Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Mansa píše: Více
Tady z toho mi to tak vyznívalo „pokud by neplodnost byla na mé straně, pravděpodobně by to znamenalo konec našeho partnerství.“ To co píšeš ty je jiné vyznění.
Nakonec to dopadlo dobře. Mam manžela a s ním mám dvě děti🙂.
Víš co mi v tom všem chybí? Láska. Dva lidé, kteří jsou spolu a překonávají společně všechny překážky. A může to být cokoliv, i něco horšího než neplodnost. Mě připadáte jako dva plánovači.
@Anonymní píše: Více
Ano, ano. Souhlasím. Zakladatelka je moc hodná a velkorysá a všechno mu omlouvá. Ona by se pro něho rozdala. A taky je krásně naivní.
Nechtěla bych, aby došlo u nich dvou na černé scénáře. Ale napadlo mě to hned, když zakladatelka psala, že on si nedokáže představit život bez biologického dítěte a že špatně snáší stres. A ten cerný scénář - po x letech snažení si on najde jinou, která mu dítě dá hned, protože on chudáček už tu rodinu tak moc chtěl a byl pořád tak nešťastný a v takovém stresu, už to psychicky nedával, chudáček malý…
Z tebe holt bohužel mluví takové ty pravé drsné zkušenosti ![]()
Já to všechno chápu… Chápu jeho pohled, chápu ten tvůj. Jenom mi přijde, že jsi na něho až moc hodná a jsi moc velkorysá… Doufám, že i on je tak velkorysý, jak ho tady popisujes v růžových barvách.
@Lily-of-the-valley myslela jsem to spíš tak, že tuším, že by postupem času byla jeho touha po dětech větší. Nemyslela jsem to tak, že by řekl: bez dětí tě nechci. Jestli to tak vyznělo, tak jsem to špatně formulovala.
@Proto02 nikdy jsme v životě nic moc neplánovali. Dělali jsme vše jak to přišlo v čase. Plánovat jsme začali spíš teď, ale pořád není mezi námi stav, že se musí jet stroprocentně podle toho co se naplánuje.
@Giovanna1 nechci tvrdit, že je dokonalý a nemá chyby nebo vlastnosti, které jsou mi víc cizí. Taky mám chyby a vlastnosti které mu nejsou tak blízké ale pořád nás toho víc spojuje.
Tak podívej…podle popisu on byl velkorysý, že čekal až ty se rozhodneš pro rodinu. Čekal docela dlouho, možná chtěl dítě hned od počátku. Takže asi kdyby tě neměl rád tak dlouho by opravdu nečekal. Teď už jeho čas vypršel a myslel si, že to bude „ hned“.
Ale teď by chtělo probrat hlavně to aby to nebyl nátlak. Udělejte si pohodu, svatbu už neřešte, pokud není důležitá.
Posuňte vztah nějak jinak než dětmi ( jste v bodě zlomu…kdy už se musí někam posunout) buduje něco…
Se stresem a nátlakem se Vám opravdu dařit nebude. On snad ví, že ty teď chceš také, ne? Vysvětlit, že půl roku je nic…vždyť 8 let čekal.
Ono prostě, když se to odkládá tak bohužel někdy už jsou problémy ( a to prý už ve 30 začíná klesat plodnost ).
A ty už víš, že bys mohla mít nějaké problémy? Nebo si to jen myslíš?
Já si třeba už před vztahem vzhledem k věku udělala základní vyšetření včetně AMH a vše bylo ok tak jsme šli do toho.
@LunaP nečekal celých osm let, ale přibližně rok to být mohl. Že chceme rodinu, jsme si řekli už dříve. Mám určitou diagnózu, která může naznačovat problémy s početím, ale neukazuje stoprocentně na neplodnost. V mladém věku jsem podstoupila operaci, při níž mi hrozila ztráta jednoho vaječníku, ale naštěstí se lékařům podařilo ho zachovat.
@Mansa
Jestli jde o vaječníky já i s jedním mám dvě děti přirozeně ![]()
Ale jasně nevime celou diagnosu…asi to nebude chybějící vaječník ![]()
Zajděte si na vyšetření, dejte se do klidu, prověřte možná východiska a pak uvidíte.
Lidi tady hned rádi radí rozchod.
Mě to radil i psycholog, ať si ani nezačínám s bezdětným mladším, že bude chtít dítě a třeba to nepůjde. No bezva podpora! Jsme spolu 4 roky a prožili jsme mnoho. Ono jasné, že snažení může být náročné a může se vztah rozpadnout.Ale teď se to neděje, teď se rozcházet nechcete tak se jen stresuješ.
Je třeba být připraven na všechny možné scénáře, ale aby to člověka paralyzovalo nejde.
@LunaP píše: Více
Tak když si sem jde někdo pro radu, musi očekávat, že se mu některé rady třeba nebudou líbit. Nekdo by se s takovým partnerem třeba rozešel - já taky. Někdo je mnohem velkorysejsi.
Já si myslím, že partner je jednak úzkostný, jednak na poměry většiny lidí příliš upřímný. Mužů, co by se s partnerkou rozešlo kvůli její neplodnosti, bude hodně - a úplně si ani nejsem jistá, jestli se to dá považovat za charakterovou vadu. Jen to takřka nikdo neventiluje po půl roce snažení, to je asi tak všechno.
@LunaP to mi připadá šílené- aby odborník radil něco takového. Zajímalo by mě, na jakém základě se rozhodl vám takovou radu dát- jestli to bylo jen kvůli tomu co popisujete, tak mi to připadá dost neprofesionální
vím, že stres je mrcha, proto jsem trochu v rozhovorech i ubrala (umím být dost urputná, když potřebuji znát odpovědi a vím, že to není dobře). Hned potom co jsem tu dostala nějaké odpovědi/rady, jsem partnera ujistila, že se nemusí bát, že to zvládneme a když to nepůjde samo, tak si necháme pomoci. Pro mě těch pár měsíců není dlouho, ale řekla jsem mu, že pokud bude mít v duši větší klid, tak nás na vyšetření objednám hned. Můžeme podle něj klidně počkat až po Novém roce, tak to snad nebude tak horké jak jsem se bála já.
To je mi moc líto a děkuji, že jste to napsala ať vidím i druhou stranu mince.