtěl dávat podmínky, jen po vlastní rodině touží opravdu moc. Asi si sám neví rady s tou nejistotou jako já.
Myslím, že to pro vás musí být hodně bolestivé, když do toho tímto způsobem zasahuje vaše okolí. My v takové situaci nejsme. Ano ptají se na děti a na svatbu, ale do našeho soukromí zatím tolik nevidí.
@Vada k dětem (přátel a rodiny) se chová moc hezky. Máme v okolí i rodině případy kdy se rodiče na své děti “vykašlali “ a silně to odsuzuje (dost ostře se vyjadřuje o takových lidech). Hodněkrát jsem od něj slyšela větu že jsou lidé, kteří by si rodinu zasloužili a nejde to a pak jsou lidi, kteří si svých dětí neváží a nemají problém mít jedno, druhé, třetí….vnímá to jako nespravedlnost. Nebojím se vůbec, že by mi chtěl potomky kdy “sebrat”. Ví, že kdybychom už ty děti měli a z nějakého důvodu by nám vztah nevydržel, nikdy bych nebránila aby jim byl tátou a on by mi nebránil být mámou.
@hanka.br. Myslím, že kdyby to bylo tak jak popisujete tak by si už dávno našel jinou ženu. Nečekal by až já budu připravená chtít založit rodinu a našel by ženu, která by ji chtěla hned. Myslím, že pro něj určitě má velkou hodnotu to jestli budu moci mít miminko, ale určitě by neztrácel 8 let života se mnou kdybych pro něj žádné jiné hodnoty neměla. A třeba se pletu a máte pravdu vy…
To je přece nad slunce jasné. Pokud by chtěl tebe, vezme si tě. Svatba bez dětí nemá cenu? Promiň - ale jasněji se vyjádřit nemohl. Já bych zase nešla do dítěte s někým, komu bych nebyla dost dobrá já jako člověk.
Jsi velmi velkorysa. Mě třeba velkorysost přešla ve chvíli, kdy jsem se stala tou ženou, kterou partner opustil kvůli neplodnosti (před tím se mnou byl mnoho let a vedl podobné řeči jako ten tvůj). Už nikdy bych nebyla s mužem, kteremu by ke svatbě nestačilo, že mě má rád.
@hanka.br. Já na svatbě vůbec netrvám a není pro mě životně zásadní, ale samozřejmě respektuji, že pro někoho je to velice důležité a rozumím i důvodům proč. Chápala bych tento postoj v situaci kdybych psala o tom, že mě partner ponižuje, bije nebo provádí něco aby mi záměrně ubližoval. Ve chvíli kdy otevřeně mluví o svých obavách a životních cílech si nemyslím, že by to byl tak ubohý člověk jak popisujete. Znám svou hodnotu, mám dostatek sebevědomí a rozhodně bych nedovolila, aby mi kdokoliv způsoboval úmyslně utrpení(to že nechce svatbu bez dětí mě nezraňuje).Cením si upřímnosti i v podobě toho, že mi partner řekne, že vlastní rodina je pro něj důležitá. Neřekl, že mě okamžitě opustí když mu do určitého data nedám dítě a takový člověk by ubohý byl. Má určitě právo přát si vlastní děti. Třeba může být i nějaká pravda v tom co píšete…já ji tam pro sebe ale nevidím.
@Giovanna1 nechce mě opustit, pokud mu nedám děti, ale vím že bez dětí se bude celý život trápit a pak by se ten vztah časem nejspíš rozplynul časem.